Mågerne har en fest, når skraldespandene er for fyldte til at kunne lukke ordentligt. Her har en kombination af måger og blæst spredt skraldet ud over vejen. Foto: Ilse Søndervang

Byen flyder med affald: ‘Et sørgeligt syn’

GUDHJEM

En kombination af mange gæster i byen og en stor andel af takeawaysalg har givet fyldte skraldespande i Gudhjem. Det er der flere, der har lagt mærke til. En af dem er Ilse Søndervang, der forleden i et opslag på Facebook-gruppen “Gudhjem” kunne berette om løst skrald i det gudhjemske gadebillede. Hun skrev således i opslaget:

– Det var er sørgeligt syn på min tur rundt i Gudhjem her til aften. Når der kommer gæster til byen, så er de almindelige skraldecontainere ALT for små. Mange af den stod med top på til stor glæde for mågerne, som havde spredt skraldet ud over parkeringspladsen og på petanquebanen. Det vil være godt, hvis vi fik flere af de store containere, som pizzabakkerne bedre kan komme ned i, i stedet for de små.

Ilse Søndervang fortæller til Bornholms Tidende, at problemet formentlig skyldes, at byens restauranter for tiden har et stort salg af takeaway, og det kombineret med det gode vejr, der gør at folk spiser ude, genererer en hel del affald.

Emballagen fra takeway fylder meget i de offentlige skraldespande. Især de hvide pizzabakker af hårdt pap og de hvide skumbakker tager meget plads. Foto: Ilse Søndervang

Vej og Park klar over problemet

Tina Westh er driftleder ved Vej og Park på Bornholm, som står for tømning af skraldespandene og rengøring af bybilledet, og her er man bekendt med problemet.

– Når det er godt vejr, så vil man gerne ud og hygge sig. Så køber man takeaway og sætter sig ud og spiser den udenfor. Og takeaway-emballagen fylder rigtig meget i skraldespandene. Vi er opmærksomme på det, og gør alt hvad vi kan. Vi tømmer skraldespandene hver dag og har faktisk også sat ekstra stativer op. Det er et problem, der er over hele øen, ikke kun i Gudhjem, siger Tina Westh.

Hun opfordrer til, at man slår koldt vand i blodet, da restauranterne som led i fase to af landets genåbning skulle åbne mere igen fra på mandag. Det kan gøre efterspørgslen på takeaway mindre, og derfor vil der også bliver genereret mindre affald.

– Jeg tror, vi snart kommer til at se en ændring i mønsteret, når restaurationsbranchen får mere klarhed over, hvordan de kan åbne. Det er klart, at restauranterne er mere interesserede i at invitere gæster indenfor, siger Tina Westh og påpeger, at den større mængde takeawayaffald faktisk kan være et godt tegn.

– Hvis man prøver at tage den mere positive hat på, så kan man jo se det som et bevis på, at vi er gode til to ting: Vi er som borgere gode til at støtte vores lokale spisesteder og holde hånden under dem under krisen ved at købe takeaway, og vi er gode til at komme ud og bruge naturen og hygge os udenfor, siger hun.

Hun vil dog gerne appellere til, at man som borger er god til at rydde op efter sig selv. Og særligt at man tager glas og flasker med sig, når man går, og ikke smider dem i skraldespanden.