Ole Kofod har været iværksætteren bag både etablering af fjernvarme og fibernet. Arkivfoto: Allan Rieck

Ole Kofod gik konkurs med Futurae: Iværksætteren bag fjernvarme og fibernet

ERHVERV

Det er snart mange år siden, at Ole Kofod solgte sit landbrug fra med henblik på at trappe lidt ned. Men det kom til at gå modsat, for det var først der, at iværksætteriet begyndte for alvor og resulterede i store projekter med både fjernvarme og fibernet.

– Jeg kan i dag ikke forestille mig andet end, at jeg skal fylde min hverdag op med spændende gøremål og være med til at præge udviklingen, sagde Ole Kofod senere i forbindelse med sin 60 års fødselsdag.

På det tidspunkt havde han etableret OK Entreprise, som senere ændrede navn til Futurae. Virksomhedens historie sluttede brat, da Ole Kofod i torsdags indgav konkursbegæring.

Projekt blev udvidet

Ole Kofod kan tage æren for, at både Hasle, Nyker og Sorthat-Muleby tidligt fik fjernvarme. Ideen kom til ham, da han kørte på omfartsvejen og så på alle Hasles skorstene.

Ole Kofod etablerede Vestbornholms Varmeforsyning i 2008 som et privat selskab med sig selv som ejer. Grundlaget var at nyttiggøre halmen fra landbruget til at levere varme til sig selv på Brobækkegård og et mindre område i Hasle Øst. Men så kom iværksætteren op i ham, og varmeforsyningsområdet blev betragteligt udvidet til at omfatte hele Hasle, Sorthat-Muleby og Nyker.

Vestbornholms Varmeværk blev ifølge en købsaftale, som allerede var indgået i 2009, i 2015 overdraget til det kommunale forsyningsselskab Bornholms Forsyning (i dag Bornholms Energi og Forsyning).

– Det var da sjovt at starte dengang. Jeg var jo med til at bygge det hele op fra grunden, så det er vemodigt at have overdraget varmeværket til Bornholms Varme, sagde Ole Kofod, da han blev “ugens succes” i Bornholms Tidende.

Fibernettet

Ole Kofod har også tidligere fortalt om, hvordan ideen om at etablere fibernet kom til ham i en hyggestund med en anden haslebo, Hans-Henrik Thiesen, efter en cykeltur:

– Han sagde, at han godt kunne tænke sig at komme af med sin parabol. “Det er det, vi skal” , sagde jeg til ham, fortalte Ole Kofod.

Ole Kofod etablerede med Hans Bech som medejer – og med Østkraft og SE som samarbejdspartnere – Bornholms Fibernet i 2008.

– Det er sjovt at have været en af dem, der fik sparket fjernvarmen i gang på Bornholm – efter at vi havde været inde i nogle år, hvor der var negativitet om fjernvarme. Man kan sige lidt det samme om fibernet. Vi løb en risiko ved at lægge en masse føringsveje, da vi lagde fjernvarmeledninger. Da vi var færdige med fjernvarmenettet, gik vi i gang med fibernet og var med til at præge området, sagde Ole Kofod til Bornholms Tidende, da han fyldte 60.

Bornholms Fibernet blev i 2015 solgt til Born Fiber, som overtog hovedkvarteret på Svalhøjvej i Hasle og siden er flyttet til Bymarken, hvor det ligger lige ved siden af det nu konkursramte Futurae. Born Fiber ejes af Zibra A/S.

Om konkursen med Futurae bliver slutningen på 66-årige Ole Kofods karriere som iværksætter, ved vi ikke. Det har fredag ikke været muligt at træffe Ole Kofod for en kommentar til den triste situation og eventuelle fremtidsplaner.