Lea Wermelin

Lea Wermelin: Vi står et helt andet sted i dag end vi gjorde da Winni startede som borgmester

Miljøminister Lea Wermelin har set op til den ni år ældre Winni Grosbøll siden hun gik ind i politik. Da Lea Wermelin kom i Folketinget for Socialdemokratiet i 2015 indledte de to et tæt parløb om bornholmske mærkesager, og med Winni Grosbølls nye job som direktør for Friluftsrådet er der ingen grund til at tro, at samarbejdet mellem miljøministeren og eksborgmesteren ikke kan fortsætte i mange år endnu.

Vi fangede Lea Wermelin på telefonen fredag eftermiddag for at få en snak om Winni Grosbøll som partifælle og forbillede.

Lea Wermelin, hvad tænker du om at Winni Grosbøll nu siger farvel til arbejdet som Bornholms borgmester?

– Først vil jeg gerne sige rigtig stort tillykke til Winni med et meget spændende, nyt arbejde. Derefter vil jeg sige at det heldigvis bliver mit privlilegie fortsat at arbejde tæt sammen med hende om natur og friluftsliv i hele Danmark. Og så tænker jeg at det er vemodigt for Bornholm og Socialdemokratiet, og også for mig, for jeg har i den grad arbejdet tæt sammen med Winni og sat pris på vores gode samarbejde.

Hvad har Winni Grosbøll været for dig?

– For mig har Winni været en stærk kvinde, som var i politik, da jeg blev politiker. Og det kan man spejle sig i. Så på den måde har jeg brugt hende til at tage mange af de fælles kampe, vi har haft på Bornholm, hvor noget af det kunne løses hjemme på øen, men hvor noget også skulle løses på Christiansborg.

– Det har været helt utrolig dejligt at have en borgmester som man kunne køre så meget parløb med, men som man jo også kan se op til og blive inspireret af. Jeg vil virkelig savne hende.

Som miljøminister er Friluftsrådet en af dine naturlige samarbejdspartnere. Har du haft en finger med i spillet her?

– Nej det har jeg ikke. Beslutningen er ene og alene Winnis, og det er også hendes helt egen fortjeneste at hun har fået det kæmpe job, hun har fået, det har jeg absolut ikke haft noget at gøre med.

Kan du give et par eksempler på den forskel Winni Grosbøll efter din mening har gjort?

– Først og fremmest har hun leveret en række helt konkrete, meget vigtige resultater for Bornholm. Det handler dels om at tage et opgør med skævvridningen af Danmark, hvor vi har arbejdet sammen for, at uanset hvor man bor i Danmark, så skal der være en ordentlig velfærd. Det synes jeg hun har gjort utrolig godt. Hun er i dag en borgmester som er kendt i hele Danmark, selv om hun er fra Bornholm og det har været med en tilgang hvor vi ikke har stået med hatten i hånden, men hvor hun har sagt hvad der er ret og rimeligt med ret ryg.

– Derudover har hun rejst rundt i verden fra Indonesien til andre dele af Asien og vist hvad sådan en lillebitte ø ude i Østersøen egentlig mestrer af fremtidens teknolgier . Herhjemme har hun taget imod som borgmester når store verdenskendte virksomheder er draget til Bornholm fot at høre lære lidt mere om hvad vi kan.

– Det samme kan man sige om energiøen, hvor hun sammen med andre gode kræfter, blandt andet den borgmester der tager over efter hende nu, Thomas Thors, har fremtidssikret Rønne Havn, så vi kan være med i et nyt vindmølleeventyr i Østersøen. Hvor Bornholm bliver en af verdens to første energiøer. Det er ret fantastisk, og det kommer ovenpå mange års hårdt arbejde for at være en grøn ø.

– Og så er der også hendes personlige evne til at gå ind i problemer, som ser ud til at være helt umulige at løse. Slagteriet er et godt eksempel. Da det blev meldt ud at det sandsynligvis skulle lukke, så insisterede Winni på at sige, nej, det er alt for stort et slag for vores lille ø, hvis den virksomhed lukker, og derfor kæmper kommunen med næb og klør for at passe godt på slagteriet. Det lykkedes man også med.

Har der været omkostninger forbundet med at være borgmester på en ø i så mange år?

– Politik er på mange måder noget af det mest fantastiske fordi man kan være med til at gøre en konkret forskel, og det er det, Winni har gjort for Bornholm og bornholmerne. Men det er klart, at når man som Winni bliver borgmester i en ung alder, så har hun skullet jonglere mange bolde i luften på samme tid. Hun har været borgmester utrolig længe. Derfor har hun også haft perioder, hvor hun sagde, at den diskussion, der var på facebook, ikke var berigende, men i virkeligheden noget, der drænede energi. Og det har jeg alt mulig respekt for. Man skal lytte til sig selv, og jeg tror hun har været forbillede for mange unge kvinder i hele Danmark i forhold til at være en af de desværre få kvindelige borgmestre vi har i landet.

Mange har kaldt Winni Grosbøll for et politisk naturtalent. Tror du virkelig på, at det her er en permanent afsked med politik?

– Det må du spørge Winni om. Jeg forstår godt, at hun har lyst til at prøve noget andet, hun har været borgmester i 11 år og har nået så utrolig meget. Der er stadig man ting, hun gerne vil prøve.

Hvordan tager man egentlig afsked med en borgmester?

– Man har jo lyst til at holde en kæmpe afskedsfest for hende, men det går jo ikke i forhold til corona. Og derfor har jeg glædet mig over at læse alle de mange, mange søde hilsner Winni har fået på facebook fra nær og fjern. Som mor til Folkemødet – som jo er et af de andre meget konkrete resultater som Winni har leveret til Bornholm – så er der rigtig mange, der har sat pris på at samarbejde med hende, men som også har lært Bornholm endnu bedre at kende.

– Vi står et helt andet sted i dag end vi gjorde da Winni startede som borgmester. Det er både hendes fortjeneste men også alle dem hun har arbjdet sammen med i kommunalbestyrelsen, hvor der har været et godt samarbejde. Hun efterlader øen et godt sted, synes jeg.