Snellemark Centret åbner igen: Det er som juleaften

– Godmorgen! Er det ikke dejligt? lyder det begejstret fra Rikke Harboe Larsen, da hun for første gang i to måneder kan hilse på kollegerne i butikken på den anden side af gangen. Klokken er 10 mandag formiddag og i dag kan Danmarks storcentre igen for første gang siden coronanedlukningen åbne butikkerne. Rikke Harboe Larsen er butikschef i Vero Moda i Snellemark Centret og har netop rullet gitteret til butikken op, og er ved at køre tøjstativerne frem. Hun er har været hjemsendt på lønkompensationsordningen i de sidste to måneder, og har længe glædet sig til at komme tilbage i butikken.

– Det er ligesom juleaften. Jeg har næsten ikke kunnet sove i nat, fordi jeg har glædet mig så meget. Nu får jeg kundekontakten og min hverdag igen. Det har jeg savnet, siger Rikke Harboe Larsen.

Her da dørene åbnene klokken 10 var det ikke fordi der ligefrem var horder af shoppinghungrende mennesker i centret. Faktisk var der næsten flere af pressens repræsentanter til stede end egentlige kunder. Men Rikke Harboe Larsen regner alligevel med, at hun får travlt i butikken de næste dage. Sundhedsmyndighedernes skræppe hygiejnekrav betyder blandt andet, at butikken skal køre med mindst mulig bemanding. Det vil sige, at Rikke Harboe Larsen er alene i butikken frem til klokken 16, hvor butiksmedhjælperen møder ind, når hun har fået fri fra skole.

– Den her uge bliver hård. Fra næste uge kan medhjælperne møde ind lidt tidligere, men lige nu er der rigtig mange krav og nye retningslinjer, og det skal pigerne ikke stå med alene, siger hun.

De skærpede krav til sikkerheden gælder for eksempel, at området omkring kassen skal sprittes af eller vaskes hvert kvarter, hvert andet prøverum skal være spærret af, der skal kunne være to meters afstand mellem kunderne, og der skal være håndsprit til kunderne ved døren og kassen.

– Det kan godt stresse lidt. Jeg må gøre det bedste jeg kan og sørge for at prioritere hygiejnen over varerne. Resten må være folks eget ansvar, fortæller hun.

Hun er ikke selv bekymret for at blive smittet med coronavirus, nu hvor hun igen kan stå i butikken og møde kunderne.

– Coronaen er faktisk ikke noget, der har skræmt mig. Vi kommer nok alle til at få det på et tidspunk, tror jeg. Så jeg har været klar til at åbne igen længe, siger Rikke Harboe Larsen.

Karina Hemmingsen og hendes datter Annabella. Foto: Berit Hvassum.

Trænger til at komme ud

En af de kunder der er mødt op til genåbningen af storcentret er Karina Hemmingsen. Hun er mødtes med sin mor i H&M i Snellemark Centret for at lede efter nyt babytøj til sin datter Annabella på 15 måneder. Hun sidder på sædet i indkøbsvognen og kigger med store øjne.

– Hun vokser enormt lige i øjeblikket. Normalt kan det nærmest kun betale sig at købe tøjet brugt, for børnene vokser alligevel ud af det igen med det samme. Men lige nu står vi og mangler nogle nye babytrøjer, så vi er taget herind i dag, siger Karina Hemmingsen.

Hun fortæller, at hun normalt er ret forsigtig med at gå ud her under coronakrisen. Hendes ene datter har nemlig astma og den anden datter har nedsat immunforsvar, så hun bliver nødt til at undgå for mange situationer, hvor hun kan udsætte sig selv for smitte.

– Men man trænger jo til at komme lidt ud. Man kan ikke aktivere børnene derhjemme hele tiden. De har også brug for at se noget andet, siger hun.

– Jeg skal stadig være forsigtig. Men nu kan jeg se, at her er opstillet sprit, og det ikke er alle prøverummene der er åbne. Jeg tror nok, det skal gå, så længe folk overholder de forholdsregler der er, siger Karina Hemmingsen.

Alle Snellemark Centrets butikker er fra i dag åbne igen på nær én. Café Twist It må ligesom landets andre caféer vente med at slå dørene op igen til den 18. maj.

Alice Lisbeth Bertelsen, butiksbestyrer i H&M.

Har du glædet dig til i dag, hvor dørene til butikkerne i Snellemark Centret er åbnet?

– Vi åbnede i sidste uge, men det har været positivt. Folk er søde, imødekommende og passer på. Der er faktisk en rigtig fin forståelse.

Har I lavet nogle sikkerhedsforanstaltninger her i butikken?

-Vi har sat mærker i gulvet ved kassen og så har vi fået en afskærmning foran kasserne, hvor vi også kun holder to kasser åbent, så kunderne kan holde afstand.

Hvad har du selv savnet allermest?

-Det er kunderne. Vores hverdag. Og møde mennesker.

Hvordan har du brugt tiden under nedlukningen?

-Vi har lagt det tunge tøj på lager, så vi kunne have fokus på de nye forårs- og sommervarer. Al personale har været hjemsendt, så jeg har selv gået hernede og så har der været meget administrativt at tage sig af.

Lars Christensen, Rønne

Nu er Snellemark Centret lige åbnet for få minutter siden. Har du gået og glædet dig til i dag?

– Jeg er modsat med det. Det er dejligt, at det er åbnet, men jeg er også nervøs ved det, for jeg er i risikogruppen. Det er forvirrende med de retningslinjer, hvor nogle skal holde en meters afstand – og andre to meters afstand. Jeg kan jo ikke se, om du er smittet?

– I Sydkorea har de jo lige lukket ned igen, fordi smittetrykket blev stort. Jeg var lidt nervøs for, hvor mange der kom i dag.

Jeg kommer ikke til at ændre adfærd. Jeg er først ’kommet’ ud nu og skal lige til at finde ud af, hvad jeg skal gøre i denne tid.

Jeg har nærmest kun kommet i Kvickly en gang om ugen kl.7 om morgenen. Ellers har jeg gemt mig.

Det bliver godt med lidt liv igen. Der er jo lidt stille, når det kun er Kvickly, der har haft åbent.

Det begyndte at tære lidt på kræfterne, for jeg har holdt mig stramt til reglerne med afstand og stor forsigtighed. Og det bliver jeg nok nødt til indtil en vaccine kommer.