At lave bladet giver mig en ufattelig kontakt med Svaneke. Når man som jeg bor på den anden side af øen, kan det godt være svært at have et kendskab til byen. Selvom jeg har arbejdet på Svanekegaarden i 10 år, var det altid sådan, at Svaneke ikke rigtig var min by. Men det er den blevet Mie Hjort, medredaktør af Svaneke Bladet. Foto: Jens-Erik Larsen

Svaneke Bladet runder (snart) nummer 100

Svaneke Bladet har rundet et skarpt hjørne. Den nye udgave er nummer 100 i rækken for den ultralokale avis, der for 17 år siden startede med at udkomme i Svaneke, Listed, Ibsker og Aarsdale, og siden er kommet fast hver anden måned.

Ja, det vil så sige: Et enkelt nummer blev faktisk sprunget over. Nummer 81 eksisterer ikke, så jubilæumsudgaven er strengt taget “kun” nummer 99.

At nummer 81 aldrig blev lavet og blot blev sprunget over i bladets nummerering hænger sammen med de omstændigheder, der knyttede sig til, at den nuværende redaktion tog over i 2017.

Krise gav ny redaktion

Forhistorien var, at den hidtidige redaktør blev sygemeldt. Ingen vidste, hvornår eller om hun kunne komme tilbage.

– Der var stor krise, for det var lige før, at bladet skulle udkomme, fortæller redaktør Mie Hjort, der også er daglig leder af Svanekegaarden.

Rie Nissen, Mie Hjort og layouter Jane Hamilton var sammen til et møde, da Svaneke Bladets problemer stod klart.

– Vi blev så enige om, at vi godt kunne passe på bladet til redaktøren blev frisk igen. Men det skete så ikke rigtig, og samtidig fandt vi ud af, at vi tre gik fantastisk godt i spænd, så vi fortsatte. Men det startede egentlig som et uheld og ved, at vi bare skulle redde et nummer, husker Mie Hjort tilbage.

Hvorfor sprang I nummer 81 over?

– Det ved jeg faktisk ikke. Det var jo egentlig fuldstændig åndssvagt, for selvfølgelig skulle vi have lavet nummer 81. Men vi kunne ikke nå op på det antal numre, der skulle udgives det år, og så vedtog vi, at nummer 81 ikke skulle være.

Kontoret gjorde en forskel

Nogle gange er noget ikke så skidt, at det ikke også er godt for noget andet. For Svaneke Bladet kom der også hurtigt et gode ud af det, der begyndte som en krise.

– Det har ført den fordel med sig, at Svaneke Bladet nu har fået et kontor på Svanekegaarden. Så nu oplever vi, at folk kommer dumpende ind og fortæller os ting, fortæller Mie Hjort.

– At lave bladet giver mig en ufattelig kontakt med Svaneke. Når man som jeg bor på den anden side af øen, kan det godt være svært at have et kendskab til byen, siger Mie Hjort, der selv bor i Rutsker.

– Selvom jeg har arbejdet på Svanekegaarden i 10 år, var det altid sådan, at Svaneke ikke rigtig var min by. Men det er den blevet, siger hun.

At overtage bladet skete ikke uden en vis angst og bæven.

– Det var lidt med ærefrygt, at vi tog over, for ingen af os er journalister. Jacob Ludvigsen og Poul Friis havde været med, og Hanne Nimskov havde været med, og hun havde jo været journalist i 100 år. Det tænker man da på, når man tager over efter sådan nogle dygtige folk, siger Mie Hjort.

Gamle blade bliver gemt

I dag oplever redaktionen, at Svaneke Bladets betydning for byen og egnen knapt nok kan undervurderes. Oplaget på 6.000 eksemplarer bliver udgivet af fællesrådet for egnens foreninger, så megen information om al foreningslivet foregår i Svaneke Bladet.

– Bladet betyder enormt for byen. Det er også der, at man går lidt i dybden med tingene, siger Mie Hjort.

Derfor gemmer mange i Svaneke også Svaneke Bladet. Det opleve redaktionen, da man ved jubilæet efterlyste nummer 1 til 6 og nummer 9 til 18, som redaktionen ikke selv lå inde med.

– Vi har fået dem alle sammen indleveret, fortæller Mie Hjort.

– Så nu henstår der en større opgave med at finde ud af, hvordan vi får dem scannet, så vi kan lægge dem ud på nettet sammen med alle de andre.