Det Kgl. Teaters “Et dukkehjem” med blandt andre Lise Lauenblad og Peter Christoffersen. Foto: Klaus Vedfelt

Længes du også efter at sidde på 1. række og blive spyttet i hovedet?

“Jeg længes efter at sidde på 1. række og blive spyttet i hovedet”, hed en artikel af kulturjournalisten Michael Bo i dagbladet Politiken for nylig.

Det var naturligvis sine ture i ikke mindst hovedstadens teatre, han savnede, nu hvor corona har lukket alverdens forestillinger og koncerter ned.

Men er der håb forude? Ja, der ér håb forude for det teaterelskende folk nu, hvor genåbningen af det danske samfund så småt er sat i gang.

Teaterforeningens bestyrelse tilbyder hjælp til køb af billetter på nettet. Det sker i Rønne Theaters foyer tirsdag den 12. maj klokken 15-17, så sidder bestyrelsen klar til at hjælpe med køb.

Håbet manifesterede sig for eksempel helt konkret, da Teaterforeningen Bornholm mandag startede billetsalget til programmet for efteråret og vinteren. Der venter hele 21 forskellige forestillinger med mulighed for, at man hopper ud af hamsterhjulet og dykker ned i andre verdener, andre menneskers sind og anderledes problemstillinger, end man måske går rundt i til daglig.

Med mulighed – risiko? – for både latter og gråd, opstemthed og eftertænksomhed, overraskelser og traditionsbundne oplevelser en masse.

Og, som Michael Bo skrev, muligheden for “at være så inddraget, at man næsten risikerer en på sinkadusen – og at få spyt i hovedet. Indimellem kan skuespillere og dansere svede så meget, at sveden pisker ned over en, når de ryster hovedet, og man sidder tæt nok på. Tæt nok til at lugte, om det er øl, de har i glasset, når de spiller engelsk socialrealisme”.

Det er en speciel tid at udkomme med vores program. Jette Glavind Pedersen, Teaterforeningen Bornholm

Men tør man tro på, det sker?

Ja, man gør. Faktisk er formand for Teaterforeningen Bornholm, Jette Glavind Pedersen, aldeles stålsat i sin tro på, at forestillingerne kan finde sted i den virkelige verden på Rønne Theater, hvor fiktionen kan sætte fuld damp på kedlerne.

– Det er en speciel tid at udkomme med vores program, nu hvor alle teatrene er lukket ned, siger hun.

– Og vi får mange spørgsmål fra publikummer, som siger, “hvad nu, hvis teatrene ikke kan åbne, når forestillingerne begynder til september?”. Men til det svarer vi, at vi er helt overbeviste om, at vi nok skal få gang i teaterlivet igen, og at det allerede er i gang, når vi tager hul på vores forestillinger.

Og hvad nu, hvis det ikke er tilfældet?

– Hvis det ikke sker, må vi gøre, som vi gjorde med forårets forestillinger. Vi må aflyse eller så vidt muligt flytte dem, som det også lykkedes os med “Elverhøj”, der i stedet kommer til november. Men folk skal ikke være nervøse, for de får naturligvis deres penge retur ved aflysninger. Der er ingen problemer i det, siger Jette Glavind Pedersen.

Nogle teatergængere tænker sig måske om en ekstra gang, inden de vælger at blive abonnenter?

– Jamen, de kan trygt blive det! Og jeg vil da anbefale, at de bestiller billetter hurtigst muligt, for vores salg til abonnenterne gik i gang mandag, siger teaterforeningsformanden.

Tidligere abonnenter har faktisk allerede modtaget teaterprogrammet i deres postkasser, men det kan også hentes i Vognporten på Rønne Theater og i diverse brugser rundt på Bornholm, oplyser hun og tilføjer, at efterhånden, som der lukkes op for biblioteker og billetsalgssteder, vil brochuren også kunne hentes der.

Endelig kan man naturligvis læse programmet på teaterforeningens hjemmeside, hvor man i år også kan købe billetter, hvis man ønsker abonnement, hvilket vil sige, at man køber mindst tre forestillinger.

