Brændesgaardshaven må åbne 8. juni men har ikke valgt dato endnu

Normalt ville Brændesgaardshaven være åbnet nu. Motorcyklerne ville have kørt i kortege til forlystelsesparken ved Svaneke, og de første børnehaver ville have været på besøg hos dyrene.

Ikke i år. Men forlystelsesparkerne er blandt de virksomheder, der må åbne den 8. juni. Forpagter og direktør Timmi Nielsen ved bare stadig ikke, om det præcis skal være 8. juni, at motorcyklerne skal ud af garagen for at markere, at haven er åbnet.

– Vi har ikke lagt os fast på åbningsdatoen endnu, og vi har ikke den store forkromede plan i forhold til den 8. juni. Det havde vi i forhold til den 21. maj, hvor vi regnede med, at vi skulle åbne, fortæller han.

– Vi skal bruge weekenden på at træffe beslutningen om, hvornår vi skal åbne, og alt hvad der knytter sig til det. Nu har vi to gange løbet alt i gang, og det har selvfølgelig også en pris, at alt nu står klart. Af skade bliver man klog, men sjældent rig, siger Timmi Nielsen.

Tab på 100.000 kroner i snit

Brændesgaardshaven har en omsætning på cirka 100.000 kroner om dagen i gennemsnit over hele den 100 dage lange sæson. Den vigtigste tid kan stadig reddes, for den bedste periode er den sidste uge af juni, hele juli og de første to uger i august. Økonomien er i år blevet omdrejningspunktet for folkene bag Brændesgaardshaven, der har plejet at lade lysten drive værket.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at sådan en tid her er en katastrofe, når man lever af at lukke folk ind. Vi har 100 dage til at tjene til 365 dage, og når man begynder at plukke af de 100 dage, gør det ondt, siger Timmi Nielsen.

– Økonomien er den altoverskyggende bekymring. Gennemsnitligt taber vi 100.000 kroner om dagen for hver dag, hvor vi skulle have haft åbent. Det er selvfølgelig ikke den indtægt, som man har på en overskyet dag i maj, hvor man står og spejder efter gæsterne, men det giver en del af billedet .

– Der er masser af bekymringer: Holder det? Får vi lov at blive ved at holde åbent, eller kommer der yderligere restriktioner på? Vi har også dyr, der skal fodres og en have, der skal holdes, og vi har meget teknik i vandlandet, der først må åbne i august. Der er også en usikkerhed omkring hvor stor en andel af publikum, der kommer på grund af vandlandet, siger Timmi Nielsen.

Hvor mange ansatte skal der til?

Som alle caféer, restauranter og de mange andre, der nu snart må åbne igen, skal også Brændesgårdshaven ramme så knivskarpt som muligt på hvor mange ansatte, der vil blive brug for. Det afhænger helt af, hvordan publikum vil reagere, og ingen ved endnu i hvilket omfang folk vil bruge de faciliteter, der har været lukket.

– Vi skal finde ud af hvilket ben vi skal stå på. Det handler om at stikke en finger i luften og finde ud af, hvor mange medarbejdere vi tror, at vi får brug for. Vi har spurgt vores samarbejdspartnere på overnatningsstederne om, hvad de har af bookinger. Her får vi at vide, at det ser meget godt ud, fortæller Timmi  Nielsen.

–  Da vi forventede at kunne starte den 21. maj, troede vi ud fra hvad vi hørte fra vores samarbejdspartnere på, at vi ville miste 34 procent af gæsterne over hele sæsonen. Det tal skal så selvfølgelig opjusteres nu.

– Det allervigtigste er at reagere rigtigt. På den ene side nytter det jo ikke at fylde haven op med medarbejdere, hvis der ikke kommer nogen gæster, siger Timmi Nielsen.

– På den anden side tyder jo på, at danskerne holder ferie i Danmark i år. Vi hører også i branchen, at folk nok skal komme, hvis der bare er styr på sikkerheden. Og vi har en plan for, hvordan vi kan have gæster i haven med de restriktioner, der ligger nu.