Når man driver undervandsjagt om natten, er fiskeriet mere aktivt, end når man gør det om dagen. Her drejer det sig om at opspore og snige sig ind på fisken. Foto: Laust Jordal

Ole Opfinder-typer klar med ‘banebrydende projekt’

En ny opfindelse har set dagens lys. Eller rettere: Nattens mørke. Opfindelsen hedder Nat-net og er et fangstnet til natlig undervandsjagt. Opfindelsen er udviklet og produceret af brødrene Søren Weis og Henrik Weis Sørensen i fællesskab.

Søren Weis, som primært er ingeniøren i foretagendet bor i Aarup på Fyn, mens Henrik Weis Sørensen har stået for udvikling og testning af idéen. Han flyttede til Bornholm for to år siden og bor i dag i Saltuna lige ned til vandet. Han er til daglig selvstændig fotograf og lever at rejse ud og lave reklameopgaver for internationale kunder, men i sin fritid er han at finde i vandet omkring Bornholm. Han er en ivrig lystfisker og undervandsjæger og forklarer, at normal undervandsjagt, der foregår med harpun ikke ligefrem er en skånsom måde at fiske på.

– Man kan ikke fortryde det, når man først har spiddet fisken. Havørred er en eftertragtet fisk for alle sportsfiskere, og den er naturligt forfindende på Bornholm. Det vil sige, at den ikke bliver sat ud eller opretholdt kunstigt. Det er noget, man som sportsfisker gerne vil holde ved lige. Derfor er der et ønske om at kunne genudsætte fisken, og det kan man ikke, når man jager med harpun, siger Henrik Weis Sørensen.

Dels på grund af det, og dels på grund af en ny EU-forordning, der gør undervandsjagt med harpun om natten forbudt i hele Europa, så Henrik Weis Sørensen et uudfyldt behov, en alternativ fangsmetode, til undervangsjagt. Det er fortsat lovligt at fiske med undervandsharpun i dagtimerne, men måden at fiske på er markant anderledes, når man fisker i nattens mørke.

– Om natten er fiskeriet mere aktivt. Der er flere fisk fremme, for fødeemnerne som havørreder, pigvar og andre fisk jager, kommer ind på lavere vand, hvor vandet er varmere. Så svømmer man rundt og afsøger området, og lister sig ind på fisken. Jeg fisker også om dagen, men den type undervandsjagt foregår mere stationært. Der ligger man i tangen og venter i så lang tid, man kan holde vejret. Det er meget mere interessant om natten, for man kommer mere rundt, og man ser mere, end når man bare ligger og kigger på den samme tangklump i en time. Naturoplevelsen er simpelthen større, siger Henrik Weis Sørensen.

Ole Opfinder-typer

Henrik Weis Sørensen gik til at starte med i gang med at eksperimentere med at fiske med et almindeligt fangstnet, som de flere lystfiskere kender, og hans erfaringer med det ledte i samarbejde med broderen til den videre udvikling af det, der til sidst skulle blive til nat-nettet. Nettet skulle have den rigtige balance i vandet, være af de rigtige materialer og have en lukkemekanisme, så fisken ikke kunne svømme ud af nettet, når den først var gået i det.

– Min bror Søren og jeg kommer fra en kultur, hvor alle gjorde alting selv. Hvis man skulle bruge en dims, så gik man ud og lavede den selv. Hvis noget gik i stykker, så ringede man ikke til smeden, men man så, hvad man kunne finde ud af ude i værkstedet. Så vi er lidt sådan nogen Ole Opfinder-typer, og vi spurgte os selv, hvor svært kan det egentlig være? siger Henrik Weis Sørensen.

Henrik Weis Sørensen bor helt ned til vandet i Saltuna. Her svømmer han af til ud om aftenen for at fange fisk i nattemørket. Foto: Laust Jordal

Med tiden blev den oprindelige prototype mere og mere raffineret, og ved påsketid i år kunne de to brødre åbne deres webshop og begynde salget af undervandsnettet. Henrik Weis Sørensen lægger ikke skjul på, at han er stolt af det endelige design.

– Vi har udviklet den absolut mest skånsomme fangsmetode. Med nettet foregår det super nænsomt. Der er ingen kroge eller spyd, så hvis man fanger fisken og synes, den er lidt tyndere eller mindre, end man havde troet, så kan man slippe den løs igen. Det foregår meget stille og roligt, og med meget lidt drama. Det er næsten som om fisken ikke lægger mærke til, at den bliver fanget. Det foregår helt roligt, og det giver én en meget større naturoplevelse, siger Henrik Weis Sørensen.

Bedre start end forventet

Salget af nettet er allerede så småt i gang. Forretningen oplever en del interessere blandt andre undervandsjægere, og brødrene har også lavet en aftale med sportsfiskeforretningen Kingfish i København og websitet Sportsbutikken.dk, der skal forsøge at sælge nogle af nettene.

Henrik Weis Sørensen fortæller, at forretningen har oplevet større salg, end han havde regnet med de første par måneder, men det er svært at sige, hvordan det kommer til at se ud fremover, da markedet for alternativt undervandsfiskeri er et relativt snævert.

– Vi er startet som en lille hobbyvirksomhed, og der er tale om et nicheprodukt, så vi ved ikke, hvor mange net, vi kan komme til at sælge. Bliver det 10, 100 eller 1.000? Man kan vist godt kalde det et banebrydende produkt – der er ikke andre produkter, der ligner på markedet, så vi har ikke noget at sammenligne med, siger Henrik Weis Sørensen.

Næste step for brødrenes nystartede forretninger er at begynde at markedsføre for alvor. Indtil videre har reklamen været holdt til Facebook og webshoppen, og fra mund til mund. Når først annonceringen for alvor kommer igang, kan Henrik Weis Sørensen få en idé om, hvor stor efterspørgslen egentlig er på fangstnettene. Han fortæller, at hvis det skulle vise sig, at der er en enorm interesse for den type undervandsjagt, så er brødrene klar til at skalere op.

– Indtil videre har Søren og jeg stået for produktionen selv. Egentlig ville vi gerne have arbejdet sammen side om side i værkstedet, men på grund af coronavirus er vi nødt til at gøre det på en anden måde. Jeg producerer nogle af delene i mit værksted her, og så sender jeg dem over til ham på Fyn, hvor han sætter dem sammen, siger Henrik Weis Sørensen.

– Vi har med vilje valgt at køre produktionen så lille og simpel, at vi selv kunne klare det. Hvis det så viser sig, at det hele pludselig tager fart, så har vi lavet en samarbejdsaftale med et lokalt værksted herovre, som kan lave en del af produktionen. Så vi har muligheden for at skalere op, siger Henrik Weis Sørensen.

Han håber selvfølgelig på, at der kommer godt gang i salget, og selvom han ikke kan vide noget som helst med sikkerhed, så så han gerne, at virksomheden om et års tid havde en form for stabilt salg.

– Det kunne være fedt, at se virksomheden vokse. Foreløbigt er det mest bare sjovt. Vi har allerede folk, der kommer og fortæller os, at de fanger fisk med vores net. Det er en virkelig god oplevelse, siger Henrik Weis Sørensen.

Henrik Weis Sørensen tilbyder også kurser i undervandsjagt om natten, hvor man kan få lov til at prøve nettet.