Louise Ramstrup madede selv ørneungen i nogle dage. Foto: Jacob Jepsen

Mistede plejeforældrene interessen? Ørneungen er død

Øv. Louise Ramstrup fra Bornholms Rovfugleshow måtte i nat konstatere, at projektet med at holde liv i den hvidhovede ørneunge – den formentlig første, der nogensinde er udklækket i Danmark – ikke lykkedes.

Sådan en unge er
ikke i stand til at
regulere sin egen
kropstemperatur.
Louise Ramstru,
rovfugleshowet 

Ørneungen, som kom til verden forrige mandag, fik et lidt omtumlet og altså også kort liv. Dens rigtige forældre kunne godt finde ud af at give den varme, men ikke næring, så Louise Ramstrup tog over i nogle dage og madede den for at give den en bedre kampvægt til at blive bortadopteret til et slagfalkepar, som er rutineret udi forældrerollen.

Ved 13-tiden tirsdag satte hun ørneungen ind til falkeparret, hvor moren straks tog sig kærligt af den, rugede på den og også gav den næring. Men i nat gik den ikke længere, fortæller Louise Ramstrup.

– Adoptivmor og -far begyndte lige så stille at miste interesse for den. De kiggede så at sige for meget på den, siger hun.

– De rejste sig hele tiden og var ukoncentrerede i deres opgave. Og på et tidspunkt mellem midnat og klokken fire i nat har de så lagt den til side i reden, og så er den død. Sådan en unge er ikke i stand til at regulere sin egen kropstemperatur, og så dør den.

Tror du, det skyldes, at den var for fremmedartet for falkeparret?

– Det er svært at sige helt nøjagtigt, for de startede jo med at gøre det godt. Jeg har jo ikke prøvet det før og har ikke noget at sammenligne med, men det kan godt være, den var for fremmedartet. Det kan også være, fordi den simpelthen var for svag. Dit bud er lige så godt som mit., men det gik altså ikke.

Strengt taget ved du vel ikke, om falkeparret først lagde ungen til side, da den allerede var død?

– Nej, det er rigtigt. Jeg har godt nok videoovervågning, men natbillederne er meget grynede, så det er svært at se detaljeret, præcis hvad der sker. Men ved firetiden i nat kunne jeg altså se, at den var gal, siger Louise Ramstrup.

Hun håber, at ørneparret på et tidspunkt får en ny unge, og at det går bedre til den tid.