Snogebæk. Foto: Berit Hvassum

Desværre ingen særhensyn til Bornholm

Midt i glæden over, at flere unge nu kan komme tilbage på uddannelserne, og midt i glæden over, at vi igen kan komme på besøg på vores museer og i vores biografer og andre kulturinstitutioner, så kan Bornholm godt føle sig lidt overset i det seneste åbningsudspil fra Folketinget.

LEDER

Midt i glæden over, at flere unge nu kan komme tilbage på uddannelserne, og midt i glæden over, at vi igen kan komme på besøg på vores museer og i vores biografer og andre kulturinstitutioner, så kan Bornholm godt føle sig lidt overset i det seneste åbningsudspil fra Folketinget.

Vi fik ikke den yderligere åbning af grænserne, der sikrer, at vi kan se frem til at tage imod ikke mindst tyske turister, der for længst har booket sommerhus og andre overnatningsmuligheder på øen. Selv om smittetrykket i både Tyskland og Danmark er lavt og faldene – i Danmark så markant, at eksperterne faktisk ikke forstår det – så er det fortsat ikke et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse, at man kan dokumentere, at sommerferien er booket. Det efterlader en skuffet og frustreret branche. Og et Bornholm, hvis økonomi fortsat står på pause. Kun udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, forlovede, kærester og bedsteforældre samt forretningsfolk nyder godt af den yderligere åbning, der blev meldt ud sent onsdag aften efter meget lange forhandlinger.

På forhånd havde et flertal bestående af syv partier ellers varslet et hårdt pres på regeringen, også hvad angår grænsespørgsmålet. De Radikale havde ligefrem forlangt fuld åbning af grænserne, mens De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil åbne for turister med lejebevis.

 

På trods af, at partierne havde
pustet sig op, så frafaldt de undervejs,
hvilket ganske ærgerligt betyder, at vi
skal frem til den 29. maj før der ligger
en afklaring om grænsespørgsmålet

 

Men på trods af, at partierne havde pustet sig op, så frafaldt de undervejs, hvilket ganske ærgerligt betyder, at vi skal frem til den 29. maj før der ligger en afklaring om grænsespørgsmålet.

Bornholm kan også ærgre sig over, at der ikke blev åbnet for at vores ansatte i den offentlige sektor kan møde fysisk op på arbejdspladserne. Tre af landets regioner fik lov at åbne – Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. Det skyldes, at der er store regionale forskelle i udbredelsen af covid-19-smitte. Denne åbning gælder således ikke Region Sjælland eller Region Hovedstaden, hvorunder Bornholm hører til. Det skyldes, at smittetrykket med coronavirus i disse to regioner er markant højere.

Men virkeligheden er mere nuanceret. Det er nu en måned siden Bornholms Hospital lukkede det særlige afsnit for Covid-19-smittede. Og i den seneste rapport fra Statens Serum Institut – udsendt den 20. maj – viser tallene, at Bornholm ligger helt i bund hvad angår nye smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage. Endda under godt 20 af de kommuner i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, der nu åbner for en mere almindelig servicering af borgerne.

Det er ærgerligt, at der ikke er plads til at tage særlige men fornuftige hensyn til Bornholm, når nu tallene og omstændighederne taler for det. Det gælder turismen. Og det gælder den offentlige sektor.