Peter Juel-Jensen. Foto: Klaus Holsting

Venstre-formand udelukker Peter Juel som spidskandidat

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) bliver ikke Venstres spidskandidat ved næste års kommunalvalg. Peter Juel-Jensen stiller op, men Søren Schow bliver efter samtlige solemærker Venstre borgmesterkandidat.

KOMMUNALVALG

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) bliver ikke Venstres spidskandidat ved næste års kommunalvalg. Peter Juel-Jensen stiller op, men Søren Schow bliver efter samtlige solemærker Venstre borgmesterkandidat.

Det siger Venstre Bornholm-formand Niels Plum, der fortæller, at en aftale om netop den fordeling har ligget klar i næsten et år – og at han senest fik den aftale bekræftet af Peter Juel-Jensen, da han i sidste uge meldte offentligt ud, at han også stiller op til kommunalbestyrelsen.

– Den aftale jeg har med Peter Juel-Jensen er, at han stiller op som almindelig kandidat, men ikke som spidskandidat. Den aftale er ikke af nyere dato, men jeg har fået den bekræftet af Peter i sidste uge, efter at medier begyndte at spekulere i, om han skulle være spidskandidat, siger Niels Plum.

– Så ringede jeg til Peter og sagde, at jeg lige skulle være sikker på, at vi havde en aftale, og at det var det her aftalen gik ud på. Og det bekræftede han.

– Jeg har snakket med Peter om det her i det seneste års tid. Og det har aldrig været på tale, at han skulle være spidskandidat. Det tror jeg heller ikke, at han har et ønske om, siger Niels Plum.

– Jeg tror ikke, at man både kan sidde som borgmester og være medlem af Folketinget, og det handler også om, hvor meget Peter i den situation vil kunne være på Bornholm. Så det synes jeg umiddelbart ikke er nogen god idé.

– Vil man noget andet end Søren Schow, må man melde sig ind i Venstre og stille op som kandidat. Eller prøve at få Peter Juel-Jensen eller en anden til at stille op. Han kan jo godt blive foreslået, men det kræver jo, at Peter siger ja. Og det tror jeg ikke, at han gør.

Kun én har ringet om Juel

Ifølge Niels Plum har Peter Juel-Jensens klarmelding til kommunalbestyrelsen heller ikke gjort hans telefon så rødglødende, at han har haft brug for grydelapper for at holde om den. Han har ikke mærket medlemsønsker om Peter Juel-Jensen som spidskandidat.

Hvor mange henvendelser har du i den seneste uge fået fra medlemmer af Venstre og andre, der gerne ser Peter Juel-Jensen som Venstres spidskandidat?

– Jeg har fået én, og det var fra en, der ikke er medlem af Venstre. Det skete i en mail, som jeg modtog i går, fortæller Niels Plum.

Er du overrasket over, at du ikke har fået flere?

– Næ. Det kan jo være, at medlemmerne kender min holdning, så det synes jeg ikke er så mærkeligt.

Plum: Schow kan trække flest

Niels Plum regner med, at Søren Schow som Venstres spidskandidat vil trække flere stemmer end Peter Juel-Jensen længere nede på listen. Selvom folketingsvalg med få lokale kandidater ikke kan sammenlignes direkte med kommunalvalg med forholdsvis mange, trak Peter Juel-Jensen ved sidste års folketingsvalg næsten fire gange så mange stemmer til Venstre, som Søren Schow gjorde ved kommunalvalget for tre år siden.

Hvor mange stemmer tror du, at Peter Juel-Jensen vil kunne trække til kommunalvalget?

– Det er et godt spørgsmål. Men jeg vil da tro, at Peter rimelig snildt vil kunne trække et par tusinde, siger Niels Plum.

– Jeg håber da, at Peter Juel-Jensen bliver valgt, for han er da absolut en kapacitet, og det vil også være godt for Venstre, at han både sidder i kommunalbestyrelsen og i Folketinget.

Han fik 4.600, da der var valg til Folketinget sidste år. Hvorfor skulle han smide næsten halvdelen af sine stemmer fra dengang?

– Ved folketingsvalget var der heller ikke så mange Venstre-folk at stemme på, som der bliver til kommunalvalget. Men der er da ingen tvivl om, at Peter vil trække nogle stemmer, siger Niels Plum.

Hvor mange stemmer tror du da, at Søren Schow vil få? Han fik godt 1.200 personlige stemmer ved sidste kommunalvalg?

– Jeg håber på, at Søren kan få omkring 2.500 personlige stemmer. Ved sidste valg havde han den ulempe, at der havde været en masse uro i Venstre. Det har der ikke været i de sidste tre år. Her har han kunnet bruge tiden på at lave politik, og det skulle gerne føre til, at vi vil stå meget stærkere

Dato for valg stadig uvis

Sidst i oktober aflyste Venstre Bornholm sit medlemsmøde, der skulle have valgt partiets spidskandidat. Det skyldtes, at regeringen netop havde forbudt forsamlinger på flere end 10 personer.

Ifølge partiets vedtægter skal Venstre Bornholm have valgt sin borgmesterkandidat før november bliver til december. Men Venstre-folk overalt i landet venter, at partiet vil dispensere fra vedtægterne, hvis coronasituationen fortsat gør det svært eller ligefrem umuligt at overholde dem.

På Bornholm har Venstre stadig ikke valgt en dato for mødet, der skal opstille spidskandidaten.

– Det har vi faktisk ikke. Vi venter stadig på at få at vide, hvornår vi kan mødes flere end 10 mennesker. Så det afhænger af, hvad statsministeren melder ud, og hvornår hun gør det, siger Niels Plum.

– Vi må gerne holde mødet, fordi der gælder andre regler for politiske møder af den her slags. Men jeg synes ikke, at vi skal give et dårligt eksempel. På den ene side vil vi gerne afvikle opstillingsmødet, men så meget haster det på den anden side heller ikke, siger han.