Her på Rønne Apotek er der lukket for tidsbestillinger, indtil det viser sig, om det kan lade sig gøre at indkøbe flere vaccinedoser. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Så stor rift om vacciner, at der nogle steder lukkes for tidsbestilling

SUNDHED

I 13 dage har danskerne nu haft muligheden for at lade sig vaccinere mod influenza. Den har så mange gjort brug af, at Sundhedsstyrelsen i fredags besluttede, at personer uden for de prioriterede risikogrupper (se boks) ikke længere kan få vaccinen.

 

Ellers kan vi ende i en situation,
hvor der ikke er vacciner nok til dem,
som de er vigtigst for

 

– Vi har fået nogle forespørgsler fra personer, som ikke er i risikogruppen, og der må vi sige til dem, at de er nødt til afvente situationen indtil den 19. oktober, fortæller farmaceut Helle Madsen, souschef på Nexø Apotek, hvor der i år for første gang udføres influenzavaccinationer.

– Seruminstituttet kan jo ikke følge med. I den første uge har man vaccineret, hvad der svarer til alle, man vaccinerede i hele sidste influenzasæson, siger Helle Madsen.

For personer i risikogruppen er vaccinen gratis, mens alle andre – indtil i fredags – kunne betale 200 kroner for at blive vaccineret mod influenza, hvilket både kan ske på lægehuse, apoteker og i udvalgte Matas-butikker.

Bookinger sat på pause

At ekstraordinært mange borgere i år har valgt at beskytte sig mod influenza, har ført til en mangel på vacciner, og det er begyndt at vise sig på Bornholm, lyder det fra apotekerne i Rønne og Nexø. I Rønne har man lukket for tidsbestillinger, indtil det viser sig, om det kan lade sig gøre at indkøbe flere vaccinedoser.

– Der er lang ventetid. Vi er fuldt booket op i denne uge, og heller ikke i næste uge kan man booke en tid. Vi tager lige nu ikke flere ind, for vi ved ikke, om der kommer flere doser hjem, siger farmaceut Helle Gabrielsen fra Rønne Apotek.

I modsætning til Rønne Apotek er tidsbestilling til vaccinationer ikke nødvendig i Nexø.

– Man møder bare op. Det har vi indtil nu godt kunnet håndtere, siger Helle Madsen fra Nexø Apotek, som stadig har et lille lager og venter på, at 100 doser yderligere ankommer.

Lægehus henviser til apoteker

Også hos de praktiserende læger har der været rift om vaccinerne. Aakirkeby Lægehus meddelte i begyndelsen af sidste uge, at lægehuset har modtaget et begrænset antal vacciner, som nu alle er booket. “Ønsker man vaccination, er vi desværre nødsaget til at henvise til Nexø og Rønne Apotek, som også vaccinerer,” skriver lægehuset på hjemmesiden.

På Nexø Apotek har man kunnet mærke, at folk fra Aakirkeby har været henvist til apotekerne, fortæller farmaceut Helle Madsen.

Når sundhedsmyndighederne har begrænset mulighederne for at blive vaccineret, er årsagen, at de vil sikre, at man ikke løber tør for vacciner til personer i alvorlige sygdomsforløb eller til sundheds- og plejepersonale.

– Ellers kan vi ende i en situation, hvor der ikke er vacciner nok til dem, som de er vigtigst for, sagde centerchef i Sundhedsstyrelsen Marlene Øhrberg Krag i en pressemeddelelse udsendt i fredags.

 

Gratis influenzavaccination

Følgende grupper er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

• Alle personer, der er fyldt 65 år.
• Personer med visse kroniske sygdomme.
• Gravide i 2. og 3. trimester.
• Svært overvægtige.
• Andre personer i særlig risiko.
• Førtidspensionister.
• Personale i sundheds- og plejesektoren, som har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza.
Kilde: Sundhedsstyrelsen