Lige nu er der skåret en time af åbningstiden på Café 18, fortæller Sabine Andersen. Foto: Berit Hvassum

Endelig åbent: Sidder på et værtshus nær ved Store Torv

– Jeg synes, det er dejligt, at her er åbent igen. Det er dejligt igen at komme ud og blive socialiseret. Og Rønne er en lille by, så man kender jo de fleste hernede. Selv kommer jeg her mest om dagen, og så er det rart at hilse på nogen, man kender, efter ikke at have lavet ret meget andet end at gå på arbejde og sidde derhjemme. Det er meget begrænset, hvad jeg har set til familie og venner, så det er dejligt det her.

Sidder på et værtshus, nær ved Gammel Strand
Brugt er hver en skilling, meget dygtig mand.
John Mogensen

Det er længe siden, men mandag morgen skete det igen. Et skilt i Krystalgade, Rønne, fortalte, at Café 18 denne mandag er åben.

Og selv om klokken ikke er meget mere end 9, er der inden døre et velsignet leben af værtshusgængere i lystig snak, og luften er krydret på bedste vis af cigaretrøg, flaskerne er knappet op, og der er rundt omkring også plads til en lille skarp på bordet, ligesom spillemaskinerne bimler og bamler.

Alt forekommer at være velsignet tæt på livet fra præ-coronatiden.

Sabine Andersen står og stråler bag bardisken og den ophængte plexiglasplade, som også de fleste butikker i de seneste måneder er blevet udstyret med. Intet flyvsk mundvand eller nys skal udveksles her.

Klokken 7 åbnede Sabines gemal, Preben, værtshuset, og da stod der allerede fire forventningsfulde og ventede, fortæller hun, som selv mødte ind klokken 8. Normalt er her åbent klokken 7-22, men nu – fortæller hun – holder parret, som også forpagter Den Irske Pub O’Malley i Store Torvegade, åbent 7-21.

– Man må holde åbent til klokken 24, siger hun.

– Men lige nu skærer vi en time af om aftenen, mest fordi det hele er så nyt, og vi ved ikke rigtig, hvornår vi skal starte eller slutte. Eller jo, vi vidste godt, at vi ville starte klokken 7, men lukketidspunktet har vi været lidt i tvivl om.

At også kunderne er særdeles glade for genåbningen, er tydeligt, man kan se det på de fornøjede ansigter og høre det på de glade stemmer, hvor replikkerne fyger rundt i lokalet, som når værtshuslivet er bedst.

– Her er løbende kommet flere kunder i løbet af dagen, og jeg har fået blomster og chokolade fra nogle af dem, siger Sabine Andersen.

Hun har helt styr på, hvor mange der er i lokalet, og fortæller, at da journalisten trådte ind gennem døren, rundede tallet 18, hvilket giver god mening. Vi befinder os trods alt på Café 18, men her må faktisk ifølge myndighederne opholde sig 20 i lokalet og 15 ude i gården bagved.

Hvordan er det at få åbnet igen?

– Nej, hvor har jeg glædet mig meget til det! Men i morges kunne jeg godt mærke, at jeg havde sommerfugle i maven og var meget nervøs. Ikke så meget, fordi det var første dag i lang tid, men mere i forhold til at overholde reglerne. Det er dét, jeg er bange for. Men nu er folk allerede kommet og gået, og jeg håber, at det giver sig selv i løbet af dagen, at der er glidende udskiftning, så jeg ikke får folk stående udenfor, som gerne vil ind, men må vente til nogen går.

Bliv siddende

Er det velkendte ansigter, du ser her i dag?

– Ja, alle sammen.

Hvordan holder I åbent på O’Malley?

– Vi holder åbent klokken 11-21. Vi plejer at holde åbent til midnat – og til klokken 3 fredag og lørdag – men vi tror, at der måske ikke kommer så mange om aftenen her i den første tid.

Og hvor mange gæster må I have der?

– 40. Og normalt kan vi være 90.

Reglerne er skruet sådan sammen, at her på Café 18 må her været 20 – hvis folk sidder ned, for hver siddende kunde skal have to kvadratmeter. Men står folk op skal de – forklar det, hvem der kan – have fire kvadratmeter.

– Så lige nu fylder du og jeg til sammen hele området her bag baren, fordi vi står op, siger Sabine Andersen.

– Hvordan de har regnet ud, at man skal have flere kvadratmeter, når man står op, ved jeg ikke, men jeg har bedt folk, der skal på toilettet, om at sætte sig ned på gulvet og krabbe derud, når det er, ler hun og tilføjer:

– Lige nu er her også en hund, og jeg ved egentlig ikke, hvordan den tæller med i regnskabet.

– Ja, og er der forskel på en stor og en lille hund, vil en kvinde på den anden side af baren vide.

Henne på Lille Torv fortæller et skilt i vinduet hos Café Lille Per, at den på grund af corona indtil videre holder lukket, men ved City Pub er en mand ved at stille stole og borde ud, og han fortæller, at pubben åbner klokken 10.

Foto: Berit Hvassum

 

Kunderne er glade

 

Kvindelig gæst på Café 18:

– Jeg synes, det er dejligt, at her er åbent igen. Det er dejligt igen at komme ud og blive socialiseret. Og Rønne er en lille by, så man kender jo de fleste hernede. Selv kommer jeg her mest om dagen, og så er det rart at hilse på nogen, man kender, efter ikke at have lavet ret meget andet end at gå på arbejde og sidde derhjemme. Det er meget begrænset, hvad jeg har set til familie og venner, så det er dejligt det her.

Mandlig gæst:

– Jeg er stamkunde og synes, det er rigtig hyggeligt at komme herned igen og se nogle af de mennesker, som jeg ikke har set så meget til på det sidste. Men ellers har jeg nu taget det stille og roligt.

Man har savnet at komme ud?

– Ja, man har savnet at møde folk her i vante omgivelser, kan man sige.