Museumsfolkene er rykket ud, og entreprenørmaskinerne er rykket ind på Smallesund 84, hvor Bornholms Boligselskab vil bygge ungdomsboliger. Foto: Jacob Jepsen

Museum fandt spor efter vikingehuse

RØNNE

Det er ikke første gang, der kommer til at ligge huse i Smallesund 84, når Bornholms Boligselskabs nye ungdomsboliger står klar en gang i fremtiden. Bornholms Museum har gennemført udgravninger på grunden og fundet spor efter huse fra vikingetiden.

– Vi er akkurat lige blevet færdige. Vi har fundet nogle stolpesæt, så der har været to huse oppe på tangen ud, og så har der været nogle afvandingsgrøfter og sådan noget, så vandet blev ført ned i Byåen. Det er fra vikingetiden, tidlig middelalder, fortæller arkæolog Nicolas Braun fra Bornholms Museum.

Hans professionelle vurdering er, at fundene ikke er super spændende.

– Der er nogle af knoglerne, der er lidt. Der er noget sæl og noget kvæg, men der er ikke super meget i det, siger han.

Samling af data

Efter fundet blev dimensionerne på stolpehullerne målt, de blev gravet ud, og eventuelle fund blev dateret.

– Men det er lidt begrænset. Resten af huset ligger inde under kolonihaverne, så det er ikke noget, vi kommer til at kunne gøre noget ved, andet end det vi har gjort, så der er ikke super meget, siger Nicolas Braun.

Der er fundet en del velbevaret knoglemateriale, og det er blevet undersøgt og registreret.

– Så skriver man en rapport og pakker det i kasser, og så indgår det som en del af den database, vi har over vikingetid-, tidlig middelalderbebyggelse på øen. Så det er en samling af data, som kan hjælpe senere hen og være med til at tegne et mere overordnet billede, fortæller arkæologen fra Bornholms Museum.

Vikingetiden var fra omkring år 800-1050. Vikingetiden er kun en betegnelse, som bruges i Norden. I andre dele af verden er den sammenfaldende med tidlig middelalder.