Sådan kan Danmark åbne i fase 3 og 4: Din adfærd er stadig helt afgørende

Hvis antallet af smittede og indlagte med corona ikke stiger mere end ventet, åbner Danmark endnu mere den 8. juni, og mere endnu vil følge efter i starten af august. Det oplyser regeringen, der natten til fredag er blevet enig med Folketingets partier om genåbningens fase 3 og 4.

Begge dele forudsætter, at Statens Seruminstituts matematiske modeller “bekræfter, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at påbegynde fase 3”. Det vil afhænge af, hvor mange flere smittede og indlagte, der kommer som følge af fase 2, der starter på mandag.

Dermed er det stadig op til danskerne selv at levere et stort bidrag til, at mere igen kan blive normalt. Det vigtigste er fortsat at holde afstand, vaske hænder og bruge håndsprit ofte.

Før hver ny fase vil regeringen og Folketingets partier drøfte situationen. Det vil både kunne føre til, at dele af planen bliver gennemført langsommere og hurtigere, end der nu er lagt op til. Også forbuddet mod forsamlinger vil blive vurderet før overgangen til hver ny fase.

“Partierne noterer sig, at såfremt epidemien blusser op, kan regeringen fravige den samlede plan, herunder med nødvendige restriktioner m.v.”, hedder det i aftalen.

Men hvis Danmark kommer igennem fase 2 uden flere smittede og indlagte med corona end den stigning, som regeringen venter, og som sundhedsvæsenet vil kunne håndtere, vil dette ske i fase 3 fra 8. juni:

 • Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50. Herunder udmelding om anbefalinger til for eksempel bryllupsfester og konfirmationer.
 • Museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, udendørs forlystelsesparker, zoologiske haver og botaniske anlæg kan åbne.
 • Sommeraktiviteter for børn og unge kan finde sted.
 • De dele af den offentlige sektor, der er særligt udsat for sagspukler, kan åbne.
 • Offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse, gives fri.
 • Voksenuddannelse målrettet ledige (for eksempel AMU) og sprogcentre kan åbne.
 • Højskoler må starte igen.
 • Indendørs idræts- og foreningsliv (for eksempel aftenskoler) kan åbne.

“Der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne m.v. for alle de virksomheder, organisationer m.v., der åbner”, oplyser regeringen også.

Går fase 2 bedre end ventet, så de matematiske beregninger af smittetrykket giver rum til mere endnu, vil det ifølge regeringen “kunne overvejes” at udvide fase 3 med:

 • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser.
 • Fuld åbning af DR og TV2.

Efter planen starter genåbningens fase 4 i starten af august. Indtil da er dette fortsat lukket ned:

 • Alle øvrige uddannelser.
 • Diskoteker, spillesteder og natteliv.
 • Fitnesscentre, badelande, legelande og svømmehaller.
 • Samtidig er begivenheder, der vil samle mere end 500 personer, fortsat forbudt mindst indtil 31. august.

Desuden er regeringen og Folketinget enige om, at sammenlignelige institutioner og aktiviteter kan komme til at åbne forskudt for hinanden i forskellige dele af landet. Det skyldes, at smittebilledet i øjeblikket langt fra er ens i de forskellige landsdele.

“Partierne er enige om, at idet der p.t. er store regionale forskelle på udbredelsen af COVID-19-smitte, så er der ved hver faseovergang grundlag for at drøfte, om åbningen kan differentieres mellem landsdelene, blandt andet i forhold til den offentlige sektor”, hedder det også i aftalen.

Regeringen og Folketingets partier har desuden aftalt at drøfte, hvordan man skal udfase de midlertidige hjælpepakker til for eksempel erhvervslivet og kulturlivet. Efter oplæg fra en gruppe af eksperter vil regeringen invitere partierne til at afgøre, hvad der skal ske med hjælpepakkerne.