Jørn Koefoed – turen skulle have gået til Milano. Foto: Berit Hvassum

Vi gik på gaden og spurgte: Hvor går turen hen til sommer?

Coronakrisen har for alvor ændret folks rejseplaner. Ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, der har spurgt 1.025 danskere, vælger hele 76 procent at blive hjemme i Danmark i år. Bornholms Tidende gik på gaden for at høre bornholmerne, hvor de skal holde ferie i år.

Jørn Koefoed, Pedersker (foto herover).

Hvad har du af rejseplaner til sommer?

– Det var meningen jeg skulle have været til Milano i Norditalien og videre til Gardasøen i påsken, men det blev aflyst. Og her for nylig skulle jeg have været til kalkminerne i Daubjerg i Jylland sammen med 30 andre mennesker for at løbe en halvmaraton nede i minerne. Og til oktober skal jeg løbe ved Rügen i Tyskland, men jeg ved ikke endnu om den bliver aflyst.

– Jeg gider ikke rejse andre steder på grund af covid-19. Men jeg følger udviklingen, og hvis jeg rejser ud, bliver det kun i Norge eller Sverige. Jeg holder mig langt væk fra Sydeuropa.

Freja Dahl Svendsen og Kristina Svensson. Foto: Berit Hvassum

Freja Dahl Svendsen, 18 år og Kristina Svensson, 19 år, Rønne.

Freja:
– Jeg har lige holdt ferie fra min gamle arbejdsplads og holder ikke noget ferie til sommer. Jeg har holdt fri nok. Min kæreste og jeg skal kun til Skive til juni for at hente en hund. Så det bliver først til vinter, jeg måske holder lidt ferie på en tur til Lalandia.

Kristina:
– Mine ferieplaner er først og fremmest at komme til Monaco og Nice og Holland, hvis jeg kan nå det. Det var oprindeligt en ferieplan. Jeg ved ikke, om jeg når afsted med min faster til Las Vegas. Det er en fødselsdagsgave fra hende. Verden lukkede ned en uge før, vi skulle have været afsted. Lige nu går vi og venter på, hvor meget der åbner ude i verden. Jeg tænker over smitten, men coronaen er jeg ikke så bange for. Jeg har fået at vide, at fugleinfluenzaen er værre.

Claus Winkel. Foto: Berit Hvassum

Claus Winkel, Rønne.

Hvor skal du hen, når sommeren kommer?

– Ferieplanerne går til Danmark. Min kone og jeg bliver på Bornholm. Vi plejer at tage til syden, når det er varmt, og det bliver trist herhjemme. Vi er begge pensionister og kan jo tage af sted, når det passer os. De seneste tre-fire gange vi har været væk, er turen gået til Kina, fordi vi har en søn, der bor i Shanghai på 25. år.

– Det har været forfærdeligt at følge denne pandemi, men folk har opført sig ordentligt herhjemme. Der er jo total økonomisk kaos derude. Min søn har klaret sig fint i ude i Kina. Vi ’skyper’ sammen cirka to gange om ugen, og han har arbejdet hjemmefra i tre uger.

– Jeg vil lige se situationen lidt mere an. Jeg kunne ikke drømme om at tage til Italien, Spanien og Grækenland, som det ser ud nu.

– Jeg stammer fra Thyborøn og har set det meste af Danmark. Derfor flyttede vi også til Bornholm i 2000, for her er så dejligt og vi nyder det.

Jørn Olsen. Foto: Berit Hvassum

Jørn Olsen, Rønne.

– Min kone og jeg rejser til Nysted på Lolland, hvor vi har lejet et sommerhus. Den beslutning tog vi allerede i vinter. Vi har lejet sommerhus i mange år. Både i Sverige og Danmark. Og da vi var yngre rejste vi i udlandet.

– Og nu vil vi se noget nyt. Når vi rejser i Sverige, er det for at gå på kræmmermarked.

Miriam Wørs med sønnen Gabriel og Gitte Wørs. Foto: Berit Hvassum

Miriam Wørs med sønnen Gabriel og Gitte Wørs.

Miriam:
– Det hele ser jo meget anderledes ud, så vi tager en stille og rolig sommer hjemme på Bornholm. Vi vil bruge de lokale tilbud og smide lidt penge der.

– Det er ikke et tab for mig ikke at komme ud at rejse. Man kan jo se på det på mange måder og for mig har det været en gave. Jeg trænger ikke til at komme væk, jeg trænger til at være her. Så kan man kigge lidt indad. Man opdager, hvor lidt der er nødvendigt. Min søn er mindre i institution nu, for vi har bare vænnet os til at være mere sammen.

Gitte:
– Min plan i år er ”leg i mormors have” og i badebassinet med mit barnebarn. Og så skal vi ud at lege turister på vores egen ø. Det synes jeg, at vi trænger til.

– Vi nyder bare at være sammen med Gabriel.

Louise Stamer med datteren Alaja. Foto: Berit Hvassum

Louise Stamer med datteren Alaja, Rønne.

Hvad har I af ferieplaner i år?

Louise:
– Vi skal være her på Bornholm. Det bliver kun til et smut til København for at besøge min mor. Vi havde planlagt at blive hjemme i år. Vi låner et sommerhus på Bornholm af noget familie.

Alaja:
– Jeg havde helst været en tur til Ardéche i Frankrig, hvor jeg har været tre gange før. Men jeg skal en tur med min far til Kreta i september.