Hans Christian Schmidt. Foto: Jens-Erik Larsen

Banker Hans Christian Schmidt nu Hummelgaard på plads?

FREDAGENS LEDER: Det handler ikke om at så mange som muligt skal være tilfredse. Det handler om at loven skal være lige for alle.

Bliver det lidt paradoksalt venstremanden Hans Christian Schmidt, der hjælper socialdemokraten Winni Grosbøll med at overbevise hendes partifælle Peter Hummelgaard om, at Bornholm er blevet snydt for op mod 43 millioner kroner – som kommunen pligtskyldigt betalte tilbage, fordi der var tale om et lån?

Det spørgsmål rejser sig, efter at Bornholms borgmester sammen med andre kommuner, der føler sig dybt uretfærdigt behandlet, i onsdags fik foretræde for både Kulturudvalget og Beskæftigelsesudvalget i Folketinget.

Hidtil har Hummelgaard vævet sig uden om sagens kerne i sit forsøg på at slippe af krogen, men efter mødet sagde Winni Grosbøll til Bornholms Tidende, at nu var det principielle i sagen blev trukket tydeligt op.

Det handler jo om at behandle alle lige, sådan som det foreskrives i dansk forvaltningsskik, sagde Winni Grosbøll.

Kort fortalt handler sagen om, at Naturbornholm i 1995 i lighed med en række andre kulturinstitutioner og kommuner landet over modtog et lån, som for Naturbornholms vedkommende lød på 50 millioner kroner. Da et politisk flertal på Christiansborg i 2014 tilkendegav, at Bornholm ville få en rabat på lånet på næsten 7 millioner kroner, hvis lånet blev betalt tilbage inden 1. januar 2018, betalte Bornholms Regionskommune 43,1 millioner kroner tilbage.

Det viste sig at være dumt. For i januar 2020 oplyste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) pludselig, at andre låntagere, som ikke havde tilbagebetalt deres tilsvarende lån, ville få en rabat på minimum 80 procent af de lånte midler.

Det er den situation, der gør, at Bornholm sammen med andre ramte aktører har presset på for at få lige så gode vilkår som andre låntagere.

 

Det handler ikke om at så
mange som muligt skal være
tilfredse. Det handler om at
loven skal være lige for alle

 

Men så sent som i januar afviste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard blankt at åbne sagen igen. Han forklarede, at der var tale om en løsning, som ”så mange som muligt kan være tilfredse med.”

Det er en ufin retorisk finte. For ministeren undgik behændigt at forholde sig til sagens kerne. Det handler ikke om at så mange som muligt skal være tilfredse. Det handler om at loven skal være lige for alle. Og præcis det har venstremanden Hans Christian Schmidt bedre øje for. Han har som formand for Kulturudvalget i Folketinget indkaldt Peter Hummelgaard (S) til møde i udvalget, så han kan redegøre detaljeret for sagsforløbet. Det sker med disse velrettede ord fra Hans Christian Schmidt:

– Jeg kender godt til god forvaltningsskik, og derfor er det logisk, at man siger, at man skal behandle folk ens.

Og når man nærlæser venstremandens ræsonnement, ser det faktisk ud til, at Hummelgaard får sin sag for, hvis han ikke vil betale pengene tilbage til Bornholm og andre, der er blevet ramt.

– Man skal behandle folk ens – særligt, hvis man på forhånd har sagt, at man blev stillet i udsigt, at ingen andre ville få det mere fordelagtigt.

Det er rart med klar tale. Det her handler ikke bare om 43 millioner kroner, som er meget vigtige for Bornholm. Det handler også om helt grundlæggende principper i retsstaten. Lad os få den sag omgjort, så retfærdigheden sejrer.