Winni Grosbøll. Foto: Jens-Erik Larsen

Winni Grosbøll: Dejligt at få de store elever tilbage i skolen

– Det er dejligt, at vi kan få de store elever tilbage i skolen. Jeg er sikker på, at jeg taler på alle skolelederes og læreres vegne, når jeg siger, at de glæder sig, og jeg ved også, at mange af de store elever savner skolen, siger borgmester Winni Grosbøll i en kommentar til Folketingets genåbningsaftale.

– Vi har i de seneste par uger konstateret, at man kan være bekymret for flere unges trivsel. Det har omkostninger at være isoleret. Selvfølgelig kan man godt undervise på distancen, men det her med relationer, at se hinanden i øjnene og have et socialt samvær i klasserne, det fungerer bedst i det virkelige liv, tilføjer borgmesteren.

Winni Grosbøll glæder sig over, at skolerne får hele næste uge til at forberede 6.-9. klassernes tilbagevenden til skolerne:

– Det er rigtig godt, for der er stor forskel på vores folkeskoler. Der er et par af skolerne, der umiddelbart godt kan rumme alle elever med de krav, der er, men der er nogle andre skoler, hvor vi skal finde andre løsninger.

– Der er rigtig mange krav til rengøring, afstand, gruppeinddeling, lokaler med videre. Så for alles vedkommende tror jeg, det er godt, at vi får en uge til det, og eleverne har nu en deadline. Vi skal nok blive klar til den 18. maj, men der en arbejdsopgave for både lærere og skoleledelser, siger Winni Grosbøll.

– Eleverne skal nok forberede sig på at gå i skole på en lidt anden måde. Det er ikke sikkert, at alle elever får en fuld skoledag fra start. Det kan være halvdags, måske et mix af virtuel undervisning og fysisk tilstedeværelse.

Er der nogen overraskelser i genåbningsaftalen?

– Nej, jeg måske håbet, at man havde taget de sidste kulturinstitutioner med. Man lægger op til at åbne bibliotekerne. Jeg kunne godt have ønsket mig, at man tog museerne med i samme hug.

Får lidt af en turistsæson

– Jeg synes, at det er rigtig dejligt, at restauranterne kan åbne, så vi kan få gang i øen igen og få noget aktivitet. Så kan vi også begynde at se ind i, at vi måske får en del af en turistsæson og derved noget økonomi og nogle job, siger Winni Grosbøll.

Men der var ingen grænseåbning med i denne omgang?

– Vi havde da håbet på, at grænsen til Tyskland var blevet åbnet, for der er rigtig mange bookinger fra tyske gæster. Så det øger usikkerheden overfor dem. Men vi kommer i det mindste i gang med at åbne lidt for bysamfundene, så der kommer lidt liv, svarer borgmesteren.

Ud over den presserende opgave med skolerne siger Winni Grosbøll, at der i den kommende tid også er en stor opgave i forhold til sommersæsonen.

– Vi har nogle områder på Bornholm, hvor vi ved, at der kommer mange gæster – som Gudhjem Havn og Svaneke Torv. Hvordan sikrer vi, at alle får en god oplevelser, at vi kan holde afstand og holde smitten nede.

– Det kommer vi til at bruge meget krudt på i den næste måneds tid, for vi vil gerne have gæster på øen. Men det skal være sådan, at vi alle er glade for det, slutter Winni Grosbøll.