Arkivfoto: Berit Hvassum

Bo42 vil renovere for millioner: Nogle bliver nødt til at flytte

Det kan næppe lade sig gøre at renovere og ombygge godt 150 lejligheder uden at genere dem, der bor i lejlighederne, og den almene boligorganisation Bo42 er indstillet på, at det vil vække følelser, når man efter planen går i gang med et renoveringsprojekt til 240 millioner kroner i Rønne i det nye år. Ifølge direktør Ebbe Frank opererer Bo42 med tre former for genhusning, hvor den ene er, at lejerne bliver nødt til at flytte permanent.

– Hvis man sammenlægger to boliger til en stor bolig, eller man opdeler en stor bolig til to mindre boliger, så ændrer man karakteren af den bolig, og så kan beboerne ikke flytte tilbage. Og det skal nok give noget følelse. Der vil klart være nogle beboere, som bliver berørt af det, siger Ebbe Frank.

Lejere bliver opsagt

For at få adgang til finansiering hos Landsbyggefonden skal Bo42 tænke på de fremtidige beboere og 20 år frem i tiden, og det kan få betydning for dem, der bor der nu, fortæller Bo42-direktøren:

– Så kan det godt være, at nogle af dem, som bor der nu, og som kan have boet der i 40 år, måske ikke længere skal bo i lige præcis den bolig. Så der vil være nogle, der vil blive opsagt permanent, og de skal finde en anden bolig. Der har vi en forpligtigelse til at forsøge at hjælpe dem med at finde en ny bolig, og det gør vi gerne, siger Ebbe Frank.

Andre lejere bliver midlertidigt genhuset i en anden bolig, mens deres egen bolig bliver renoveret, og endelig er der nogle, som i en periode på måske et par uger skal flytte ud eller ikke kan bruge deres toilet. Der stiller Bo42 beboelsespavilloner til rådighed.

 

Om projektet

Bo42’s Afdeling 56 omkring Rosenvej i Rønne skal i fremtiden kunne tilbyde moderne boliger i alle størrelse og med gode faciliteter både indendørs og udendørs.

Det er ønsket, at beboersammensætningen skal være blandet, og at der samtidig kommer mere variation i boligerne og dermed et bedre beboermiljø.

Grundlaget for helhedsplanen er en renoveringsanalyse, hvor der har været fokus på, hvor der kan skabes tilgængelighedsboliger i forskellige størrelser og boliger i alle størrelser. Målet er at øge tilgængeligheden til en del af boligerne, at tilbyde flere billige boliger og at få plads til flere boliger i blokkene.

I øjeblikket er der 154 boliger i afdelingen, og der er et projekt for 172 boliger.

Landsbyggefonden har udtaget afdelingen som en af de afdelinger, der kan prioriteres til hastebehandling.

 

Ville gerne bygge nyt

I forhold til muligheden for at genhuse lejerne midlertidigt eller permanent ærgrer det Ebbe Frank, at regionskommunen ikke har solgt den tidligere sportsplads ved Østre Skole i Rønne til Bo42, som gerne vil bygge nye boliger på grunden.

– Det ville hjælpe os, når vi skal finde både midlertidig og permanent genhusning. Vi vidste, at det her ville komme i løbet af et år eller to, så vi havde gerne udnyttet den her mellemliggende periode til at opføre noget nyt, så vi havde fået tilført nogle ekstra boliger, siger Ebbe Frank.