Christiansborg. Arkivfoto

Bornholm vinder på udligningsreform – men ikke nok til at lukke hullet

I forhold til den hidtidige udligning mellem kommunerne vinder Bornholm omkring 54 millioner kroner på den udligningsreform, som regeringen er blevet enig med Venstre, Radikale, SF og Alternativet om.

Det erfarer Bornholms Tidende om reformens konsekvenser, som de så ud mandag aften, hvor partierne blev færdige med at forhandle.

Dermed vil Bornholm få lukket knapt halvdelen af det hul på cirka 120 millioner kroner, som kommunalbestyrelsen skulle have fundet på næste års budget, hvis udligningsreformen var endt med at falde på gulvet. Tilbage står, at de bornholmske politikere stadig har udsigt til at skulle finde godt 65 millioner kroner næste år, enten ved at spare eller ved at hæve skatten.

– Vi er ikke i mål. Vi får noget, men ikke nok til, at alle vores sorger er væk, siger en centralt placeret kilde, der er underrettet om, hvordan reformen så ud for Bornholm, da forhandlerne på Christiansborg blev færdige mandag.

Bornholms Tidende erfarer, at statens såkaldte finansieringstilskud bliver opretholdt med reformen af udligningen. Finansieringstilskuddet indbringer hvert år Bornholm cirka 35 millioner kroner. Kommunerne har været i tvivl, om finansieringstilskuddet vil blive bevaret efter en udligningsreform – for tilskuddet blev i sin tid indført for at afhjælpe følger af, at udligningen endnu ikke var blevet reformeret, selvom der længe har været bred politisk enighed om, at en reform er nødvendig.

De 35 millioner kroner i finansieringstilskud er regnet med i det regnestykke, der ifølge Bornholms Tidendes oplysninger betyder, at kommunalbestyrelsen skal finde omkring 65 millioner kroner på næste års budget. Bliver finansieringstilskuddet afskaffet, vil det bornholmske minus stige til omkring 100 millioner kroner.

Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger vil udligningsreformen desuden indeholde nogle mekanismer, der skal motivere kommuner med en kommuneskat på over 26,3 procent til at sænke skatten. Bornholms kommuneskat er i øjeblikket 26,2 procent.

Aftalen om udligningsreformen bliver præsenteret ved et pressemøde klokken 11.30 i Finansministeriet.