Brugerne bliver bedt om at bruge håndsprit og engangshandsker på Rønne Bibliotek. Derudover får personalet en fast rutine med at spritte bibliotekets automater regelmæssigt af. Foto: Jacob Jepsen

Rønne Bibliotek tager alle forholdsregler efter genåbning

Intet er overladt til tilfældighederne, efter at Rønne Bibliotek er åbent igen efter coronalukning. I vindfanget står håndsprit og engangshandsker, og det gør der igen, inden folk når frem til de automater, som gør det muligt at aflevere bøger og andet materiale uden at involvere personalet. Mandag formiddag stod de ansatte også klar til at byde de første brugere velkommen tilbage, men den modtagelse skal alle nok ikke regne med i de kommende dage.

– Jeg tror, det er en glædens dag, både for brugerne og de ansatte. Det her har vi glædet os til i lang tid. Og nu har vi haft en hel uge til at forberede de her ting, så jeg kan roligt sige, at vi er helt klar, lyder det fra bibliotekschef Jon Madsen, da Bornholms Tidende kigger forbi.

Med det mener han de nye arbejdsgange, som biblioteket har indført for at leve op til myndighedernes retningslinjer. Noget af det synlige er, at der er afstandsmarkører på gulvet. Afspærringstape betyder, at det ikke er alle automater, der er i brug. Igen for at sikre afstand mellem brugerne. Og så er tastaturerne fjernet fra automaterne.

– Vi skal undgå alle unødvendige såkaldte kontaktpunkter. Det vil sige, at de små tastaturer ved siden af skærmen er skruet af. Nu taster man direkte på skærmen og kun der, forklarer Jon Madsen.

Ikke i karantæne

Bibliotekschefen står selv med plastikhandsker på. Det samme gør flere af de andre bibliotekarer, som tager imod de første brugere. Forklaringen er, at alle materialer bliver håndteret iført handsker for at sikre god håndhygiejne og minimere smittefaren.

God håndhygiejne er et omdrejningspunkt i de retningslinjer, myndighederne har udsendt til bibliotekerne, fortæller bibliotekschefen. Det gør personalet i stand til at håndtere det afleverede materiale med det samme og er en forudsætning for beslutningen om, at materiale ikke skal i karantæne, inden bibliotekerne kan låne det ud igen.

– Ministeriet siger, at det ikke er nødvendigt at sætte det afleverede materiale i karantæne. Det, der er nødvendigt, er til gengæld god håndhygiejne, siger Jon Madsen.

Dermed undgår de lokale folkebiblioteker en yderligere ophobning, når brugerne begynder at aflevere de materialer, de har liggende derhjemme, og som i flere tilfælde skal videre til nye brugere, som har reserveret dem.

Bibliotekschef Jon Madsen har ekstra mange medarbejdere på arbejde på Rønne Bibliotek i disse dage. – Vi har mere end fuld bemanding. Vi overlader intet til tilfældighederne. Der er nye rutiner, der skal indarbejdes, og dem er alle medarbejder fra alle øens biblioteker inde for at lære, siger han. Foto: Jacob Jepsen

Ingen mødevirksomhed

På forhånd havde Bornholms Folkebiblioteker forberedt tre forskellige scenarier, alt afhængigt af de rammer myndighederne satte for en genåbning. Derfor var man ifølge Jon Madsen nogenlunde klar, da myndighederne meldte sine retningslinjer ud.

– Så kunne vi lige trække det op af skuffen og sige, at det var scenarie 2, siger han.

Af retningslinjerne fremgår det også, at bibliotekerne ikke må åbne for kulturelle arrangementer endnu. Det betyder blandt andet, at de eftertragtede møderum stadig er låst af.

– Det vil sige heller ingen mødevirksomhed. Der er mange, der har spurgt, og de har alle sammen fået den besked, at det er ikke i denne fase, siger Jon Madsen.