Glade studenter på Store Torv, Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Aftalen er i hus: Samfundet åbner sig

Folketinget er efter onsdagens forhandlinger blevet enige om en udvidet genåbning af fase 2 i Danmark her i coronakrisen, skriver dagbladet Politken sent onsdag aften.

Aftalen er kommet på plads efter flere timers forhandlinger.

Politiken fortsætter:

Elever på ungdomsuddannelser og højskoler kan vende tilbage fra 27. maj. Oplevelsesøkonomien, kulturen, kunsten kan åbne igen fra samme dato. Det gælder både zoologiske haver, museer og forlystelsesparker. Og der kommer en geografisk bestemt åbning af den offentlige sektor, så offentligt ansatte i alle regioner på nær Hovedstaden og Region Sjælland kan møde fysisk op på arbejde igen.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) sent onsdag aften.

Forhandlingerne begyndte klokken 12.30, og undervejs har det især været spørgsmålet om grænsen, der har trukket diskussionerne i langdrag.

På det spørgsmål er partierne blevet enige om, at regeringen skal fremlægge en plan for en »kontrolleret og gradvis genåbning af sommerturismen, der er sundhedsmæssig forsvarlig, og som giver turistbranchen klarhed«. Det skal ske senest 29. maj.

Derudover bliver listen over anerkendelsesværdige formål med at rejse ind i landet udvidet gældende fra 25. maj.

Spørgsmålet om forsamlingsforbuddet er der endnu ikke afklaring omkring.

Politiken noterer dog:

“Regeringen vil i forbindelse med overgangen til fase 3, hvor det er aftalt, at forsamlingsforbuddet hæves til 30-50, fremlægge en sundhedsmæssigt forsvarlig plan, der indeholder en udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester med videre. Planen vil indeholde en forventet gradvis lempelse af forsamlingsforbuddet – som eksempelvis kan være selektiv for visse arrangementer med viddre – henholdsvis den 8. juli og den 8. august”.