Rekrutter donerede i 1960’erne blod, som de fik penge for. Pengene sparede de sammen, så der kunne bygges et soldaterhjem Almegårds Kaserne i Rønne. Arkivfoto: Allan Rieck

De gav deres blod til KFUM’s Soldatermission

TRO OG EKSISTENS

I sidste uge bragte Bornholms Tidende en artikel om soldaterhjemmet ved Almegårds Kaserne i Rønne, og den fik Hans Jacob Rømer til at gribe telefonen og ringe til avisen. Han og hans kammerater i Andet lette kanonbatteri under 12. artilleriafdeling ofrede nemlig tilbage i 1965 deres blod for, at stedet kunne blive til noget. I bogstaveligste forstand.

Hans Jacob Rømer kan forklare:

– Jeg blev indkaldt november 1965, og vi blev frivilligt tvunget til at være bloddonorer. Det fik man 30 kroner for pr. næse, som blev hensat på en konto til en hjemsendelsesfest. Det valgte mine kammesjukker at skide på. Det skulle de nok selv styre, fordi de havde større behov for et soldaterhjem, og så blev pengene doneret til det, fortæller Hans Jacob Rømer.

De andre delinger på Almegårds Kaserne lod sig inspirere, og “blodpengene” kom til skue i en helt igennem transparent indsamling.

– Man lavede ved hovedvagten (over for det sted, hvor soldaterhjemmet i dag ligger, red.) et “indsamlingstermometer”, hvis indhold voksede over de næste år. Det betød, at KFUM kunne bygge soldaterhjemmet, fortæller Hans Jacob Rømer.

14. maj 1969 var der grundstensnedlæggelse på det nye soldaterhjem, og 5. april 1970 var det etableret.