Steen Frandsen har åbnet Parkgolf Bornholm lige midt under coronakrisen. Bornholms nye attraktion skulle have åbnet med pomp og pragt den 1. maj, men på grund af krisen måtte Steen Frandsen nøjes med en beskeden åbning med indvielse af banen med hjælp fra venner og familie. Foto:

Bornholm har fået ny attraktion: På sigt er det meningen, at forretningen skal kunne bære sig selv

Der er sikkert ikke mange mennesker, der har modet til at starte ny forretning under den globale coronapandemi. Men en af dem, der har, er Steen Frandsen. Han har trodset den ellers ikke særligt optimistiske stemning og åbnet en ny parkgolfbane ved sin gård lidt nord for Gudhjem.

Den første maj åbnede han for sin nye forretning Parkgolf Bornholm, som er et projekt han og samleveren har haft i støbeskeen i knap to år.

– Åbningsdagen blev fejret uden så meget pomp og pragt. Vi skulle jo overholde forsamlingsbegrænsningen på 10 personer. Så vi åbnede mere eller mindre som om det var en almindelig dag og havde inviteret lidt venner og familie til at komme og indvie banen. Det var, som vi kunne forvente her under corona, siger Steen Frandsen.

Parkgolf er en slags light-udgave af almindelig golf. Sporten stammer fra Japan, og den ligner til forveksling golf, som vi kender det. Det foregår bare på kortere baner, med større køller, huller og bolde, så det tager kun cirka halvanden time at gå de 18 huller. Det gør det mere attraktivt for hobbyister, turister og familier.

– Spillet er mere simpelt end almindelig golf, og det tiltaler mange, at det er mere tilgængeligt. Der gælder de samme gentlemanregler, som man kender fra golf, hvor man for eksempel lader den, der ligger længst væk fra hullet skyde først, og at man lægger bolden tilbage, når den er skudt uden for fairwayen. Man behøver ikke lede så længe, når man skyder bolden væk, for de er ret store og har stærke farver, fortæller Steen Frandsen.

Kun få gæster ind til videre

På grund af coronakrisen har der ikke været så mange gæster på banen, som han havde håbet på, men Steen Frandsen er fortrøstningsfuld.

– Lige nu går det stille og roligt. Vi har haft lidt besøgende henover de sidste uger. I går og i forgårs havde vi ingen gæster. Og i dag har jeg heller ikke fået nogen henvendelser endnu. Men jeg er ikke skuffet, for det er forventeligt, når der ikke er nogen turister på øen. Til gengæld er de, der er kommet herboende, og de har været meget begejstrede, siger Steen Frandsen og slår fast, at parkgolfbanen skal være lokalt forankret. Banen har en café tilknyttet, hvor Steen Frandsen blandt andet vil sælge Bornholmsk kaffe fra Risteriet Sueños i Østerlars og drikke fra Nordic Fermentation i Nexø.

Udover at drive den nyåbnede forretning, har Steen Frandsen også et job som Falckredder, så hele økonomien er ikke afhængig af, hvor travlt der bliver på parkgolfbanen. Planen er at fortsætte med begge dele, indtil det viser sig, om der kommer rigtig mange gæster på banen.

– Når vi kommer op på omkring 4.000 gæster om året, når vi et break-even point for mig. Der skal jeg så til at overveje, hvordan vi skal fortsætte, siger Steen Frandsen, der har planer om at ansætte sine fem børn i alderen 15-23 til at hjælpe til på banen og i caféen, når det er nødvendigt.

På sigt er det meningen, at forretningen skal kunne bære sig selv, men drømmen er i fremtiden at kunne udvide med endnu en bane med 18 huller. Banen, der ligger smukt placeret på skråningerne ved Helligdomsvej med udsigt til havet og Christiansø, har samlet kostet cirka 400.000 kroner at etablere, og blandt andet er blevet til med midler fra LAG-Bornholm, der har valgt at hjælpe projektet på vej med 90.000 kroner.

– Det har været en omstændelig process. Jeg tror, at mange ville have brækket ned og givet op undervejs.

Steen Frandsen. Ejer af Parkgolf Bornholm.

Men selvom etableringen har fået god hjælp både økonomisk og gennem rådgivning fra Businesscenter Bornholm og Bornholms Revision, så har det alligevel været en lang og besværlig vej, at få lov til at stable forretningen på benene.

– Jeg fik idéen fra en gæst, der fortalte mig om konceptet parkgolf i august 2018. Jeg er en iværksættertype, så to uger senere var jeg igang med at harve marken og så græs. Siden da og frem til 1. maj i år er tiden gået med at skrive ansøgninger. Jeg har over 700 filer og dokumenter på min computer, der handler om det, siger Steen Frandsen.

Steen Frandsen.

Lang proces

Parkgolf Bornholm ligger inden for 300 meter af kystlinjen, og derfor skal der søges byggetilladelser fra Kystdirektoratet, landzonetilladelser og meget andet. Som vi kunne skrive om i avisen sidste år, så ville banen faktisk have åbnet sidste sommer, men på grund af en indsigelse under høringsperioden blev projektet forsinket.

– Det har været en omstændelig process. Jeg tror, at mange ville have bukket under og givet op undervejs, siger Steen Frandsen.

– Når man laver sådan noget her, skal man som almindelig privatperson sætte sig ind i og vide en hel masse om landszonetilladelser og strandbeskyttelseslinjer og så videre. Jeg skal vide lige så meget som embedsmændende. Jeg tror, det er noget, der bremser rigtig meget udvikling i Danmark. Nogle gange er embedsværket mere en modstander end en medhjælper, synes jeg, siger Steen Frandsen, der har en uddannelse som merkonom i markedsføring, og altså selv kender lidt til det teoretiske, som han siger.

Trods modstand, det lange arbejde med ansøgninger og nu altså også en åbning under coronakrisen, er Steen Frandsen stadig ved godt mod.

– Vi har allerede prøvet at have en del gæster ad gangen. Forleden dag havde vi 17 gæster samtidig, så jeg er fortrøstningsfuld. Den næste tid skal jeg gøre mere for markedsføringen, men jeg kan ikke gøre så meget endnu, når der ikke er så mange turister på øen.

Der er en del mennesker i sommerhusene, og dem skal jeg ud og annoncere til, fortæller han.

Parkgolfbanens café åbner som landets andre caféer på mandag den 18. maj.

Der vil være udendørsservering, hvor kun hvert andet bord tages i brug, så der kan opretholdes en god afstand mellem gæsterne, siger Steen Frandsen.

Med Parkgolf Bornholm er der nu syv steder, hvor man kan spille parkgolf i Danmark. Brønderslev, Årø, Samsø, Fyn, Odsherred, Falster og nu altså også på Bornholm.