Eventyret kan blive endnu større: Jeppe Kofod ser muligheder i estiske planer om havvind

Vindmølle-eventyret i Østersøen kan blive større endnu. Også Estland og Letland har planer om at stille vindmøller op i Østersøen, og de planer kan også komme Danmark til gavn.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofoed (S), efter at han tirsdag åbnede en konference om vindenergi i Estlands hovedstad Tallinn. Konferencen var arrangeret af det estiske energiselskab Eesti Energia i samarbejde med den danske ambassade i Tallinn, og formålet med arrangementet var at udveksle erfaringer om arbejdet med grøn energi og ikke mindst havvindmøller i Østersø-regionen.

Estland står i de kommende år over for gradvist at skulle omstille sig fra olieskifer til bæredygtig energi, og her kan havvindmølleparker i Østersøen være en af løsningerne.

– Estland, Letland og Danmark samarbejder faktisk allerede i dag med at udveksle erfaringer om blandt andet havvindmøller. Men i mine øjne er der potentiale for endnu mere vindkraft i Østersø-regionen, siger Jeppe Kofod til Bornholms Tidende i en pressebriefing fra Udenrigsministeriet.

Danmark kan bidrage til balternes planer med ekspertise og store erfaring med havvind, siger Jeppe Kofod. Det vil for eksempel ske, hvis energiselskabet Ørsted vinder et kommende udbud.

Hvis Estland og Letland ender med en dansk leverandør af landenes vindmøller i Østersøen, vil det også kunne spille positivt ind på Bornholm. Skal eksempelvis Ørsted skibe komponenter til baltiske havvindmøller ud, kan selskabet ikke gøre det fra Københavns Havn, hvor pladsen ikke tillader det. Det vil til gengæld være muligt fra Rønne Havn, der i disse år bliver udvidet for at kunne fungere som udskibningshavn til projekter omkring havvind.

At Ørsted er interesseret i Estland og Letlands projekter, viste selskabet ved at sende sin danske vicepræsident ULrik Stridbæk til konferencen i Tallinn.

– Vi ser Østersøen som et nyt fokus område for udbygningen af havvind, især hvis landene omkring Østersøen kan samarbejde. Danmarks beslutning om at bygge en energiø ved Bornholm, som skal forbindes til Polen, bliver et vigtigt første skridt i den sammenhæng. Som en del af udbygningen i Østersøen rummer de baltiske lande også et potentiale, og vi følger nøje med i udviklingen der også, siger han.