Rosengade 25: Foto: Jacob Jepsen

Boligbyggeri afslutter syvårig debat

I 2013 søgte Totalbyg regionskommunen om at rive ejendommen Rosengade 25 i Rønne ned. Bygningen havde tidligere huset cykelhandler og livsstilsbutik og var i så dårlig stand, at den ikke var bedre værd, selvom den egentlig var bevaringsværdig, lød det i ansøgningen. I stedet ønskede Totalbyg at etablere parkeringspladser, og så var debatten ellers i gang.

Naboer, Rønne Byforening og Bornholms Kulturmiljøråd udtrykte modstand mod planerne. Godt et år senere købte Brian Brendes Mikkelsen Totalbyg og åbnede for den mulighed, at der er i stedet for parkeringspladser blev bygget en ny ejendom. For tiden er Totalbyg ved at lægge sidste hånd på projektet, som både omfatter boliger og parkeringspladser.

– Der er lidt tilbage. Jeg havde Futurae til at bygge det, så der mangler lidt, men det får jeg så nogle andre til at lave. Der er seks små lejeboliger, og så kommer der også nogle parkeringspladser til udlejning, siger Brian Brendes Mikkelsen.

Måske et marked

Som ejer af og direktør i Totalbyg er han glad for, at det er endt med et boligbyggeri ud mod Rosengade, men det er ikke på grund af den årelange debat, det endte på den måde, understreger han.

– Det er ikke derfor, vi er kommet tilbage til det projekt. Det er fordi, vi kunne se, at der måske var et marked for den type boliger, at dem kunne der være efterspørgsel efter, siger han.

Derudover har Totalbyg historisk set bygget boliger, og den tradition er Brian Brendes Mikkelsen glad for at kunne fortsætte.

Lidt presset på tid

Personligt er Totalbyg-direktøren glad for det byggeri, som næsten er færdigt. Han synes selv, det fremstår pænt i gaden.

– Det er også et område, vi kommer til at gå meget i, og derfor er vi glade for, at det kommer til at se pænt ud. Vi synes i hvert fald selv, at det er pænt, siger han.

Boligerne er endnu ikke indflytningsklare, men efter planen flytter de første lejere ind 1. juni.

– Så der er lidt tidspres derhenne med at få det klart, når vi også skal skifte entreprenør midt i det hele. Men vi håber, det kommer til at glide det hele.

Rønne Byforening var blandt kritikerne af den oprindelige plan om kun at lave parkeringspladser på grunden. Formand Niels-Holger Larsen har ikke været forbi Rosengade for nylig og kan derfor ikke sige, hvad han synes om den løsning, det er endt med.