Paskontrol på Rønne Havn. Foto: Jens-Erik Larsen

Leder: Klar besked om grænserne – nu!

Når vi engang kan se samlet tilbage på dette forløb, så tyder alt på, at læren vil være, at vi var mere end rigeligt forsigtige.

I den kollektive og solidariske nedlukning af Danmark er vi nogen, der er blevet hårdere ramt end andre. Bornholm er helt sikkert en af de landsdele, der relativt kommer til at betale mest. Alene tabet på omsætningen i turistbranchen er en enorm bet for os, hvor andre regioner bliver langt mildere ramt, fordi de ikke budgetterer med samme indtægter.

Dertil kommer, at ingen aner, hvor stor den menneskelige efterregning bliver. Mange sager, hvor folk har problemer, er for eksempel ikke blevet meldt ind til de sociale myndigheder. Der er desværre stor risiko for, at det pibler frem med børn, der mistrives, når skolerne åbner igen på mandag for de ældre klasser.

Kort sagt. Vi ved ikke, hvor stor den samlede regning bliver for Bornholm.

Derfor er det ikke urimeligt, hvis vi som samfund forventer positiv særbehandling i åbningsfasen. Og det er i det lys, at man skal se opråbet fra borgmester Winni Grosbøll (S), der i går i Berlingske fulgte op på meldingen fra Tyskland, der ønsker at åbne sin grænse til Danmark. Selvfølgelig skal en politiker gribe det strå.

– Vores turistbranche er helt i knæ, og det betyder, at Bornholm er helt i knæ, for der er virkelig mange arbejdspladser, der er bundet op på det, sagde Winni Grosbøll til Berlingske, hvor hun efterlyste en præcis og konkret tidsplan, så de tyskere, der har booket sommerhuse, kan få at vide, om de får lov at rejse ind.

 

Når vi engang kan se samlet
tilbage på dette forløb, så tyder
alt på, at læren vil være, at vi var
mere end rigeligt forsigtige

 

Foreløbigt tøver den danske regering. Og argumentet er det umiddelbart uafviselige, at der er risiko for at starte nye smittekæder, der sætter den positive danske udvikling over styr.

Men ved nærmere eftertanke kan det argument sagtens udfordres. Engang skulle man være to meter fra hinanden. I dag lyder budskabet en meter. Med andre ord: Vi bliver klogere, og vi justerer i processen.

Der er ingen grund til at tro, at en åben tysk grænse vil betyde, at mange syge eller smittede begynder at rejse. Tyskland har været et af de mest effektive lande i bekæmpelsen af denne infame virus. Tyskerne har styr på det.

Når vi engang kan se samlet tilbage på dette forløb, så tyder alt på, at læren vil være, at vi var mere end rigeligt forsigtige. Det kan ikke afvises, at vi som nation ender med at konkludere, at vi lukkede for meget ned, fordi vores sundhedssystem ikke samlet kom under voldsom belastning. Det er i det lys, vi skal vurdere muligheden for en åbning af grænserne. Vi har lært, at vi med omtanke og fornuft og i samarbejde kan holde smitten nede. Derfor bør det også være muligt at melde en konkret tidsplan ud for åbningen af grænserne. Det fortjener de landsdele, der er stærkt af afhængige af turisterne. Det fortjener Bornholm.