Selfie: Mårten og Månberg

Mens vi venter på at fårtjølelsen frå Tjina-land hår snottad åf

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj ​så ​godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en ​hel s​ida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

Ja, vi sidder stådigvæk her i Svåneka og glor, mens vi venter på at helgedes fårtjølelsen frå Tjina-land hår snottad åf så vi kanj komma ød og opleva verden – eller ihvertfald Bornholm – ijen. Vi spritter mera åf end ISS på en swingerklub og skurvognings minger ettehånd mest åf alt om Las Vegas; vi dridjer cocktajls hver halva tima, vi mister penga hvert minut og vi åner ønte hva dåg det e! Og apropos sprit, hva ́ – så hår Henrik Nerst, proptrækkerinj frå Wajl… Wilj Des… Wild Distillery (tak te nåbo Erik får dén) i Åtjærkaby, sjiftad produktion åf Gin ød me produktion åf håndsprit, så vi kanj holda os rena og bakteriefri i disse virus-tider, hvilket Mårten & Månberg synes e en fårbangad goer idé. Men Henrik får hundan – kunje duv ønte ha hældt håndsprittans på piskolber eller dressingflasker, så en kunje se hvilken flaska en skal hælda i hovd og hvilken flaska en skal vaska saj i – får i dom sidsta fem øggerna hår vi smaskad attan – attan – flasker håndsprit frå Åtjærkaby dirajkta i svælget! E vi dø åf ed? Nej, nej bevåres – te djengdjæld hår toaletkummans aldrig varad renere. Godt initiativans!

 

Et rejselegåt i en tid hvor en ska hå pas og pisprøva me saj i lommans, hvis man så majet som overvejer at henta bajere hos tjømajn! Hva e ed da får en tajming?

 

Et anget godt initiativ e den hæder som vårans lokåla Indiana Jonas og keramikbaryler, Lårs Tjærulf Møller hår motåget frå Museumsdirektør ​Eigil H. Brünniches Rejselegåt får sin ødvikling af klat- og pottekrematoriet på nordlandet, Bornholms Kungstmuseum! Men helt ærligt – nuv hår Lårs væltad rungt på Villa Kalk sin Hammershus ble bygt og rettad på sjæva guldrammer og klypt velourbånd og når han så endelig ska hædras, hva får han så? Et rejselegåt i en tid hvor en ska hå pas og pisprøva me saj i lommans, hvis man så majet som overvejer at henta bajere hos tjømajn! Hva e ed da får en tajming? Så dji dog kærrinj Egtvedpiblans sokka og et abonnement te Verisure! Det kunje han jo nok brøgga – han e jo snårt så gammel, at alarmen går nå han fårlader museet te fyraftan.

Afslutningsvis vil vi næmna vårans Sevablødda pusher og ansvårlig får at det her skriveri overhovd ser dågens lys; Øjvind Helselager, skovtrold og chefredaktør frå de långe korridorrer hos Bornholms Tidendas, som i en åf sina ananas-i-ejen-juice ledera frå fårleden hva voldsomt i tvivl om “hvor meget de underjordiske i virkeligheden bestemmer. Og hvor meget I – vi – tror på at de bestemmer. Og om det er noget, vi leger.” Tjæra Øjvind. Da vi ville skriva om tiden på Bornholm unge Corona, bestemte duv daj får at det va en løjerlig idé. Eller hva ed os, som trode at duv bestemte det? De ungejordiske kommer i många fårsjelliga former og farver – nåna som skovtrolda, andra som Svånekaboer. Læjer vi? Kansje. Kansje ønte. Men sjaw, det ska det fanemaj varra får at holda ed ød! Så dérfår – vi fårtsætter galskaven om en månad – hvis Gud og Øjvind vil!

Horrana

 

 

Mårten og Månberg

er en bornholmsk satireduo, som du kan se meget mere til på facebook.com/martenmanberg

Mårten og Månberg skriver i Bornholms Tidende en gang om måneden.