Folk behøver ikke at styrte på biblioteket for at aflevere de bøger, der har liggende derhjemme. Folkebibliotekerne har indført frit lejde indtil midten af juni. Foto: Jacob Jepsen

Biblioteker giver frit lejde

I et utal af hjem ligger der bøger og andet godt fra de lokale biblioteker, som for længst har passeret datoen for, hvornår det skulle være afleveret. Igen og igen har Bornholms Folkebiblioteker bedt folk om ikke at aflevere deres materialer, og langt de fleste har efterlevet opfordringen. Mandag blev der igen åbnet for aflevering på Rønne Bibliotek, og i den kommende tid følger de øvrige biblioteker efter, men brugerne behøver ikke at være bange for, at gebyrerne for overskredet afleveringsfrist begynder at regne ned over dem.

– På papiret vil de være overskredet, men der er ingen bøder. Vi har sat alle bøder ud af kraft den næste måneds tid. Det vil sige, at indtil 15. juni er der frit lejde til bare at komme med skidtet, siger Jon Madsen, som er chef for Bornholms Folkebiblioteker.

Behold bøgerne

Siden coronavirussen lukkede bibliotekerne og resten af samfundet, har det ikke været muligt at aflevere bøger og andet materiale. Selv bibliotekernes postkasser har været lukket, da der ikke har været nogen til at tage sig af det indleverede materiale.

– Første gang jeg var heroppe efter tre dage for at se, hvordan det gik, så var postkassen fuldstændig proppet til. Så det var bare om at skilte og bede folk om at beholde bøgerne derhjemme, fortæller Jon Madsen i forbindelse med Rønne Biblioteks genåbning mandag.

Efter pinse

Datoen for frit lejde er valgt, fordi det giver alle biblioteksbrugere mindst et par uger til at komme af med de materialer, de har liggende derhjemme.

– Tidspunktet er tilrettelagt efter, at der ikke kommer nogen bøder, før de mindste og de sidste biblioteker også har været i gang i to uger, og de starter efter pinse, siger Jon Madsen.

Som det sidste bibliotek åbner Svaneke Bibliotek torsdag den 4. juni.

– Så er der stadig tid frem til den 15., så vi når det hele i god ro og orden, forklarer bibliotekschefen.