Svanekegaarden. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

Svanekegaarden må vise teater men ikke holde koncert – i det samme lokale

– De ved ikke, at der eksisterer sådan nogle som os, mener administrator Mie Hjort, Svanekegaarden, med adresse til de politikere, der beslutter hvordan genåbningen af kulturlivet skal foregå.

Kulturcentret Svanekegaarden mangler akut svar på mange spørgsmål. Først og fremmest står kulturcentret i den helt absurde situation, at man fra den 8. juni må lukke publikum ind i sin lille teatersal til teaterforestillinger, men ikke må afholde koncerter i det selvsamme lokale.

Svanekegaarden hører til de kulturinstitutioner, der kan genåbne den 8. juni i genåbningsplanens fase 3 på linje med for eksempel biografer og teatre. Men kun for teaterforestillinger.

Som det ser ud nu, må kulturcentret først åbne for koncerter fra august, når genåbningsfase fire starter, hvor blandt andet spillesteder må åbne igen.

Ikke os der eskalerer nattelivet

Problemet for Svanekegaarden er, at man er både er et teater, et udstillingssted og et musiksted – og netop derfor også kalder sig selv et kulturcenter. Teaterforestillinger og koncerter foregår på de samme kvadratmeter, så publikum til teaterforestillinger og til koncerter benytter præcis det samme lokale. Men som det ser ud nu, må Svanekegaarden altså ikke holde koncerter før til august.

– Problemet er, at der ikke er lavet retningslinjer for sådan nogle som os. Vi arrangerer jo kun mindre koncerter, blandt andet klassisk og jazz-koncerter, som ofte endda ligger om eftermiddagen. Man kan ikke ligefrem sige, at vi er med til at eskalere nattelivet, siger Mie Hjort.

– Dilemmaet er, at steder som Svanekegaarden ikke er nævnt nogle steder. Det virker lidt som om, de ikke ved, at der eksisterer sådan nogle som os.

Mie Hjort har forsøgt at få svar fra Kulturministeriet på, om Svanekegaarden skal defineres som et spillested eller et kulturcenter.

– Men foreløbig har de ikke svaret, siger Mie Hjort.

Hun mener også, at det gør det sværere for Svanekegaarden at trænge igennem til politikerne, fordi små kultursteder som Svanekegaarden ikke har en interesse-organisation, der kan arbejde samlet for dem på linje med for eksempel Musikhuzet, som er medlem af Dansk Live.

– Det har vi ikke, og i det hele taget er vi en lidt besværlig konstellation, for mens andre er foreninger, ejer vi selv bygningerne og er en fond.

Derudover er Svanekegaarden hæmmet af, at de to ansatte – administrator Mie Hjort og pedel Lars Hansen – blev sendt hjem fra den 12. marts, og principielt kun må arbejde en dag om ugen.

Hjælpepakke ikke åben

En anden joker for hvordan kulturstedets fremtid bliver er, hvordan vilkårene bliver i de offentlige hjælpepakker.

Mie Hjort forventer, at Svanekegaarden kan få del i hjælpepakken “Kompensation til selvejende kulturinstitutioner mv.” Denne hjælpepakke er dog ikke åbnet endnu.

Ifølge Kulturministeriets hjemmeside arbejder Slots- og Kulturstyrelsen på at udforme de konkrete rammer for puljen, inden puljen kan søges.

At det trækker ud, betyder, at Svanekegaarden er økonomisk presset på flere fronter.

Dels kan man ikke få udbetalt penge fra hjælpepakken, før den åbner, dels er der ingen indtægter p.t., og dels kan Svanekegaarden p.t. heller ikke få udbetalt det statstilskud man plejer og kan ikke hjemtage de fondsmidler, man har fået bevilget.

– Økonomien er mere end stram, siger Mie Hjort.

– Det er en fordel for os, at vi har en ting kørende, nemlig vores kunstnerboliger, som der har været stor interesse for. De holder lige akkurat vores næse økonomisk oven vande.

Svanekegaardens økonomi er sammensat af et tilskud fra kommunen, et tilskud fra staten, egne indtægter samt støtte fra fonde.

Koordinator på Svanekegaarden Mie Hjort. Foto: Jens-Erik Larsen.

Kulturen er langt nede på listen

Mie Hjort har svært ved at se ret langt frem på Svanekegaardens vegne.

– Der er mange usikkerheder i øjeblikket. Hvad hvis vi ikke får hjælpepakker, eller hvad hvis der kommer en anden epidemi-bølge? Hvis ikke vi snart kommer igang, så vil hele vores eksistensgrundlag forsvinde, siger Mie Hjort, der har lidt svært ved at bevare optimismen på kulturens vegne.

– Dansk kulturliv er på et meget lille sted i denne krise, helt, helt nede i bunden af listen. Det synes jeg er skræmmende, siger Mie Hjort.

Har du gode ideer til Svanekegaarden

Uanset om Svanekegaarden får lov at åbne for koncerter eller ej, så vil kalenderen for de kommende måneder fortsat være hullet, fordi mange arrangementer allerede er udsat til næste år, eller måske ikke kan lade sig gøre.

– Selv hvis vi får lov at åbne helt, vil der højst sandsynligt være tomme uger, fordi vi har udenlandske kunstnere på programmet, som vi ikke ved, om kan rejse ud af egne lande eller ind i Danmark. Det samme gælder vores opera og musical masterclasses, hvor der også er udenlandske deltagere, siger administrator Mie Hjort.

Derfor opfordrer Svanekegaarden til at komme med ideer til, hvad lokalerne ellers kunne danne rammen om denne sommer.

– Hvis nogle for eksempel vil lave teater, børnerarrangementer, dukketeater eller noget helt andet, der kan skabe liv indenfor de rammer, som vi må, så send en mail til [email protected], opfordrer Mie Hjort.

Udstilling bliver det første

Svanekegaarden holder helt lukket og frem til 8. juni, herefter genåbnes for enkelte arrangementer. Første arrangement på Svanekegaarden bliver Bornholms Censurerede Forårsudstilling, der vil åbne en anelse forsinket. Den præcise dato er ikke fastsat endnu, men vi åbner hurtigst muligt efter den 8. juni, siger Mie Hjort.

Samtidig vil genåbningen blive efter sundhedsstyrelsens retningslinjer, og her kender Svanekegaarden ikke vilkårene endnu.

– Men vi regner med, at det sandsynligvis bliver med et maks antal personer i lokalet ad gangen, og vi vil også sætte lokalet op så folk sluses gennem udstillingen i samme retning og altså går ind og ud ad forskellige indgange.

Det omfattende forårs- og sommerprogram er i stort omfang helt aflyst eller arrangementerne er flyttet til 2021. Blandt andet skydes en planlagt Henry Heerup udstilling til 2021.