Maleri af Helene Høm

Forsigtig fernisering “Derude” i Undreværket

Undreværket, Kirkevej 2 i Gudhjem, slår lørdag den 23. maj klokken 13-18 dørene op for den kommende sæson med udstillingen “Derude”, årets sommerudstilling af Helene Høm, oplyser en pressemeddelelse.

Hun er fjerde generation i en kunstnerfamilie, der går tilbage til Hjorths Keramik og Bornholmermalerne.

Helene Høm skuer
ind i det lokale liv
et lille sted,
mellem himmel og hav

“Derude” er skabt med udgangspunkt i menneskets forhold til naturen anno 2019-20, oplyser pressemeddelelsen videre og fortsætter:

Den natur, der omgiver os. Den natur, vi lever af. Den natur, vi selv udgør. Og den natur, der gennem alle tider har forbundet mennesket med det mystiske, det uforklarlige.

De fleste af værkerne er skabt over et år, som i sidste ende kom til at vende op og ned på menneskets ressourceforbrug, naturoplevelser, bevidsthed og færden.

Imens en aktuel pandemi får den antropocæne tidsalder til at kollapse på verdensplan, skuer Helene Høm ind i det lokale liv et lille sted, mellem himmel og hav.

Gudhjem blev i begyndelsen af 1900-tallet særligt central for progressive danske kunstnere, som viste sig at blive banebrydende for både dansk malerkunst og keramik i begyndelsen af det 20. århundrede. Kunstnere som Sonja Ferlov, Richard Mortensen og Ejler Bille søgte til Bornholm, især til Gudhjem og Christiansø, for at suge til sig af stedernes æstetik, den vilde natur og det helt særlige lys.

100 år senere – og i en ganske anden samtid – tager Helene Høm tråden op. Med moderne og lokale øjne og inspireret af samtidskunstnere som Knud Odde, den skotske maler Peter Doig og Per Kirkeby, samt schweiziske og danske/bornholmske malere fra begyndelsen af det 20. århundrede, ser hun på den bornholmske identitet og Gudhjems unikke natur og stemninger gennem en række nye malerier, akvareller og skitser.

Helene Høm har en BA i scenekunst fra Norwegian Theatre Academy (2004), Norges næstdyreste statsuddannelse, hvor metoder og udtryk fra billedkunsten bruges i arbejdet med performance og teater. De seneste år har hun fordybet sig i det billedkunstneriske arbejde.