Antiseptisk oplevelse

Løssalget af billetter starter først den 3. august og vil også foregå både på nettet, men ikke kun:

– Til den tid regner vi også med, at man kan købe billetter på teatret, i Velkomstcentret på Rønne Havn og i Kulturbutikken på Store Torv i Rønne, siger Jette Glavind Pedersen.

Mandag og tirsdag har man kunnet møde op på Rønne Theater og få hjælp til at finde ud af at købe billetter på nettet, men i øvrigt er man velkommen til at ringe til teaterforeningen eller sende en mail, hvis man gerne vil have hjælp, oplyser formanden.

– Man kan finde vores kontaktoplysninger på vores hjemmeside eller i programmet, siger hun.

Har det på grund af coronakrisen været en speciel opgave at skrue programmet sammen?

– Vi havde faktisk inden krisen besluttet, hvilke forestillinger vi ville have. En af forestillingerne, “Ilt”, er dog blevet lukket ned, men det skete så sent i processen, at den figurerer i programmet. Vi nåede dog at tilføje, at den er aflyst, så det har da ikke været helt uproblematisk.

Tror du, der er ekstra megen hunger efter teateroplevelser og lignende oven på denne krise?

– Ja. Det kan vi mærke, der er. Folk har virkelig lyst til at komme ud at opleve det levende teater i stedet for alt det her digitale, som har været fint nok i situationen – men nu vil de gerne ud blandt andre og få nogle fælles oplevelser, siger teaterforeningsformanden, som glæder sig over, at første forestilling ligger den 26. september.

– Da regner vi med, der er styr på det hele, siger hun.

Og så kan vi tage en pause fra streamingtjenesterne og vores fladskærme, hvor man – igen med Michael Bos ord – hverken bliver “spyttet i hovedet eller risikerer, at nogen sveder på en. Det er noget af det, jeg har imod Netflix og de andre streamingtjenester. Og alle de behjertede optagelser af teater, opera, ballet og koncerter, som de store kulturinstitutioner har stillet til vores rådighed i coronatiden, ofte gratis, minder mig bare, utaknemmelig som jeg er, om, hvor lidt det har med den kunst at gøre, som opføres live af mennesker med en puls. De optagelser er jo bare Netflix om igen. Hands off. Det er og bliver en antiseptisk oplevelse”.

Genrerne rundt i 21 forestillinger

Alle genrer er repræsenteret i efterårets og vinterens program fra Teaterforeningen Bornholm, bedyrer formanden Jette Glavind Pedersen.

Og det er da også svært at lade pessimismen lægge fremtiden i benlås, når man bladrer gennem programmets sider og drømmer om, hvad der er i vente på Rønne Theaters skrå brædder.

“Et overflødighedshorn af scenekunst”, står da også i programmet, og er udtrykket fortærsket er sandhedsværdien det ikke.

Lad os lige opsummere, hvilke genrer, der er repræsenteret:

Musikdramatik, politisk satire, operette, klassikere, komik, ny dansk dramatik, familieforestillinger, dokudrama, stand up-historiefortælling, dans, dansk folkekomedie, musikteater, musikkomedie, moderne drama –ups, det var forestillingen “Ilt”, der repræsenterede den genre, men forestilling er aflyst! – operettefarce, dokumentarteater, road comedy og politisk satire.

Dertil byder programmet på to teaterrejser til Malmø Musikteater.

Det er også et betragteligt antal skuespillere, Bornholm får glæde af gæster Rønne Theater. Vi nævner i flæng fra de forskellige forestillinger:

Den bornholmske tenor fra Det Kgl. Teater Niels Jørgen Riis (sammen med sin kollega, som også ofte har besøgt Bornholm, Guido Paevatalu), Kristian Holm Jensen, Mette Horn, Troels Malling, Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Birgitte Raaberg, Pia Rosenbaum, Benedikte Hansen, Sonja Oppenhagen, Solbjørg Højfeldt, Jesper Riefensthal, Kirsten Olesen, Niels Ellegaard, Henrik Lykkegaard –og mange, mange flere.

Forsiden afspejler bredden i teaterprogrammet