Svanemor ruger på sine fire æg. Foto: Jacob Jepsen

Usædvanligt syn: Svane bygger rede på Gudhjem Havn

GUDHJEM

I en lille lomme mellem hav og vej på havnen i Gudhjem ligger en svanemor i disse dage og ruger på sine fire æg. Hun har bygget sin rede lige op af den høje vejkant, der adskiller hav og klippesten fra vejen ved busholdepladsen. Den store hvide fugl lader sig ikke mærke af, at en rolig morgenbader og en nysgerrig journalist kigger ned fra vejen.

Kun da avisens fotograf vover sig ned på stenene for at fotografere hende, løfter hun hovedet og ser direkte på ham. Det siges, at en svane kan brække en voksen mands arm, og denne svane vogter over sit dyrebareste. Fire smukke æg, som snart, om alt går vel, bliver til fire grimme ællinger.

Det er Jørgen Koefoed, der bor i Gudhjem, som i første omgang har opdaget svanens redebyggeri. Foto: Jacob Jepsen

Corona-fred

Det er Jørgen Koefoed, der bor i Gudhjem, som i første omgang har opdaget svanens redebyggeri.

– Jeg plejer at bade hernede hver dag, og en dag, da jeg gik her forbi, så jeg svanen ligge der. Den har ligget og ruget i cirka tre uger nu, og det tager eftersigende omkring fem uger, før æggene klækker, fortæller Jørgen Koefoed.

Coronakrisen har lukket meget af Bornholm ned for en stund, og Gudhjem er også ekstraordinært fredelig i øjeblikket, fortæller Jørgen Koefoed. Der er ikke samme mængde trafik på havnen, og Jørgen Koefoed er sikker på, det er derfor, svanen har bygget sin rede så tæt på byen.

– Jeg har aldrig set en svane så tæt på byen før. Det skyldes nok den ro, der er i Gudhjem nu. Der er både fordele og bagdele ved corona, nok færre fordele, men en af fordelene er da, at vi nu endelig har den fred, vi gerne vil have her i byen. Og at freden medfører, at dyrene kommer ind i byen, som vi ser i medierne, at de også gør andre steder i verden, siger han.

En sæson med støj

Ifølge Jørgen Koefoed byder denne årstid normalt på alt for meget støj ved havnen i Gudhjem. I foråret og sommeren kommer der mange turister i Gudhjem, og det presser bydelen omkring havnen. Både på plads, sikkerhed og støjniveau.

– Trafikken i Gudhjem om som sommeren er en pestilens. Der er alt for mange biler i de små gader og alt for meget støj. Det er som om, alle mænd over 40 skal have en motorcykel, og de larmer ad helvede til, siger Jørgen Koefoed.

Men som vi står her ånder byen af fred, og det passer både svanen og Jørgen Koefoed godt.

Han har boet i Gudhjem siden 2004. Det var et særligt fint hus på Kirkestien, der tiltrak ham og hans hustru, og da det var til salg, besluttede de sig for at flytte til Bornholm. De har aldrig fortrudt, fortæller han.

– Det er fantastisk at bo her og kunne gå ned at bade hver dag. Havet er godt. Det ændrer sig hele tiden og har en vidunderlig lyd. Det er sjovt, havet kan jo larme lige så meget som en motorcykel, men det er noget helt andet. Naturens lyd er vidunderlig, siger Jørgen Koefoed.

Inden længe er svaneæggene udruget, og der vil være svaneunger i Gudhjem Havn. Ifølge Jørgen Koefoed kan man dog ikke være sikker på, at roen og dermed det afslappede dyreliv varer ved.

– Sommerhusene er udsolgt, så det tyder på, vi får et boom af turister igen i år. Det er dejligt med liv i byen, men trafikken og støjen er irriterende. Vi burde have bilfri by, men det er en kamp, der er svær at vinde, siger han.

 

 

Naturfredningsforening: Svanereden er et usædvanligt syn

Ifølge Dansk Naturfredningsforening Bornholm har knopsvanerne meget gode vilkår på Bornholm, og så er de som race ikke specielt menneskesky.

Næstformand Jens Kristensen fortæller, at man kan se svanereder helt tæt på flere steder på Bornholm.

– Det er ikke voldsomt usædvanligt at se svanerne tæt på bylivet. Svaner er vant til mennesker, og vi ser dem ofte i havne rundt omkring. Jeg ved, at der også er to knopsvaner, der har lavet rede i Snogebæk, og i Helligpeder plejer vi også at se svanepar, fortæller han.

Jens Christensen mener dog også, at synet af svanereden på Gudhjem havn er usædvanligt.

– Det er helt klart ikke almindeligt at se svanereder i Gudhjem havn. Der plejer jo at være skolerejser til Bornholm på denne tid af året, og de skal altid til Gudhjem. Der kommer busser fulde af 7. klasser, og der er generelt et rend af mennesker på lige det stykke af havnen. Men det er der jo ikke nu, så der er fredeligt, og det kan fuglene godt lide. Så vil de gerne bygge rede, fortæller han.

Hos Dansk Naturfredningsforening Bornholm har man ikke lagt mærke til, at coronakrisen generelt har medført flere dyr i byerne, men Jens Christensen mener, at de steder, hvor der normalt er meget trafikeret, nu kan tiltrække flere fulge med den ro, som coronakrisen har medført.

Ifølge Jens Christensen har særligt knopsvanerne det godt på Bornholm, og derfor ser man dem så mange steder rundt omkring på øen.

– Knopsvanerne klarer sig rigtig godt på Bornholm. Det skyldes nok, at de har tilstrækkeligt at spise og får lov at være i fred generelt, fortæller han.