Stilladset er kommet op på Ny Kirkes klokketårn. Foto: Jens-Erik Larsen

Vandet trængte ind i flere hundrede år gammelt tag: Der er altid mere, end man lige troede

NYKER

Der har været adgang forbudt til landets kirker, siden statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark den 11. marts. Kirkegængere har måttet klare sig med gudstjenester transmitteret i tv eller på internet. Kirkeliv er dog andet og mere end kirkelige handlinger. Det er også vedligeholdelse af de ofte historiske bygninger, som det for tiden er tilfældet i Nyker.

Ved siden af Bornholms mindste rundkirke ligger klokketårnet, som for tiden er omgivet af stillads i tårnets fulde højde. Forklaringen er, at murermester Kent Pedersen fra Klemensker er i gang med at reparere klokketårnets tag, fortæller Hanne Mejlvang, som er formand for Nyker Menighedsråd.

– Det er ganske almindelig reparationer af en ældgammel bygning, siger hun.

Vand trængte ind

Klokketårnet er flere hundrede år gammelt, men helt så gammel er tagbelægningen ikke, og det er den, der er problemer med, fortæller menighedsrådsformanden.

– Der skal udskiftes nogle tegl, og der skal laves tætning og understrygning af tegl, siger Hanne Mejlvang.

Hun forklarer, at der er en god grund til, at arbejdet udføres netop nu, og det handler ikke om at holde gang i hjulene under coronakrisen.

– Når først der begynder at trænge vand ind, skal man gå i gang med det samme, og når man så kommer i gang, og de kommer op på stilladset, så viser det sig altid, at der er mere, end man lige troede. Så det er det, man er i gang med, lyder det fra Hanne Mejlvang.

Foto: Jens-Erik Larsen

Påvirker ikke ringning

Kent Pedersen er Ny Kirkes faste murermester, og han og kirken har en aftale om, at han i et nødvendigt omfang kan hoppe fra til andre opgaver, mens arbejdet på klokketårnet er i gang. Af samme grund kan Hanne Mejlvang ikke sige, hvornår arbejdet bliver færdigt.

– Det ved jeg ikke helt. Vi har en aftale med firmaet, som har flere arbejder i gang, og da vi kun betaler for stilladset, når det er i brug, så kan de godt indimellem tage noget andet, hvis de skal gøre noget færdigt. Sådan må man jo hjælpe hinanden, siger menighedsrådsformanden.

Arbejdet på klokketårnet har ingen indflydelse på kirkens mulighed for at ringe med klokkerne.

– Der er automatringning, så der er ingen af personalet, der skal op i tårnet som sådan. Det er ikke noget med klokker og klokkestabel at gøre. Det er taget, der får en ordentlig omgang, siger Hanne Mejlvang.