Aslak Gärtner og Melanie Hagedorn overtog Soldalen i Olsker sidste år. De har netop fået LAG-midler til at lave et mere professionelt mosteri.

150.000 kr. til nyt mosteri: Mostballaden vil lave cider, sirup og eddike

Æblemost fra Mostballaden i Soldalen ved Olsker er hidtil blevet lavet i et lille mosteri i en mobilcontainer, men snart bliver de søde dråber produceret på et mere professionelt mosteri. Lag-Bornholm har besluttet, at Mostballaden skal have støtte på 150.000 kroner til et nyt 120 kvadratmeter stort mosteri.

Medejer af Soldalen, Aslak Gärtner, fortæller, at det nye mosteri skal bruges til at gøre foretagendet mere professionelt. I første omgang i forhold til produktudvikling.

– Vi producerer altid most, så vi har helt sikket har nok. Det betyder, at vi også producerer for meget. De overskydende produkter vil vi gerne kunne bruge til noget konstruktivt. Vi vil gerne lave sirupper, eddiker og to-tre forskellige slags cider med en alkoholprocent på op til 10 procent, fortæller Aslak Gärtner.

Kan føre til salg ovre

På længere sigt kan det nye mosteri medføre, at Mostballaden får tilknyttet en grossist, der kan sælge de bornholmske æble-produkter ovre. Hvis produktionsfaciliteterne lever op til en række forhold – blandt andet, at en stor del af arbejdet foregår indenfor – kan man nemlig som mostproducent få en såkaldt grossisttilladelse.

– Får vi indendørsfaciliteter, kan vi få en grossist tilknyttet. En grossisttilladelse er det naturlige næste skridt for Mostballaden. For maskineriet kan sagtens lave mere most. Indtil videre er efterspørgslen vokset, og hvis vi får en grossist, kan vi koncentrere os mere om produktionen og mindre om levering, siger Aslak Gärtner.

En stor del af Mostballadens æblemost kommer i øjeblikket fra æbler, som private leverer fra deres egne æbletræer. Men Melanie Hagedorn og Aslak Gärtner vil gerne sikre en større forsyningssikkerhed, så de pønser på at etablere deres egen æbleplantage.