Det hollandske fragtskib Rotra Mare ankom til Rønne Havn med otte tårnelementer, der blev lastet på Aabenraa Havn mandag. Foto: Berit Hvassum

Her ankommer den første last til vindmølleeventyret

Et længe ventet skibsanløb fandt sted tirsdag ved middagstid. Det hollandske fragtskib Rotra Mare ankom til Rønne Havn med otte tårnelementer, der blev lastet på Aabenraa Havn mandag.

I de kommende måneder skal delene til 72 gigantiske havvindmøller omkring Bornholms største havn, inden samlesættet færdiggøres på det højtbeliggende rev Kriegers Flak øst for Møn.

ENERGI

Et længe ventet skibsanløb fandt sted tirsdag ved middagstid. Det hollandske fragtskib Rotra Mare ankom til Rønne Havn med otte tårnelementer, der blev lastet på Aabenraa Havn mandag. I de kommende måneder skal delene til 72 gigantiske havvindmøller omkring Bornholms største havn, inden samlesættet færdiggøres på det højtbeliggende rev Kriegers Flak øst for Møn.

Mølleproducenten Siemens Gamesa har udvalgt Rønne Havn som installationshavn, og havnens formand har forhåbninger om, at Kriegers Flak-opgaven bliver den første i en længere række af offshore-projekter i Østersøen, der vil involvere Rønne Havn.

– Det er en rigtig stor dag for havnen – og ikke mindst for øen. Siemens Gamesa har jo været på pladsen i nogle uger, og nu i dag kommer de første elementer. Det markerer starten på det, jeg kalder vindmølleeventyret, siger havneformand Thomas Thors til Bornholms Tidende, inden han selv kører ned til Galløkken for med egne øjne at se Rotra Mare aflevere sin last.

Skal monteres på kajen

I oktober er Rønne Havn blevet gjort klar til at kunne håndtere tårnene. Siemens Gamesa har installeret bundrammer, som tårnelementerne skal ligge på. Tårnene ankommer til den nye del af havnen i “mindre” elementer, inden de bliver færdigmonteret på kajen.

Tårnene vil derefter i fuld længde blive sejlet ud til havvindmølleparken, hvor de rejses og placeres i fundamenterne, inden nacellen (maskinhuset) og de tre vinger, der også skal runde Rønne Havn, kan monteres.

Foto: Berit Hvassum

Et samlet vindmølletårn til Kriegers Flak vejer ifølge Vattenfall 400 ton. Rønne Havn kan tage imod så tunge elementer, fordi en af de nye kajer netop er bygget med en bæreevne, der gør det muligt.

– Vi har udbygget havnen i overensstemmelse med de krav, vindmølleproducenterne har angivet, og det er en af de store fordele, vi har, siger Thomas Thors.

Han påpeger, at det samlede potentiale for vindenergi i Østersøen overstiger en kapacitet på 90 gigawatt på tværs af landene. Til sammenligning har energiøen, som den danske regering stræber efter at opføre i slutningen af dette årti, en kapacitet på to gigawatt.

– Perspektiverne er nærmest uendelige. Vi er i en position efter havneudbygningen, hvor vi nu er i stand til at kunne levere til mange af disse havvindmølleparker, siger Thomas Thors, der slutter af med at deklarere sine personlige følelser:

– Du kan godt skrive, at det er en glad mand, du har talt med.