Niels Glahn, ny forstander på Bornholms Højskole. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Højskolen er stadig vigtig. Den bidrager til at man bliver klogere på livet’

DAGENS NAVN: Niels Glahn, 65 år, konstitueret forstander på Bornholms Højskole. Han har haft højskolen med sig fra han var lille, idet hans far hvert år holdt sommerkurser på forskellige højskoler

 

Du tiltrådte som konstitueret forstander på Bornholms Højskole i mandags – hvad fik dig til at kaste alt hvad du havde i hænderne for at komme herover så hurtigt?

– Nu havde jeg ikke så meget i hænderne, idet jeg jo fratrådte mit tidligere job 1. januar. Men dels har jeg veneration for Bornholms Højskole, og dels var det en udfordring, som jeg i al beskedenhed synes, at jeg havde forudsætninger for at give mig i kast med – og så var jeg måske alligevel ikke helt færdig med arbejdsmarkedet, når det kom til stykket.

Hvordan er din forhistorie med højskolerne? Hvordan kom du ind i ‘verdenen’, som I kalder det?

– Jeg har haft højskolen med mig fra jeg var lille, idet min far hvert år holdt sommerkurser på forskellige højskoler. Jeg har selv været på højskole, da jeg var 17 år, og så har jeg og min hustru være på sommerkurser. Og ikke mindst har jeg været generalsekretær i 12 år i Folkehøjskolernes Forening.

Kender du noget til Bornholm og Bornholms Højskole?

– Jeg har været på Bornholm med jævne mellemrum, siden jeg var barn. Første gang, som så mange andre, på lejrskole. Og som folkeskoleærer havde jeg selv mine klasser med på lejrskole. Og vi har som familie været på camping herovre. Og for 10 år siden var jeg og min hustru på sommerkursus på højskolen. Så jeg synes, at jeg kender både Bornholm og højskolen godt nok til at give mig i kast med ø og skole.

Hvad står øverst på din to do-liste de kommende uger?

– Vi skal have afsluttet det lange kursus på bedst mulig vis. Og så skal vi have fokus på de korte sommerkurser, der begynder i slutningen af juni.

Hvad kan man med fordel reklamere med, hvis man skal lokke elever til en højskole på en ø ude midt i Østersøen?

– Høj faglighed og kvalitet, godt samvær og fællesskab i højsædet. Og ikke mindst de gode muligheder for at dyrke og opleve kunst, natur, kultur i skønne omgivelser.

Hvad siger din familie til dit nye eventyr? Er du ikke gået på pension, ret beset?

– Nej, jeg skelner mellem at gå på pension og træde fra en stilling, som var spændende, men meget krævende. Min familie bakker op, ryster lidt på hovedet med et smørret grin. Og min dejlig hustru gennem 42 år kommer da her med jævne mellemrum, men har lige en stor urtehave, der ikke kan løbes fra.

Hvad er højskolens rolle i dag? Hvorfor er højskolen stadig vigtig?

– Højskolens rolle er at bidrage til at oplive og oplyse mennesker i alle aldre i et utvungent og prøvefrit miljø, hvor man kan udvikle sig i samvær med andre. Højskolen er stadig vigtig, idet den bidrager til at skabe mulighed for de unge til at afprøve sig selv i et fagligt fællesskab og blive klogere på livet. Her bliver man ikke målt og vejet – og her behøver man ikke at veje sig selv op mod andre. Og den er vigtig for de lidt ældre i forhold til at skabe glæde og oplevelser gennem korte kurser af varieret indhold.

 

 

Niels Glahn

Alder: 65

Uddannelse: Lærer

Bopæl: Nykøbing Sjælland

Civilstand: Gift

Hobbies: Alt muligt praktisk arbejde (har en gammel ødegård), læsning, løb – og havde håber at se mere til de 11 børnebørn….