ire bornholmske håndværksfirmaer er i øjeblikket i gang med at udarbejde tilbud på at genopbygge Søllingsgaard, bodegaen og købmandsforretningen. Foto: Berit Hvassum

Lange udsigter for Søllingsgaard

SVANEKE

Vi skal frem til sidste del af året, før Søllingsgaard og Svaneke Bodega er bygget op igen efter den meget store brand nytårsnat.

– Det bliver i årets sidste kvartal. Det kan desværre ikke blive før, fortæller ejer Mette Sølling.

Fire bornholmske håndværksfirmaer er i øjeblikket i gang med at udarbejde tilbud på at genopbygge Søllingsgaard, bodegaen og købmandsforretningen.

– Håndværkerne har kigget på det og er gået hjem for at regne på det. De skal være klar med tilbud på arbejdet 12. maj. Det bliver spændende at få tilbuddene ind, siger Mette Sølling.

De håndværkere, der får entreprisen, vil skulle bygge nye spær og etageadskillelse, lægge nye gulve og bygge nye lofter. Bodegaen skal have ny bar og nye toiletter.

– Vi laver også en ferielejlighed, hvor der før var beboelse over købmandsbutikken, oplyser Mette Sølling.

Søllingsgaard i Svaneke brændte nytårsnat. Foto: Berit Hvassum

Købmanden vil muligvis kunne åbne før selve Søllingsgaard og bodegaen er renoveret færdig. Købmandsbutikken var den del, der tog mindst skade af branden.

– Det er svært at sige, hvornår købmanden kan åbne. Det kommer an på håndværkernes arbejdsgang, og hvor meget vi kan presse håndværkerne. Når de løser nogle bestemte opgaver, er det nemmest og billigst, at de gør det samme hele vejen rundt, fortæller Mette Sølling.

Arbejdet med at genopbygge de beskadigede dele af den historiske bygning har trukket ud, fordi arbejdet med at slukke branden efterlod store vandskader.


Klik for at se billedserien efter branden

 

– Tingene har skullet tørre, og det er kun 14 dage siden, at den sidste tørremaskine blev fjernet. Bodegaen var for eksempel meget fugtskadet, og der var også meget fugt i kælderen, siger Mette Sølling.

– Det har foregået sådan, at der blev tørret og skrællet lidt af og tørret igen og skrællet lidt mere af. Det har taget noget tid.