Sebastian Lindén, medarbejder i Team Sportia i Ystad. Foto: Berit Hvassum

Nedgang i omsætningen på 75 procent – ‘og det var endda en god lørdag’

Hele verden diskuterer Sveriges milde tilgang til covid-19. Og mange holder vejret. Vores naboland har valgt et åbent samfund med fokus på at minimere coronasmitten, men også tage betydelige hensyn til landets økonomi. Bornholms Tidende tog til Ystad for at spørge svenskerne om deres syn på landets berømte håndtering af coronaepidemien.

Pia Rasmusson, butiksejer af Bergstrands Sko i 25 år.

Hvad mener du om den svenske Corona-strategi, som lader samfundet være åbent?

– Jeg synes egentlig, at den er god. Jeg tror meget på frivillighed i stedet for Danmarks ‘lock down’. Jeg har en søn, som er radiojournalist i Danmark og vi diskuterer det meget. Der er mange fordele i den svenske strategi og i de mindre byer kan den gode opførsel efterleves. Vi oplever ingen trængsel i butikkerne her i Ystad. Så frivilligheden fungerer. Der er jo mange konsekvenser ved en ‘lock down’ og for mange er det jo vigtigt med fokus på det psykiske helbred. Mange er jo isoleret.

Jeg er jo selv i risikogruppen og holder mig inde i butikkens lager. Så jeg har ikke nærkontakt med nogen og sådan har det været siden i midten af marts.

Er du selv bange for at blive smittet?

– Ja, for jeg har selv en mand, som er hjertesyg og i en stor risikogruppe. Så personligt har vi indstillet fester og gæster og jeg mødes ikke med mine børnebørn længere. Så jeg ser kun mine fire ansatte i butikken.

Når du selv har en mand, som er meget udsat, havde den ‘danske model’ så ikke været bedre for dig og din mand?

– Det ved jeg ikke. Jeg tror på sund fornuft. Det er det eneste, jeg tænker på. Og det skal alle. Vi handler ikke i butikker. Vi handler vores mad på nettet og så henter jeg selv varene udenfor butikken. Jeg går heller ikke til frisør mere. Så vi har ingen social kontakt mere.

– Vi er trods alt taknemmelige, for skulle vi have lukket butikkerne, så tror jeg, at det halve Ystad havde været dødt. Vi har tabt en omsætning på 50-60 procent. April er meget meget vigtig for os, for der er ingen, der nu skal holde forårs- og eller eksamensfester og bryllupper. Det hele er blevet indstillet til senere. Vi må jo maksimum være 50 mennesker samlet.

Hvad tænker du om fremtiden for din butik og dine ansatte?

– Den er alt for lang. Vi skal nok klare os. Jeg har haft butikken i mange år og har lidt reserver, som jeg har sat til side. Men det kan jo ikke fortsætte et halvt år mere. Jeg tror ikke mere på sommeren. Ystad kommer til at tabe mange turister, som er dem, vi lever af i sommeren. Så længe vi kan holde det på et niveau, hvor vi ikke skal lukke ned, så er jeg taknemmelig. Det er jo pest eller kolera at støtte os i handelslivet, for vi går heller ikke selv ud i butikkerne og støtter dem. Vi er jo alle i samme båd. Vi har jo meget generøse regler i Sverige, hvor medarbejdere kan arbejde på nedsat tid. Jeg har haft medarbejdere på nedsat tid i april og maj, men når feriesæsonen kommer, så skal vi tilbage på fuld tid.

Pia Rasmusson – indehaver af Bergstrands Sko på 25 år

Sebastian Lindén, ansat i Team Sportia.

Hvad synes du om den svenske håndtering af coronaepidemien?

– Den er god, og jeg tror ikke på, at det er godt at lukke et samfund ned. Vi havde stor nedgang og kaos i begyndelsen, da coronaen kom. Folk var bange og blev hjemme, og det fortsatte til solen kom frem og vejret blev fint igen. Men handlen er ikke, som den plejer. I lørdags havde vi en nedgang i omsætningen på 75 procent. – Og det var en endda en god lørdag.

Så det er temmelig tungt. Vi har heller ikke noget salg til vores klubsport i byen. Det er helt dødt. Byens håndboldhold Ystad IF må ikke træne, så sælger vi ingen bolde, tape, eller tøj.

Hvad gør I for at skabe opmærksomhed på jeres forretning i denne tid?

– Vi fortæller, at vi er her. Kunderne kan bare ringe, så cykler vi ud med varer og sætter dem ved døren. Vi spirtter meget af i butikken, så det fortæller vi også vores kunder.

Du står i en butik og møder dagligt flere mennesker. Er du selv bange for at blive smittet?

– Jo, abslout. Jeg spritter mig af hver gang, jeg er oppe ved kassen. Og inden jeg kører hjem, skifter jeg tøj og vasker ansigtet. Så jeg går, hvad jeg kan. Man mærker det hurtigt med ældre, at man holder mere afstand og er det de unge kunder, så er vi lidt tættere på.

– Jeg er ikke bange for selv at blive smittet. Det er mere hensynet til min otte måneder gamle søn, jeg tænker på.

Hvad mener du om de danske coronaregler?

– Jeg tror ikke på, at man kan ‘låse’ folk inde. Den tanke bryder jeg mig ikke om. Folk er gode til at holde afstand her i byen og vi krammer ikke mere vores familie. Men når vi mødes med dem, så foregår det på vores terrasse, når vejret tillader det. Min svigermor bor sammen med en mand, som er i risikogruppen. For hende – som jo er mormor – så kryber hun på væggene for at få mulighed for at se sit barnebarn og sin datter. Og det forstår jeg godt er meget vigtigt. Så vi gør det lidt for hendes skyld. Og vores egen.

Min svigermor havde sagt, at skulle isolationen tage et år eller mere, så klarer hun det ikke. Der er mange mormødre, der har sagt, at de hellere vil have kontakt med børn og børnebørn i et halvt år og tage risikoen ved at dø af det, end ikke at have set dem og så senere dø af cancer eller andre livstruende sygdomme.