I 2019 blev der i årets første fire måneder samlet solgt 403 nye biler på Bornholm. I år er tallet 296. – Folk er følsomme, når de ikke kender fremtiden. Det er ikke lige nu, at folk kommer og køber bil, siger Jim Maar, indehaver af Midtbornholms Auto. Foto: Berit Hvassum

Salget er styrtdykket

ERHVERV

– Vi sælger nok samlet mellem 20 og 25 både nye og brugte biler på en måned normalt. Lige nu ligger vi vel på en 10-15 stykker. Så salget er næsten halveret.

Det siger indehaver af Midtbornholms Auto, Jim Maar, om den nedgang i bilsalget, som branchen har oplevet under coronakrisen.

Ifølge hjemmesiden bilstatistik.dk er det bornholmske antal af nyindregistrerede biler i årets første fire måneder faldet med 26,6 procent i forhold til samme tid året før. I 2019 blev der i perioden samlet solgt 403 nye biler på Bornholm. I år er tallet 296.

Det lave antal solgte biler, kan således også mærkes hos Midtbornholms Auto, der er forhandler af Toyota. Her er nedgangen i salget af nye Toyota’er på 38,6 procent.

Forretningen lever ikke udelukkende af at sælge nye biler, men har også en del brugtvognssalg og finansieringer, men heller ikke her er der gang i virksomheden. Og det er noget, der kan mærkes i regnskabet.

– Jeg tror, alle værksteder på Bornholm har enten skåret ned på antallet af medarbejdere eller sendt medarbejderne hjem på en af de ordninger, der er. Det har vi også gjort her. I værkstedet, på lageret og i salgsafdelingen har vi indført arbejdsfordeling, som vi har kørt med i halvanden måneds tid, siger Jim Maar.

Arbejdsfordelingen betyder, at hver anden medarbejder går hjemme hveranden uge, sådan at halvdelen af arbejdsstyrken er på arbejde ad gangen.

– Jeg har ikke fået regnskabstallene for første kvartal endnu, men jeg er næsten sikker på, at vi ikke kommer til at have tjent nogen penge. Når aktiviteten er næsten halveret, tror jeg ikke, vi kommer til at have de store indtægter, fortæller Jim Maar.

Usikre bilkøbere

Han er ikke den eneste af øens forhandlere, der kan mærke en nedgang i salget af biler på Bornholm. Det kan man også hos Bilhuset Elmer.

– Coronakrisen er noget, der rammer alle bilhuse, tror jeg, siger filialchef i Bilhuset Elmer Bo Emil Wetterstein.

Han forklarer, at selvom han godt kan mærke en nedgang i salget af biler, så er det ikke gået helt i stå.

– Vi har fortsat en smule gang i salget af både nye og brugte biler. Det går måske ikke lige så hurtigt som før, men vi er et bilhus med mange forskellige muligheder, så vi kan dækkes de fleste behov. Det er nok det, der gør at vi stadig sælger, siger han.

Men til trods for, at der stadig er en smule gang i slaget, så er den generelle tendens nedadgående, og det kan Bo Emil Wetterstein mærke på bundlinjen. Derfor har han været nødt til at sende nogle af medarbejderne hjem på lønkompensationsordningen.

Ifølge Bo Emil Wetterstein er grunden til det nedsatte bilsalg, at bilkøberne er forsigtige med at købe bil i en økonomisk usikker tid.

– Når der kommer sådan en økonomisk krise, så er det helt naturligt, at man lige stopper op og tænker sig om engang og genovervejer, om man skal købe. Men der skal nok komme gang i salget igen, siger Bo Emil Wetterstein.

Det samme synspunkt gør sig gældende hos Jim Maar.

– Folk er følsomme, når de ikke kender fremtiden. Når folk bliver fyret eller sendt hjem, bliver de forsigtige og venter med at foretage investeringer. Det er ikke lige nu, at folk kommer og køber bil, siger Jim Maar.

– Men vi skal da nok overleve. Det tror jeg på. Vi kommer ikke op i gear lige med det samme, men vi må håbe det kan give lidt optimisme, når Danmark og Europa åbner op igen. Jeg tror, der kommer gang i salget igen efter sommerferien eller til efteråret, siger han.

 

På landsplan er der i april 2020 blevet indregistreret 10.201 nye personbiler. Det er 37,0 procent færre end i april 2019, hvor der blev nyregistreret 16.178 personbiler. Kilde: De Danske Bilimportører.

 

 

Fakta

Bilsalget i Danmark er ramt af coronakrisen. Det viser tal, som brancheforeningen De Danske Bilimportører har offentligtgjort. På landsplan er der i årets første fire måneder blevet indregistreret 59.059 nye personbiler. I samme periode sidste år var tallet på 82.444 biler. Det er en nedgang på 28,4 procent.

I april måned alene var antallet af solgte biler 37 procent lavere end samme måned sidste år, hvor der indregistreret 16.718 personbiler, mens der i april i år kun blev indregistreret 10.201. Det tal er ikke set lavere siden februar 2010, hvor der blev solgt 8.654 personbiler.