Søren Danig, der sejler passagerskibet M/S Thor fik en speciel start på sæsonen på grund af covid-19, men en travl sommer gjorde, at han indhentede det tabte. Nu lukker han ned for sejladsen henover vinteren. Foto: Jens-Erik Larsen.

Det startede helt skævt, men M/S Thor lukker sæsonen med god økonomi

ERHVERV

I foråret og forsommeren kunne Søren Danig, der ejer rederiet Lehnsgaard, ikke sejle sit passagerskib M/S Thor, da covid-19 ramte Danmark.

Han fik at vide af Bornholms Politi, at de opfattede ture med M/S Thor som arrangementer, og at han derfor skulle overholde forsamlingsforbuddet. Ellers kunne han risikere at få en bøde af ukendt størrelse.

Først da regeringen lempede forsamlingsforbuddet, begyndte Søren Danig igen at sejle med passagerer på M/S Thor. Det var i juni måned. Foran ham lå en sommer, hvor han skulle indhente over en måneds tabt omsætning.

Økonomisk god sæson

Nu er sæsonen forbi, og Søren Danig kan gøre status på sommeren, der startede helt skævt.

– Økonomisk har det været en ganske fin sæson. Det har faktisk været lidt bedre end sidste år, og jeg har indhentet det, jeg var bagud med i foråret. Der har været mange mennesker på Bornholm henover sommeren, og det har heldigvis dryppet på mig, siger han.

Men den travle sommer og ønsket om at indhente den tabte indtægt fra foråret har også tæret på kræfterne hos rederiejeren.

– Det har ikke været en speciel god sæson sådan arbejdsmiljømæssigt. Der har været meget coronapoliti og mange holdninger til, hvordan vi private erhverv skulle gøre. Jeg synes, folk skulle have lidt mere tillid til, at vi godt ved, hvad vi gør, og at vi tager de nødvendige forholdsregler. Og så har jeg måttet arbejde en masse. Jeg har sejlet alle ture selv, og jeg har sejlet ekstra ture for at holde passagertallet nede på de enkelte afgange. Nogle dage har jeg haft ni ture på en dag. Det er ni arbejdstimer bare til sejlads, og så kommer tiden på opstart og nedlukning oveni, siger Søren Danig.

Tiltrængt ro

Han har også haft meget arbejde i uge 42, hvor flere efterårsgæster er sejlet med på ruten fra Gudhjem til Helligdomsklipperne.

Nu venter en vintersæson uden sejlads, og det passer Søren Danig godt.

– Jeg glæder mig til, at vinden lægger sig, og det bliver søndag, så jeg kan sejle Thor til Tejn, hvor den skal ligge over vinteren. Jeg skal holde lidt fri, og så skal jeg ellers lave et nyt bookingsystem, så det bliver mere automatiseret. Så har jeg også en gammel gård, hvor der er nogle småprojekter at gå i gang med, siger han.

Ifølge Søren Danig er den mere stille vintersæson generelt tiltrængt i Gudhjem.

– Vi har været så heldige med de mange gæster på Bornholm. Det kunne jo lige så godt være gået den anden vej, men alle os i turistbranchen endte med at have enormt travlt. Jeg tror, alle i Gudhjem er godt trætte og slidte nu, siger han.

Lært at være fleksibel

Foråret og sommeren 2020 vil blive husket særligt på grund af covid-19. Søren Danig føler også, han har lært noget af den noget anderledes sæson.

– Jeg har lært, at man skal være meget fleksibel, når sådan noget her sker. Og hvis man skal være helt brutal, så har jeg lært, at man nok skal afskedige folk med det samme, for man får ikke nogen tidshorisont på, hvor længe det kommer til at stå på, siger han.

Den gode sommersæson har gjort, at Søren Danig kan gå vinteren i møde med nogenlunde ro i sindet. Han er fortrøstningsfuld i forhold til sin egen forretning med M/S Thor, men han er bekymret for, hvilke konsekvenser covid-19 får for det øvrige erhvervsliv.

– Jeg er så priviligeret, at jeg kunne lægge til side til skat og moms, som skal betales her ved slutkvartalet. Men det er jo ikke sikkert, at alle kan det efter det her år. Jeg er bekymret for, hvordan det kommer til at gå for andre erhvervsdrivende. Det vil den næste tid vise, siger han.