Mandag aften blev regeringen enig med Venstre, Radikale, SF og Alternativet om en ny udligningsreform, som er helt, helt afgørende for Bornholms økonomi i 2021.

Skal vi grine – eller græde?

Skal vi grine – eller græde?

Sidst i januar 2020 – da alting var normalt, og politik ikke var forvandlet til en undtagelsessituation lammet af corona – var der bornholmsk optimisme, da udspillet til en reform af kommunernes udligning landede. Dengang bed borgmester Winni Grosbøll (S) mærke i, at de ældres sundhedstilstand blev en faktor i udligningen mellem landets rigeste og landets fattigste kommuner. Ligesom der også var udsigt til refusion for de dyre socialsager, som Bornholm har mange af.

Så der var smil på hos de bornholmske politikere, efterhånden som det daværende udspil nærmede sig vedtagelse. Blandt andet fordi Bornholm på et afgørende pressemøde var markeret med en sigende mørkegrøn farve, der indikerede, at Bornholm var blandt de kommuner, der skulle have fleste penge.

Og senere stod det angiveligt klart, at Bornholm ville gå ud af det samlede regnestykke med 56 millioner kroner ekstra, hvilket rigeligt dækkede et forventet minus på 2021-bundlinjen på 53 millioner kroner. Et pænt plus på tre millioner kroner. Ordet ”angiveligt” er velplaceret. For senere, da de underliggende tal blev regnet igennem, viste det sig, at Bornholm måske ville få op mod 70 millioner kroner og ikke 53.

Så der vidste vi, at vi kunne grine.

Men så ramte corona, og alting gik i stå – hvilket førte til at Winni Grosbøll i april rettede en appel til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) for at skubbe på for en reform af udligningssystemet.

 

Umiddelbart er den nye udligningsreform 54 millioner bedre end den senest vedtagne

 

I et brev forklarede borgmesteren, hvor hårdt presset Bornholms økonomi risikerer at blive uden en reform – og hvor store skatteforhøjelser til borgerne, der lurer i horisonten.

“Vi opererer lige nu med en usikkerhedsmargin fra et plus på bundlinjen i 2021 på ni millioner kroner og et minus på 120 millioner kroner,”skrev hun.

Og mandag aften blev regeringen så enig med Venstre, Radikale, SF og Alternativet om en ny udligningsreform, som er helt, helt afgørende for Bornholms økonomi i 2021.

Skal vi grine eller græde nu?

Umiddelbart – og det er skrevet med forbehold, for vi har ikke selv været nede i tallene – er den nye udligningsreform 54 millioner bedre end den senest vedtagne. Vi skal huske, at sidste gang voksede det tal.

Så et lille forsigtigt smil af den slags, der kan trækkes tilbage, kan der måske blive plads til.

Tilbage står, at det er nærmest uanstændige vilkår at byde landets kommuner, lokalpolitikere og borgere, at man skal hen i maj, for at kunne begynde planlægningen af næste års indsats.