Foto: Berit Hvassum

En Vibe slår sine folder: Nyt galleri åbnede

Vel er Bornholms Kunstrunde, som skulle have været holdt i maj, på grund af coronakrisen blevet flyttet til august – men så må det store antal kunstinteresserede gæster, som gerne tager rundt til kunstnere og gallerier i forbindelse med kunstrunden, jo bare skynde sig at tage ud til Rabækkevej 8, Rønne, og få stillet deres sult efter noget kunst.

Torsdag slog Mogens Vibe således dørene op til sit nye Galleri M, hvor han i åbningsudstillingen kan byde på kunst af Sunny Asemota, Jens Peter Halborg og sig selv.

Selv om det er et
fuldstændig obskurt
sted, så kan folk
efterhånden finde
ud af, at her er
noget herude.
Mogens Vibe, kunstner

For os, der ikke kommer så tit på de kanter, er det faktisk lidt af en øjenåbner at opdage Industrikvarteret Rabækkeparken, som i sin råhed, hvor man lidt fornemmer, at naturen kunne pønse på at tage området tilbage, kan give mindelser om et sted som Holmen eller Refshaleøen i København, hvor engang det store skibsværft B&W holdt til.

Mogens Vibe er ikke mindst kendt for sit store engagement i kulturlivet i Nexø, men for cirka halvandet år siden flyttede han og fruen til Rønne, og faktisk kender han selv Rabækkeparken ganske godt, blandt andet fordi her ligger en virksomhed som Zurface, der leverer natursten som granit, marmor, kalksten og skifer til byggebranchen – men altså også til en kunstnerisk sjæl som Mogens Vibe, som også glæder sig over, at her allerede – “nede i nummer 1” – er en keramiker, der har slået sig ned.

– Jeg skal også ned og hilse på hende, men har ikke nået det endnu, siger han.

Men du tror på, at området herude kan udvikle sig?

– Ja, det tror jeg. Her kan komme alle mulige mystiske ting herud, siger han.

Hvad har fået din kone og dig til at flytte til Rønne?

– Altså, vi har altid, min kone og jeg, talt om, når vi blev ældre at flytte til Rønne. Det skyldes simpelthen, at vi har syv børn, som alle bor på Sjælland, så vi befinder os ofte på færgen. Og når så vi kommer til Rønne, er der yderligere en halv time til Nexø. Man kan spørge, hvad en halv time betyder, men efterhånden, når man bliver ældre, betyder det meget. Nu bor vi i Grønnegade, så det er meget tæt på færgen, siger Mogens Vibe.

– Det var selvfølgelig svært for mig at slippe alle de ting, jeg var blevet involveret i i Nexø. Det har været skideskønt at være en del af og skønt at bo i Nexø, men det her har hele tiden været vores plan.

Rustikt lokale

Og nu involverer du dig straks i noget igen og åbner galleri, hvorfor det?

– Fordi jeg jo arbejder som kunstner, og jeg har også en lille virksomhed, hvor jeg laver lidt arkitektur og byggehåndværk, så jeg har brug for et værksted, hvor jeg kan have mine ting, siger Mogens Vibe.

Vi står i det flotte, rustikke udstillingslokale, hvor der er udsyn til både den udstillede kunst og til bygningens bærende konstruktioner, og Mogens Vibe åbner en dør ind til det tilstødende lokale, værkstedet, som ligeledes er ganske rummeligt.

– Man har jo brug for sådan noget, siger han og kigger rundt i sit værksted.

– Og så tænkte jeg, at vi lige så godt kan prøve at forene det ene med det andet, og selv om det er et fuldstændig obskurt sted, så kan folk efterhånden finde ud af, at her er noget herude, og de kan ringe, og så finder vi på noget. Jeg har lige talt med Kim Kofod, som handler med kunst og har mange kontakter i miljøet, og som sagde, at det her er ideelt, hvis der for eksempel kommer en kunstner ovrefra, som gerne vil arbejde og samtidig udstille. Så kan vedkommende gå her og arbejde og udstille på samme tid. Så jeg vil også bruge det til pop up-udstillinger.

Og ikke kun til dig selv?

– Nej, slet ikke. Det ville blive uinteressant i længden.

Og hvad er det for en udstilling, du åbner med?

– Ja, vi tre – Sunny Asemota, Jens Peter Halborg og mig selv – skulle jo have været med i kunstrunden, og da den blev aflyst stod vi lidt i et vadested. Men Sunny er her med nogle helt nye ting, nogle papirklip, som han godt nok har arbejdet med i mange år, men det er første gang, han udstiller papirklip. Jens Peter Halborg bor i Køge, men har flere gange udstillet i Galleri Benmel i Nexø og er en gammel ven af mig. Han har et sommerhus i Allinge, og man kan sige, at han også er med i bornholmergruppen, og så er der mig selv, som hænger der på endevæggen og i hjørnet bag mig og så har jeg også de skulpturer, du kan se rundt omkring, med.

Varmekanon

– De andre to har lavet nye ting, mens nogle af mine ting er lidt gamle. Men de her skulpturer har jeg lige lavet, fordi jeg i sommer var i Italien i Carrara, hvor man bryder al marmoren. Det er den fineste marmor i verden. Jeg arbejdede hos nogle kunstnere dernede og fik også selv mulighed for at lave nogle ting, siger galleristen.

Hvor længe holder udstillingen åbent?

– Kun weekenden over, men så kan man ringe og lave en aftale om at komme forbi.

Kan du bruge stedet her om vinteren også?

– Ja, her er ingen varme, men jeg har en varmekanon.

Hvad har her været før?

– Jeg vil tro, at Hasle Klinker har brugt loftet oven på til tørrerum, inden man glaserede klinkerne. Der er nogle luftkanaler deroppe.

Hvordan fandt du stedet her?

– Jeg så et skilt, hvor der stod, der var udlejning. Jeg er jo kommet herude en del, så for mig er det ikke ukendt land, siger Mogens Vibe.

Mogens Vibe i sit nyåbnede galleri på Rabækkevej i Rønne. Foto: Berit Hvassum
Foto: Berit Hvassum
Tidligere har Hasle Klinker muligvis haft tørrerum på loftet over galleriet her. Foto: Berit Hvassum