Skolechef: Der arbejdes på højtryk for at blive klar til åbning

Der er nu udsigt til, at de ældste skoleelever snart kan vende tilbage i skole. Det skrev statsminister Mette Frederiksen i en opdatering på facebook i går aftes. På Bornholm er man klar til at tage imod eleverne fra sjette til niende klasse, men det er en opgave, der kræver en del arbejde både i Center for Skole og ude på de enkelte skoler.

Skolechef Trine Schloss Pedersen fortæller, at der lige nu arbejdes på højtryk for at blive klar til, at der kommer en mere konkret udmelding om planen for genåbningen af skolerne for de ældste elever. Hun er i første omgang glad for statsministerens udmelding.

– Først og fremmest er det glædeligt, at de store elever kan komme tilbage. Der er mange, der glæder sig til et gensyn med dem. Og det er godt for de ældste elever, for de trænger virkelig til at møde hinanden og få en god afslutning på deres skolegang, selvom det selvfølgelig ikke bliver en helt almindelig afslutning, de får, siger hun.

Trine Scloss Pedersen fortæller, at der ikke er kommet noget konkret om dato eller retningslinjer fra regeringens side endnu, men at udskolingseleverne sandsynligvis ikke skal tilbage på fuldtid i første omgang.

– Der er lagt op til, at det ikke bliver en fuld skolegang med det samme. Vi kender ikke de præcise dessiner, men vi regner med at få mere præcise retningslinjer i løbet af i dag. Den store udfordring for os er at skabe plads, så eleverne kan være der under de forholdsregler, der stadig gælder, og at finde hænder nok. Men hvis vi får rammerne til det og et lokalt råderum, så skal vi nok blive klar, siger hun.

En stor opgave

Borgmester Winni Grosbøl fortæller, at der er en del praktisk arbejde, der skal laves, før skolerne kan lukke sjette til niende klasserne ind igen.

– Der er ingen tvivl om, at vi kommer på en ret stor opgave. Vi skal have hele logistikken til at passe i forhold til de nødvendige lærere, men også at eleverne får brug for mere plads. Det kan komme til at handle om, at eleverne skal være mere ude, og at vi vil få brug for flere lærerkræfter. Vi vil rigtig gerne have det til at lykkes, og vi skal også nok få det til at lykkes. Det fik vi også for de mindste elever. Men det er da noget af en udfordring, siger hun.

Winni Grosbøll og kommunens tre mand store direktion mødes i dag med skolechef Trine Schloss Pedersen og kommunens skoleledere for at lægge en plan for, at de ældste skoleelever kan komme tilbage i skole.

– Vi skal effektuere på det rimelig hurtigt, hvis retningslinjerne fra regeringen kommer i dag. Som det ser ud nu, må vi gå ud fra, at de store skoleelever skal være tilbage i skole en gang i næste uge. Så får vi en helligdag og weekenden til at få det hele på plads, siger hun.

Der skal findes ekstra hænder

Det er især lærerressourcer, plads og rengøring, som man arbejder på at få på plads inden genåbningen, fortæller Winni Grosbøl.

– Vi skal have kigget på, hvad vi gør med lærerkræfter, og lige nu tør jeg hverken at sige fra eller til. Men fra de mindste elever kan vi se, at det kræver mere, når eleverne skal fordeles i mindre grupper. Vi kan se, at de mindste elever faktisk trives godt med udeundervisning, og hvad der virker godt for de mindste, virker nok også godt for de største. Man kan også spørge, om alle de store elever skal i skole alle dage, om de skal have hele skoledage eller færre timer, eller om de skal undervises i hold, siger hun.

I forhold til rengøring ser Winni Grosbøl muligheder flere steder.

– Det er klart, at den ekstra rengøring, der bliver nødvendig, også er en kæmpe faktor. Vi har allerede omdirigeret 22 af vores tekniske medarbejdere som pedeller til at være hygiejnemedarbejdere i daginstitutionerne. Nogle af vores egne rengøringsfolk er også sat op i tid. På den anden side har vi en turistbranche, der ligger helt stille, og så længe den gør det, må der også være ledigt rengøringspersonale, fortæller hun.

Bornholm har plads

Ifølge skolechef Trine Schloss Pedersen har Bornholm nogle fordele, når det kommer til at skulle huse de ældste skoleklasser igen.

– På Bornholm har vi flere muligheder i forhold til at finde plads end man for eksempel har på Vesterbro. Vi har flere lokaler og udendørsarealer, som vi kan tage i brug. Den store udfordring er at finde hænder nok til undervisning og til rengøring selvfølgelig, siger hun.

På Paradisbakkeskolen i Nexø er man klar til at tage sig af de store elever igen, men skoleleder Pia Tofte understreger også, at meget af klargøringen til det afhænger af, hvordan genåbningen konkret skal foregå.

– Det er meget tidligt at sige ret meget om regeringens udmelding endnu, men vi er parate til at handle, når vi får mere at vide konkret. Der er jo mange forskellige scenarier for, hvordan genåbningen skal foregå. Hvis scenariet er, at alle elever skal være her på samme betingelser som nu, hvor der skal være to meter mellem eleverne, så kan vi ikke have alle her på skolen, og så er udfordringen jo at finde plads. Vi har lokaler som for eksempel vores gymnastiksal og musiklokale, så vi kan godt køre nogen ind, men ikke alle. Hvis scenariet er, at vi kører med et hold om formiddagen og et andet hold om eftermiddagen, så handler udfordringen meget om rengøring. Så skal der virkelig sprittes af og gøres meget rent mellem holdene af elever, siger hun.

Husk fagligheden

Selvom der er meget praktisk arbejde med at sikre plads, lærerressourcer og rengøring, så er det også vigtigt at være opmærksom på, hvad eleverne rent fagligt skal have ud af at komme tilbage i klasselokaler, siger Pia Tofte.

– Vi glæder os selvfølgelig til at få dem (eleverne, red.) tilbage, for vi savner dem. Men vi skal være sikre på, at vi bevarer fagligheden. Det skal ikke bare være sådan, at vi skal være mest muligt udendørs. Det skal være sådan, at vi er udendørs, når det rent fagligt giver mening at være udendørs. Vi skal generelt have italesat fagligheden i det her, for ellers får vi et læringshul. Vi har rigtig høj faglighed på onlineundervisningen hos os lige nu. Eleverne følger med, og dem, der ikke gør, har vi styr på. Vi har mange i nødpasning, og lærerne har helt styr på, hvem der har brug for ekstra støtte. Vi har fundet en god struktur på undervisningen, og lærerne er hele tiden i kontakt med eleverne. Det skal vi kunne bevare, siger hun.

Indtil videre er der ikke meldt en præcis dato for, hvornår de ældste elever kan komme i skole igen, men Pia Tofte fortæller, at hun regner med, at opstarten tidligst bliver i midten af næste uge. Her er hun og de øvrige skoleledere i kommunen indkaldt til møde med skolechefen. Da skolerne skulle gennemføre første fase af genåbningen, hvor de mindste klasser kom tilbage i skole, brugte mange skoleledere hele påsken på at blive klar, men Pia Tofte mener ikke, det bliver det samme med Bededagsferien denne gang.

– Jeg tror ikke, der kommer et stort arbejdspres nu, for vi har allerede tænkt i flere scenarier og forberedt os. Vi har fået meget erfaring fra sidste genåbning. Vi har set, hvad der virker, og hvad vi skal være opmærksomme på. Hvis betingelserne i fase to er i orden, så er vi klar, siger hun.