Øens murer Flemming Højvig Kring lagde forleden den berømte flise på plads blandt Flisens nye sten. Foto: Hans Ole Matthiesen

Berømt flise er kommet på plads – dog er den brækket midtover

CHRISTIANSØ

Den stille tid på Christiansø har øens murer brugt på at lægge nye fliser på kroens terrasse, der i daglig tale blot kaldes “Flisen”.

En af de sidste sten, der er lagt på plads, er en gammel flise, som christiansøboerne mener, er netop den flise, der har lagt navn til kroens terrasse.

Navnet stammer fra en hændelse, som fandt sted, da fliserne oprindeligt blev lagt i 1950’erne.

– Det startede med én flise, der blev smidt ud på græsplænen, fortæller naturvejleder Hans Ole Matthiesen til Bornholms Tidende.

Flisen blev kastet af kelneren Laurits, som bød Fru Lohse, der arbejdede på kroen, op til dans.

– Ud på flisen, Karoline, udbrød kelneren, og da historien kom øens kendte kunstner Henning Køie for øre, brugte han citatet som titel på en sang, som Blue Boys fik et stort dansktop-hit med i 1958.

– Før der kom fliser, var der græs, og det var ikke så smart at danse på, når der var dug, fortæller Hans Ole Matthiesen om baggrunden for dansen.

Flisen lå ikke længe alene på græsset, for der skulle jo anlægges en terrasse. Med årene blev “Flisens” fliser ujævne, og er de gamle sten skiftet ud med nye fliser. En enkelt – “en 50’er-flise, der er godt slidt”, som Hans Ole Matthiesen siger – har fået lov at blive. Det er naturligvis Karolines flise.

– Den har vi prøvet at finde igen og fået på plads. Da den brækkede, blev vi enige om, at vi holdt fast i den flise, der var udpeget, fortæller naturvejlederen.

Efter at have været underlag for serveringer og dans i årtier havde flisen fået et lille brud, så den gik i to stykker, da den blev løftet op.

– Det synes vi ikke gør noget. Så er der ingen, der er i tvivl om, hvilken flise der er den rigtige, siger naturvejlederen, der i øvrigt kan berette, at arbejdet med terrassen var en overraskende drøj omgang, da bordene for længe siden var sat ned i metalrør, som var blevet fastgjort med “en gevaldig klat cement”.

Flisen er altså klar til en ny sommersæson, og nu venter kroen på, at det igen bliver tilladt for restauranter at servere mad og drikke på den smukt beliggende terrasse.