Studenter på Store Torv. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

Studenter får ikke den samme fejring

Stolte forældre og bedsteforældre uden for eksamenslokalet, translokation med et hav af huer, studenterkørsel fra hjem til hjem og fester fra morgen til aften. Det er minder, de fleste har fra deres studentertid.

Det var også den slags minder, Luna Kromann og Bjarke Sonne Poulsen havde set frem til at få. Om under to måneder bliver de studenter fra STX og HTX på Campus Bornholm, og foran dem ventede en studentertid og en sommer, de aldrig ville glemme. Men coronapandemien begrænser mange af studentertraditionerne, og de to 3. g’ere har indset, at de ikke får den studentertid, de drømte om.

– Alle siger jo, at studentertiden er den bedste tid i dit liv. Det er en tid, du aldrig glemmer, og som du ser frem til. I 3.g har vi mange undervisningsmoduler, og dem kommer vi igennem ved at have den her fedeste tid at se frem til. Sådan bliver det så ikke helt nu. Det er trist, siger Bjarke Sonne Poulsen.

Luna Kromann har det på samme måde. Hun er klar over, at en anderledes studentertid måske ikke er det største problem under coronakrisen, men derfor gør det alligevel ondt.

– Det lyder måske latterligt at være ked af at miste en uge med fester, men studentertiden er bare noget, vi har set så meget frem til, og som vi har kæmpet for at komme hen til. Det er ret trist, at det ikke bliver den fejring, som alle har snakket så meget om, siger hun.

Planer på pause

At blive student er en oplevelse, man kun får en gang. Derfor var Bjarke Sonne Poulsen også allerede gået i gang med at planlægge, hvordan den særlige begivenhed skulle fejres.

– Vi var nået ret langt med planlægningen. Vi havde lagt os fast på en dato, fundet et sted, vi skulle holde det, og vi skulle til at invitere folk, men nu er det skudt i sænk. Vi kan selvfølgelig godt begynde at planlægge et alternativ, men det er ærgerligt, hvis det så heller ikke kan blive til noget. Så nu venter vi, fortæller Bjarke Sonne Poulsen.

Hos Luna Kromann var de ikke noget helt så langt i planerne om studenterfest derhjemme, og så længe der stadig er uvished om, hvor mange man må samles til den tid, har hun heller ikke lyst til at planlægge noget.

– Jeg har ikke sat mig så meget ind i, hvad der kan lade sig gøre med studenterfest og translokation endnu. Det lyder måske mærkeligt, men jeg har ikke haft lyst, hvis jeg nu får at vide, at det heller ikke kan lade sig gøre, siger hun.

Coronasikker kørsel

Et tilbagevendende spørgsmål for de kommende studenter er, om de kan få lov at køre studenterkørsel, som traditionen foreskriver. De har endnu ikke fået et klart svar, men hvis forbuddet mod forsamlinger hæves til et antal, der ligner antallet af elever i en gymnasieklasse, kan det sandsynligvis lade sig gøre.

Luna Kromann har ikke opgivet håbet.

– Jeg tror godt, studenterkørsel kan gøres coronasikkert. Hvis bare man ikke er for tæt på forældrene og holder sig udendørs, så burde det kunne lade sig gøre. Det er synd, hvis man ikke får studenterkørslen med. Det er en så fast tradition. Jeg kan også mærke, at der generelt er opbakning til os i forhold til det. Der er mange mennesker, der synes, den her tid er vigtig for os. Men jeg tror også, vi alle sammen har erkendt, at det ikke bliver som andre har fejret deres studentertid, siger hun.

Hvis ikke det bliver muligt at køre studenterkørsel, skal der findes et alternativ, mener Luna Kromann.

– Et eller andet skal der gøres, for det er altså bare ikke muligt at udskyde det. Det er lige som det, man ser frem til, og det, der gør, at man kommer gennem det sidste. Og nu ser vi det forsvinde lidt fra os. Jeg tror, vi vil føle os lidt snydt, når vi ser studenterne næste år, hvis vi ikke selv får den oplevelse, siger hun.

Kan ikke udskydes

Coronakrisen har udskudt flere af forårets og sommerens fester. Konfirmationer, bryllupper og festivaller er blevet udskudt til senere på året eller næste år, men studentertiden er svær at flytte, mener de to 3.g’ere.

– Vi kan ikke bare udskyde det til august eller september for eksempel, for der er mange af studenterne rykket over. Og næste år er det jo nogen andres tid, og vores årgang er videre og spredt ud i landet, siger Bjarke Sonne Poulsen.

For Luna Kromann er det heller ikke en mulighed at udskyde studenterfejringen.

