Anders Forsberg Svendsen. Foto: Berit Hvassum

Ny organist: En pudsig begyndelse at man ikke må møde på arbejde

DAGENS NAVN: Anders Forsberg Svendsen tiltrådte 1. maj stillingen som organist ved Skt. Nicolai Kirke i Rønne

 

Hvorfor søgte du jobbet ved Skt. Nicolai Kirke?

– Kirken har et stort koncertorgel, hvilket står højt på enhver organists ønskeliste i forhold til faglige udfordringer. Der er et rigt musikliv på øen med stor opbakning fra både lokale og turister, og at kirken ligger på Bornholm, er for mig kun et yderligere plus.

Hvad glæder du dig mest til?

– På det arbejdsmæssige plan glæder jeg mig til at lære menigheden, personalet, orglet og kirken at kende og blive en del af både kirkens, men også Bornholms musikliv. På det personlige plan glæder jeg mig til at slå rødder med familien. Vi har købt hus i Nexø, som vi tror, kan blive en god base for vores fremtidige familieliv. Jeg vil så pendle frem og tilbage mellem Skt. Nicolai Kirke og Nexø – og så vidt jeg kan forstå, kunne vi lige så godt have købt hus i Nordjylland, men vi er nu ikke afskrækkede af 27-28 minutters transporttid.

Hvilke opgaver har du som organist under den aktuelle coronakrise?

– Som tjenestemand og offentligt ansat må man ikke møde på arbejde, og alle kirkens faste aktiviteter og gudstjenester er jo i øvrigt også lukket ned. På den måde er det en lidt pudsig begyndelse i en ny stilling, men jeg spiller dog til begravelser og bisættelser fra kapellet og har også medvirket ved et par streaming-gudstjenester, som er optaget i ugens løb.

Hvad er din musikalske baggrund?

– Min baggrund er bred. Jeg har spillet klaver i alle mulige genrer stort set altid, spillet orgel siden jeg var 18 år og har gået den slagne uddannelsesvej for organister med først privatundervisning, PO-uddannelsen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, et par års videreuddannelse i Paris, og siden 2001 har jeg været ansat som organist i Fredens-Nazaret Kirker på Østerbro i København – de seneste otte år i en kombinationsstilling som daglig leder og organist.

Hvilken slags musik lytter du selv til?

– Lige som min musikalske baggrund er bred, er min musiksmag det også. Når man, som jeg, beskæftiger sig med musik en hel arbejdsdag, er det dog ikke altid, at trangen til at sætte musik på, når man har fri, er lige så stor, som hos andre, der ikke har hørt musik på arbejdet hele dagen. Det sagt, så har jeg alle dage været glad for klassisk musik og er også konservatorieuddannet inden for dette felt. Jeg har haft stor fornøjelse af at gå i operaen i København med en gammel kollega, og især Wagners operaer er fantastiske. Jeg lytter gerne til klassisk musik i radioen, når jeg kører bil, men jeg er også glad for god gammeldags, dansk musik. Jeg har spillet suppe, steg og is-repertoire i mange år. Ingen navne nævnt, ingen glemt.

Hvad er dit forhold til Bornholm?

– Min morfar var bornholmer; født og opvokset lige uden for Pedersker, men tog over, da han blev voksen og vendte aldrig tilbage. Det kan jeg så på familiens vegne råde bod på nu. Vi har gode venner på Bornholm og er kommet her på ferie et par gange om året, siden vi fik børn – både i og uden for sæsonen.

Hvilken bog ligger på dit natbord?

– Pt. ingen, da jeg bor interimistisk i sommerhus den næste måneds tid, indtil vi kan overtage vores nye hus, men normalt ligger der en kogebog af en art. Jeg laver gerne mad og har altid haft stor fornøjelse af at læse kogebøger. Jeg har pænt over 1.000 eksemplarer stående i København, som blot venter på at blive flyttet herover sammen med familien til den 1. juli.

 

 

Anders Forsberg Svendsen

45 år

Gift med Rebecca Forsberg Svendsen, der er professionel sanger. Sammen har vi tre drenge på 9, 11 og 13 år

Oprindeligt fra Holbæk på Midtsjælland, men har boet i København siden midten af 1990’erne