Omsætningsfremgang trods corona og byggerod: Svaneke Dagli’brugs sætter omsætningsrekord – igen

– Vores kunder er enten meget loyale eller voldsomt nysgerrige, siger uddeler Claus Bay Jacobsen, Dagli'brugsen Svaneke, på baggrund af butikkens regnskab for 2019.

2019 var nemlig året, hvor Dagli'Brugsen gennemførte en stor ombygning af butikken, der i månedsvis henlagde butikken i byggerod og inddrog de fleste af p-pladserne udenfor. Alligevel havde butikken kun en lille tilbagegang i byggeperioden og for året samlet set havde Dagli'Brugsen Svaneke en omsætningsfremgang.

ERHVERV

– Vores kunder er enten meget loyale eller voldsomt nysgerrige, siger uddeler Claus Bay Jacobsen, Dagli’brugsen Svaneke, på baggrund af butikkens regnskab for 2019.

2019 var nemlig året, hvor Dagli’brugsen gennemførte en stor ombygning af butikken, der i månedsvis henlagde butikken i byggerod og inddrog de fleste af p-pladserne udenfor. Alligevel havde butikken kun en lille tilbagegang i byggeperioden og for året samlet set havde Dagli’brugsen Svaneke en omsætningsfremgang.

– Vi havde en god sæson 2019. Vi steg ni procent på salget i juli måned sidste år, og ombygningen har også medført en større omsætning efterfølgende, siger Claus Bay Jacobsen.

Ombygningen var færdig i begyndelsen af maj 2019. Butikken blev udvidet med 110 kvadratmeter, kølemontrer og køleanlæg blev skiftet ud og andre mindre forbedringer gennemført. Samlet set investerede Dagli’Brugsen Svaneke sidste år 13 millioner kroner i at udvide og opdatere butikken.

I byggeperiodens start gik omsætningen lidt ned. Men butikken havde en rimelig sæson og var over indeks 100 resten af året, fortæller uddeleren.

Fakta trækker stadig ned

Trods det stigende salg kommer Dagli’brugsen Svaneke dog alligevel ud med et underskud på næsten 650.000 kroner på 2019 regnskabet. Dels på grund af de massive investeringer i ombygning og afskrivninger herpå, dels fordi brugsen i Svaneke er medejer af Fakta i Nexø, og denne giver et underskud på omkring 190.000 kroner i 2019 til hver af de tre medejerbutikker.

Faktabutikken i Nexø er ejet af de tre Dagli’brugser i Svaneke, Snogebæk og Gudhjem i fælleskab i aktieselskabet Detail Bornholm A/ S. De tre Dagli’Brugser er hver ejere med 33 procent i aktieselskabet.

Sidste år måtte de tre brugser hver indkassere et underskud på lidt over en kvart million kroner på deres egne regnskaber på grund af Fakta. I år er underskuddet så lidt mindre. Uddeler i Svaneke Dagli’brugs, Claus Bay Jakobsen, er direktør for Detail Bornholm A/ S.

Første overskud i Fakta

Faktabutikken i Nexø åbnede i juli 2014 og har haft underskud hvert år, men Claus Bay Jacobsen ser alligevel optimistisk på butikkens fremtid.

– Der var i 2019 for første gang sorte tal på driften i Fakta med et lille overskud. Det er butikkens afskrivninger, der giver underskuddet, og vi skulle gerne se sorte tal, når afskrivningerne er betalt ned. Det går den rigtige vej. Men bare for langsomt, siger han.

For butikken i Svaneke forventer uddeleren også underskud på regnskabet de kommende år, indtil ombygningen er betalt af, hvilket butikken forventer vil ske indenfor cirka ti år.

Både uddeler og butikkens bestyrelse er tilfreds med regnskabet, trods underskuddet.

– Vi har øget omsætningen i et år, hvor vi har ligget i byggerod, så det synes, vi er flot, siger Claus Bay Jacobsen.

Dagli’Brugsen Svaneke holdt årsmøde mandag aften.

Bestyrelsen er tilfreds

Butikkens bestyrelse er også tilfredse med regnskabet trods underskud.

– Vi satte i 2019 endnu engang omsætningsrekord – med næsten en million mere end i 2018, og har igen i år en forretning, der har overskud på den primære drift, hvillet er et andet ord for, at vi tjener penge på at drive brugsen i Svaneke. Underskuddet fremkommer alene i form af de store investeringer, vi

har foretaget og følgende afskrivninger. Vi er derfor som bestyrelse tilfredse med resultatet, sagde bestyrelsesformand Erik Wentzel på årsmødet for medlemmerne.

Ombygningen skete for at kunne udvide varesortimentet og gøre butikken mere tidssvarende for at kunne imødekomme konkurrencen fra de store supermarkeds-kæder.

På årsmødet blev formanden genvalgt, og der var stor ros til både bestyrelse og daglig ledelse i form af stor glæde med den ”besætning” af unge mennesker, butikken har i år og ros til de foranstaltninger, der blev iværksat i forbindelse med coronanedluknningen.

Sæson 2020 giver ny fremgang

Sæson 2020 tegner også godt, fortæller Claus Bay Jacobsen.

– Sæsonen har været rigtig fin i år, selvom der var et mindre fald i omsætningen i juni på grund af corona. Men i juli steg vi igen 6-7 procent på salget, og samlet set er vi p.t. langt over sidste års omsætning. Jeg tror, vi kommer til at stige en million på omsætningen igen.

Dagli’brugsen i Svaneke har i årsværk 14 ansatte, men det er fordelt på et stort personale om sommeren og færre om vinteren. I juli måned er der op til 32 ansatte i butikken, og på helårsbasis omkring 25, heraf mange med et mindre antal timer om ugen.