– Studenterugen var den uge, hvor vi kunne sige farvel og feste sammen for sidste gang i lang tid, inden folk skulle i gang med alt muligt. Den tid kan ikke rigtig rykkes. Det er nu eller aldrig. Vi kan jo ikke stå om et år og fejre, at vi er blevet studenter. Der er det nogen andres tid, og vi skal ikke trække vores ud over deres, siger hun.

Det er stadig uvist, hvilke traditioner omkring studenterne, der kan gennemføres. Derfor har Luna Kromann besluttet sig for at tro på, at hun stadig får en translokation, studenterkørsel og fest i et eller andet omfang.

– Man er nødt til at holde optimismen oppe, for hvis jeg tænker, at det ikke bliver til noget, bliver det hele måske lidt ligegyldigt. Så bliver læseferien og eksamen også ligegyldig. Så vil jeg hellere tro på, at vi får en eller anden form for studentertid, selvom der ikke er tvivl om, at den bliver anderledes uanset hvad, siger hun.

En aflyst sommer

Det er ikke kun studentertiden, der kommer til at se anderledes ud. Alle sommerens større arrangementer på Bornholm er aflyst, og det er også noget, der fylder hos 3.g’erne.

– Jeg ser ikke så meget frem til sommeren mere, som jeg gjorde før, hvis jeg skal være ærlig. Vi havde studenterugen, og så Folkemødet og Wonderfestiwall bagefter, som nu er aflyst, så der er ikke rigtig noget at se frem til. Det er som om man har sendt en raket af festfyrværkeri op, og så kommer der hverken farver eller lyd ud af den. Det er en noget flad fornemmelse, siger Bjarke Sonne Poulsen.

For mange unge bornholmere er det den sidste sommer, de bor her, inden studie eller arbejde ovre venter. Derfor var studenterugen, Folkemødet og Wonderfestiwal nogle helt særlige begivenheder, fordi det var muligheden for at være sammen en sidste gang i lang tid.

– I vores drengegruppe havde vi virkelig set frem til Folkemødet. Vi skulle bare hygge os, og så på Wonder bagefter, hvor vi skulle have én stor tipi til os alle og virkelig bare hygge os. Selvom nogen måske var rykket til København på det tidspunkt, så ville de komme tilbage til det. Men nu er det aflyst, og det er så ærgerligt. Et var studenterugen, nu er det hele sommeren, der er aflyst. Og der vil være nogen, man ikke ser igen. Sådan er det jo, når man rykker herfra, siger Bjarke Sonne Poulsen.

Klarhed på eksamen

Selvom uvisheden om studenterugen og de aflyste arrangementer fylder meget for de to kommende studenter, så er de glade for, at der er kommet klarhed over deres eksaminer.

– Nu er vi afklarede omkring eksamen, og det hjælper meget. Nu ved vi, hvad vi skal op i og hvornår. Det er dejligt at vide, hvad der skal ske, siger Bjarke Sonne Poulsen.

På landsplan er det lidt forskelligt, hvordan tiden op til den sidste eksamen foregår for studenterne. På nogle gymnasier får 3.g’erne først deres årskarakterer efter deres sidste mundtlige eksamen, men på Bornholm ligger de sidste eksaminer så sent, at alle afgangselever har deres årskarakterer inden den sidste eksamen.

– Det er faktisk ret vigtigt for mig at afslutte med den sidste eksamen. Ellers kan jeg ikke se, hvorfor man overhovedet skulle have huen på, hvis man ikke er færdig alligevel. Nu bliver det lidt som det hele tiden skulle have været, og det er jeg glad for, siger Luna Kromann.

Sabbatår forude

Både Bjarke Sonne Poulsen og Luna Kromann har planer for, hvad de vil lave det næste års tid. Luna skal arbejde i en butik og tjene penge til, hun kan komme på højskole, når højskolerne åbner igen. Bjarke Sonne Poulsen går nogle lidt stille måneder i møde, men til september starter han i beredskabet i Allinge.

– Min plan var at arbejde rigtig meget over sommeren. Jeg havde fået arbejde i svømmehallen, og det var bare det bedste job, jeg nogensinde har haft. Nu er den lukket og kan først åbne omkring august. Det er så ærgerligt. Jeg når nok kun lige at være der en måned, inden jeg så skal starte i beredskabet. Men jeg har da trods alt næsten et år mere her på Bornholm, fortæller han.

Ifølge regeringen vil man i forbindelse med fase tre af genåbningen af Danmark den 8. juni lempe forbuddet mod forsamlinger, så antallet hæves til et sted mellem 30 og 50 personer. I samme omgang vil der komme en udmelding om anbefalinger til større fester. Indtil da er det uvist, hvordan årets studenter kan fejre deres afslutning på de gymnasielle uddannelser.