Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik har ristet bønnerne fra Nicaragua i deres hjem i Østerlars siden 2016. Foto: Jacob Jepsen

Kaffen rister videre: Krisen har givet anledning til nytænkning

På Gamlevældevej er en ældre ko- og grisestald lavet om til en kaffeoase, hvor ægteparret Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik rister, brygger og serverer kaffe med udsigt til Østerlars rundkirke og Christiansø. På væggene mellem staldvinduerne, hvorfra parret hver aften kan se solen gå ned over de nordbornholmske marker, hænger billeder fra en anderledes eksotisk del af verden – nemlig landet Nicaragua i Mellemamerika. Der er en særlig forbindelse mellem Nicaragua, Helle Munk Ravnborg, Jakob Kronik og Bornholm. Bornholm er i blodet på Helle Munk Ravnborg, hvis mor var bornholmer. Nicaragua er stedet, hvor de begge har arbejdet og siden har købt et stykke jord. Sammen har Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik forbundet det mellemamerikanske land med Bornholm gennem en lille mørk bønne. Kaffe.

Kaffen hos Suenôs er fra i år certificeret økologisk.

Partnerskab om kaffe

I 1999 arbejdede parret i Nicaragua og lærte en mand ved navn Adolfo at kende. De mødte hans familie og kom til at holde af dem og landsbyen, hvor familien var bosat. I 2004 havde Adolfos familie brug for økonomisk støtte, og parret ville gerne hjælpe. Adolfo havde tidligere spurgt, om Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik ville købe et stykke jord, som var til salg i landsbyen. Her var der nemlig et vigtigt kildefremspring, som landsbyens kaffebønder brugte, og hvis jorden blev solgt til andre, var det ikke sikkert, kaffebønderne kunne fortsætte deres arbejde som hidtil. Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik besluttede sig for at købe jorden og indgik et partnerskab med Adolfo. Parret stillede jorden til rådighed for Adolfo og hans familie, og han dyrkede og høstede bønnerne, som Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik derefter købte til 25 procent over prisen for fairtrade økologisk kaffe og importede den til Danmark.

– Vi købte jo jorden uden at vide, hvor god kaffe, der groede der, men vi ville gerne bidrage til familiens økonomi. Vi tog derefter kaffen med ned til et kafferisteri i København og spurgte, om de ville riste det og smage det. Vi gik igen, og da vi vendte tilbage, stod deres øjne nærmest og blinkede af begejstring. Så tænkte vi, at kaffen måtte være god, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Partnerskabet med familien fortsatte. Adolfos børn, som nu er blevet voksne, har overtaget arbejdet i kaffeskoven, og Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik er blevet mere involverede i kaffen. I dag rister de selv bønnerne fra hjemmet i Østerlars.

– Vi havde nok underbevidst drømmen om at lave vores eget kafferisteri, men pengene slog ikke helt til i første omgang. Men i 2015 hørte vi, at der var en kafferister til salg i Snogebæk, og vi så det som et tegn til, at nu skulle drømmen gøres til virkelighed, fortæller Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik.

Suenôs er som så mange andre virksomheder også mærket af coronakrisen.

Opbakning i krisen

Parret åbnede kafferisteriet Suenôs i stalden på deres gård på Gamlevældevej i 2016, og siden da har de solgt kaffe til bornholmere, turister, små virksomheder, caféer og restauranter. De har begge holdt fast i deres jobs ved siden af kafferisteriet, og det har været godt under coronakrisen.

– Nogen af vores kunder er virksomheder, der ikke fungerer, som de plejer for tiden. Caféerne og restauranterne har ikke haft nogen kunder til at drikke kaffe, så dem leverer vi ikke til lige nu. Og der er også turisterne, som ikke er her i øjeblikket. Det giver selvfølgelig et dyk. Men så har vi fået opbakning andre steder fra, fortæller Jakob Kronik.

Udover opbakning fra lokale kunder, har Suenôs også fået en plads på Coops crowdfundingplatform på internettet. Her kan mindre virksomheder lægge beskrivelser og billeder af deres virksomheder op og på den måde komme ud til en ny kreds af mennesker.

– Det kører faktisk rigtig godt, så det er vi glade for. Det er en dejlig måde at sælge på, for Coop har nogle af de samme værdier som os. De har fokus på fællesskab og på ordentlige fødevarer. De har også en strategi om at være i alle hjørner af landet. I Dagli’Brugsen her i Østerlars, som vi støtter og som støtter os, er der en bornholmerhylde, hvor vores produkter er, og så sender vi også alle vores pakker med posten derfra, fortæller Jakob Kronik.

Jakob Kronik og Helle Munk Ravnborg har renoveret den gamle staldbygning på deres gård, så den både fungerer som kafferisteri, kaffebar og samlingspunkt for historien om samarbejdet med familien i Nicaragua.

Nye idéer og drømme

Coronakrisen har derfor ikke kun medført forhindringer for parrets virksomhed. Den har også givet anledning til nytænkning.

– Vi er begyndt at lave smagepakker med mindre poser med forskellige sorter, så dem der nu går meget hjemme, kan gå og smage på lidt forskelligt kaffe. Det er der blevet taget rigtig godt imod, og det kører nu på 3. ombæring, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Krisen har også givet parret mulighed for at være meget mere hjemme i kafferisteriet, end de plejer, da de begge normalt skal til København nogle dage om ugen.

– Det giver jo en helt anden og rolig hverdag. Herude er der jo ganske stille og roligt, og når der kommer nogen forbi og vil købe, så er vi hjemme til at tage imod dem. Når vi er i København, må nogen jo køre forgæves, desværre. Nu har de lidt mere held med at komme forbi end før, siger Helle Munk Ravnborg.

Partnerskabet med familien i Nicaragua er stadig stærkt. Adolfos søn, Elvin, har overtaget høsten, og for Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik tager planerne for fremtiden med Suenôs i høj grad udgangspunkt i partnerskabet.

– Drømmen er selvfølgelig at kunne sælge al den kaffe, vi har. Ikke kun for vores skyld, men også for de mennesker der dyrker den. De følger med på vores facebook-side og får oversat det, folk skriver derinde. De er så glade for den gode modtagelse. Det giver også et boost til deres arbejdsglæde, og de får bedre levevilkår. Vi håber, vi bidrager til, at man tænker mere over den kaffe, man sidder og drikker. Vi bliver glade for, når der kommer mennesker her og interesserer sig for den kaffe, de køber. Den ærbødighed overfor fødevarer og det arbejde og naturforvaltning de repræsenterer, vil vi gerne bidrage til, siger Helle Munk Ravnborg.