Bøgeskoven er fuldt udsprunget og tager sig netop nu allerflottest ud – og den finder man flere steder på Bornholm. Foto: Berit Hvassum

Guide: Nyd naturen i den sidste lukkeweekend

Jeg kan ikke mindes, at jeg tidligere har oplevet at se så mange mennesker ude i naturen – på denne tid af året – som tilfældet har været siden midt i marts.

Coronanedlukningen har i den grad fået os til at bruge de gratis glæder, når nu stort set alle aktiviteter er lukket ned.

Statsminister Mette Frederiksen ventes på et pressemøde i dag torsdag at sige god for, at flere aktiviteter kan åbne. Nogle af dem, danskerne har gået og sukket efter.

I mellemtiden kan vi atter bruge de gratis glæder i den kommende, lange weekend – og forhåbentlig den sidste “lukkeweekend” i den næste lange tid. Og vejret ser ud til at blive godt til det.

Netop nu står bøgeskoven på sit flotteste, fantastisk lysegrøn. Og på vejen derud kan man nyde landbrugets modsvar, nemlig de gule rapsmarker, som vi heller ikke ser flottere end netop nu. Måske kan man derude i skoven også være heldig at få øje på et egern – som fotografen Mikael Vang i Hasle gjorde forleden. Får man først øje på et, kan man være heldig at få lov til at betragte det mere end bare et øjeblik. For de er nysgerrige og sørger for bare at være udenfor rækkevidde. Så man kan få lov til at liste sig lidt tættere på og høre dem skælde ud. “Skovens gode humør”, kalder naturvejleder Jens Kofoed dem.

Tips fra Top

Morten Top-Jensen, sommerfugleekspert og manden bag tidsskriftet “Natur på Bornholm”, har også et par tips til ture i weekenden.

Der er mange flotte blomster og planter derude, og Morten Top kan specielt anbefale en tur til blomsterengen i Bølshavn. Her er noget for hele familien. Børnene kan for eksempel hygge sig med at kigge på haletudser i vandhullerne. Melet kodriver findes kun på Bornholm på nær nogle ganske få bestande i Østsjælland, og netop på det sted i Bølshavn er der mange af dem. Her er også kantbælg og forskellige gøgeurter.

En anden tur, som Morten Top anbefaler, går langs ydersiden af Bornholms Lufthavn fra Arnager til Stampen. Her kan godt være lidt vindblæst, men det er netop ideen bag denne tur. For det er i områder som disse, at man finder natsværmeren uldhalen, som kun findes yderst lokalt i Danmark, men flere steder på Bornholm.

– Det er en dejlig tur, hvor man kan kigge efter slåenbuske og få øje på spind af larver, hvor uldhalehunnen har lagt æg sidste år, forklarer Morten Top-Jensen.

Men husk: Hold afstand. Vi er så heldige på Bornholm at have masser af natur, så der er ingen grund til at klumpe sig sammen.

Nogle af dem, der måske – og forhåbentlig, kan vi vel tillade os at tilføje – ikke får tid til at tage ud i naturen i weekenden, er dem, der skal bruge dagene på at gøre klar til atter at åbne deres restauranter, cafeer med videre.