Den hvidhovedede ørn blev udklækket for fem dage siden. Forældrene tog sig ikke godt nok af ungen, så den lille ørns skæbne er uvis. Foto: Anette Vestergaard

For første gang i Danmark: Hvidhovedet havørn udklækket på Bornholm

Louise Ramstrup, der driver Rovfugleshowet i Skarpeskade mellem Klemensker og Vestermarie, sidder i disse dage og håndfodrer en nyudklækket ørneunge med en lang pincet.

Bittesmå stykker kød fra vagtel, rotte og fisk forsvinder langsomt ned i det åbne gab. Og den pjuskede fugleunge, der endnu ikke rigtig kan se, bliver stærkere dag for dag.

Normalt lader Louise Ramstrup naturen gå sin gang. Godt nok er hun uddannet dyrepasser, men unger, der ikke er levedygtige, bliver som regel overladt til deres skæbne.

En lille sensation

Men ikke i dette tilfælde, for ørneungen tilhører arten hvidhovedet havørn – måske bedre kendt som den amerikanske nationalfugl, ‘Bald Eagle’ – og den lille grå dunbold, som ligger i en plasticbeholder på caféens bord, er en lille sensation.

– Det er den første hvidhovede havørn, der er udklækket i Danmark nogensinde. Så nu prøver vi at fede den op, og så ser vi, om den overlever, siger hun, mens hun holder fuglen i sin hule hånd, så den ikke vælter.

Jeg er ikke hjerteløs, jeg ønsker for alle de små unger, at de skal vokse og blive store. Men ofte er der en grund til, at forældrene eksempelvis lader en unge sulte ihjel.

Ørneungen er udklækket af rovfuglecentrets eget ørnepar. Hunnen lagde to æg, hvoraf det ene gik tabt. Det andet klækkede for fem dage siden, til Louise Ramstrups store glæde.

Skal i pleje hos en høg

Men efter 36 timer måtte hun se i øjnene, at ungen ikke fik nok mad.

– Forældreparret er førstegangsforældre. De kunne godt finde ud af at holde ungen varm. Men de kunne ikke finde ud af give den føde, siger hun.

Derfor har hun taget ørneungen i pleje, men kun indtil på onsdag.

– Den skal i pleje hos et af mine høgepar. Den må ikke blive præget for meget på mennesker. Hvis det ikke går, så må den gå til, siger Louise Ramstrup.

Hun husker at holde forventningerne nede, så længe fugleungerne er små.

– Det nytter ikke noget, at man falder sammen, hver gang det ikke lykkes. Det er natur, siger hun og tilføjer for forståelsens skyld:

– Jeg er ikke hjerteløs, jeg ønsker for alle de små unger, at de skal vokse og blive store. Men ofte er der en grund til, at forældrene eksempelvis lader en unge sulte ihjel. Forskning har vist, at det mange gange skyldes, at de er født med en defekt. Det kan være en forstørret lever eller en blødning i hjernen. Så der må naturen gå sin gang, siger Louise Ramstrup.

Ørneungen skal efterplanen bo to-tre måneder hos adoptivforældrene i deres voliere. Derefter skal den på arbejde, siger Louise Ramstrup.

– Så skal den være flyvefugl, ligesom alle de andre.